Värdmödraskap

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Värdmödraskap, eller Surrogatmoderskap, innebär att en kvinna för andras räkning genomgår en graviditet och en förlossning. Surrogatmamman kan vara eller inte vara, genetiskt besläktad med fostrets biologiska moder. Graviditeten kommer till stånd genom att införa ett befruktat ägg i livmodern på den kvinna som ska bära graviditeten. Proceduren är att likställa med IFV (In Vitro Fertilisering) och barnet blir ett så kallat provrörsbarn. Vanligen är uppdragsgivarna även de biologiska föräldrarna, men det förekommer att ägget doneras av surrogatmodern eller av en annan känd eller okänd givare. Vanligen är uppdragsgivarna ett heterosexuellt par, i vilket kvinnan av medicinska orsaker inte kan genomgå en graviditet.

Surrogat kommer av latin surrogatum, perfektum participium av surrogare 'välja i stället för en annan'. Surrogat används vanligen i betydelsen 'ersättning för'.

Värdmödraskap är förbjudet i de flesta europeiska länder, inklusive Sverige, men tillåtet i bland annat Storbritannien. I USA regleras det på delstatlig nivå och är tillåtet bland annat i Kalifornien och i Florida. Indien är ledande i att tillgodose värdmödraskap till utländska uppdragsgivare. Europaparlamentets resolution från 2011 slår fast att surrogatmödraskap är ett allvarligt problem som utnyttjar kvinnors kroppar och reproduktiva organ[1].

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Europaparlamentet resolution april 2011”. http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=TA&language=EN&reference=P7-TA-2011-0127. Läst 2 februari 2014. 

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]