Västerbygd, Grönland

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Västerbygden, Grönland)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Karta

Västerbygd (fornnordiska: Vestribyggð) var ett av tre kända historiska bosättningsområden på Grönland, som grundades av islänningar. Området var bebott mellan omkring år 1000 och mitten av 1300-talet. Det låg nära dagens stad Nuuk.

Det är mindre känt om Västerbygd än om Austerbygd. Det finns inget beskrivet i någon medeltida källa. Man räknar med att Västerbygd som mest kan ha haft ett tusental invånare, vilket är ungefär en femtedel av invånarantalet i Austerbygd, vilket har att göra med den kortare odlingssäsongen. Den största av bosättningarna var Sandnæs, och sammanlagt har det hittats ruiner av 95 gårdar.

Senast Västerbygd omnämns är av Ivar Bardarson (Ivar Bårdsson), en norsk prästman som sändes till Grönland 1341 för att bli superintendent vid biskopssätet i Gardar i Austerbygd. Efter biskop Árnis död 1347, var Grönland utan biskop tills dess Biskop Álfur blev ordinerad 1368. Ivar Bardsson[förtydliga] tjänstgjorde som biskopsdömets försteman under denna interimsperiod. Vid sin resa till Västerbygd fann han bara övergivna gårdar, varefter han skrev till biskopen av Bergen och beskrev vad han funnit. Han återvände sedan till Bergen 1360 för att tjänstgöra som domprost i Bergens domkyrka.

Västerbygds förfall överensstämmer i tiden med de lägre temperaturerna både sommartid och vintertid, under en period som kallas Lilla istiden. En betydande sänkning av maximal sommartemperatur skedde med början under senare delen av 1300-talet.

Se även[redigera | redigera wikitext]