Våning

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

En våning är utrymmet mellan två bjälklag i en byggnad. Våningen brukar benämnas med hänsyn till vilken nivå ovan (eller under) marken den finns, exempelvis källarvåning och övervåning. En källarvåning ligger i regel helt under marknivån. En våning som ligger delvis under marken på grund av markens lutning kallas suterrängvåning. Ytan kallas våningsplan.

Inom hela EU numreras våningsplanen nerifrån och uppåt, det nedersta planet är alltid plan 1. I ett hus med två källarplan ligger bottenvåningen på plan 3. Plan med utrymningsvägar markeras med grön färg. Den gamla märkningen i Sverige med E (entrévåning eller entréplan), B (bottenplan) eller BV (bottenvåning) finns fortfarande kvar i många fastigheter.

I Sverige numreras våningarna vanligen med entréplanet som våning 0. Vanligt förekommande var att entréplanet i stället för "0" var märkt med E, B eller BV. Därefter fortsätter numreringen med nummer 1 för den våning som var en trappa upp. Det förekommer dock att entréplanet kallas 1 eller att man sätter 1 på den lägsta källarvåningen. I många länder brukar våningsplanet anges som antal trappor upp från entréplanet. Våningen ovanför entréplanet anges som då nummer 1 ("en trappa upp").

En våning kan även betyda bostadslägenhet. Tidigare[när?] avsågs en bostadslägenhet som upptar ett helt våningsplan i en bostadsbyggnad. Begreppet har dock med tiden delvis tappat sin betydelse och kommit att betyda "större lägenhet", men inte nödvändigtvis "helt våningsplan".

Se även[redigera | redigera wikitext]