Vändåtta

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Vändåtta är en svensk kortspelsvariant som är snarlik många andra kortspel i andra länder: Mau-Mau, Switch, Crazy eights, Swedish rummy, Supervändåtta m.fl.

Vändåtta liknar också det kommersiella spelet UNO.

Regler[redigera | redigera wikitext]

Vändåtta spelas med minst två spelare.

Spelet går ut på att först bli av med alla sina kort.

Korten blandas och given delar ut sex kort till varje spelare. Talongen läggs mitt på bordet och given slår upp det översta kortet.

Förhand spelar nu ut. Han kan välja att spela ett kort som följer färg på det uppslagna kortet. Han kan också välja att spela ut ett kort av samma valör och byta färg. Åttorna fungerar som jokrar i vändåtta. Om spelaren har en åtta på handen kan han lägga ut den och säga vilken färg på korten spelaren vill ha. Om spelaren inte kan eller vill lägga ut måste han ta upp ett kort. Kan eller vill spelaren inte då heller får han fortsätta ta upp tills han har dragit upp tre kort. Om han inte kan eller vill lägga ut efter upplockningen, så går turen vidare till nästa spelare. Om en spelare spelar ut ett ess måste alla övriga spelare, i tur och ordning runt bordet efter ess-spelaren plocka upp ett kort var från högen. Spelaren som spelat esset måste sen lägga ytterligare ett kort (eller flera av samma valör) som följer färgen på esset. För att lägga ett ess måste man alltså ha minst ett till kort av samma färg.

Man får aldrig lägga åtta på åtta, ess på åtta, åtta på ess eller ess på ess.

När en spelare just har fått ett kort kvar på hand måste han säga "lappen" för att få gå ut nästa runda. På samma sätt måste en spelare med två, tre eller fyra kort kvar på hand säga "varning" innan han får gå ut. Det är inte tillåtet att gå ut på en åtta eller ett ess (eller ett ess plus ytterligare ett kort).

Varianter[redigera | redigera wikitext]

Det finns flera varianter på Vändåtta:

  • Man kan tillåta "smygutgångar" där man, om man sitter på flera kort i samma valör, tillåts gå ut utan att ha ropat det förutbestämda ordet innan.
  • Om man glömmer att säga "lappen" efter att man fått ett kort kvar, kan någon annan knacka tre gånger i bordet, varvid den med "lappen" får ta upp ett kort ur talongen.

Man kan också spela Vändåtta som poängspel. Då när en spelare har vunnit omgången, räknas motspelarnas kort enligt följande:

  • Åttor 25 poäng
  • Ess 15 poäng
  • Tior 10 poäng
  • Klädda kort 10 poäng
  • Övriga kort 5 poäng

En vinst i omgången räknas som en nolla i protokollet. Vinnaren blir den sista som har färre än 100 poäng.