Valrörelse

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För kortspelet, se Valkampanj (kortspel)

Valrörelse (ibland kallat "valkampanj" på grund av inverkan från engelskan) är något som genomförs före ett allmänt val eller en folkomröstning och är kandidaternas sätt att lägga fram vad de står för, och vill genomföra. Valrörelser innebär ofta att de reser runt och håller tal och diskuterar med de röstande.

Amerikanska valkampanjer är kända för att vara väldigt långa. 2016 års presidentvalrörelse varar i 596 dagar tillskillnad från Japan som bara har valrörelse i 12 dagar, enligt lag.

Amerikanisering av valrörelser[redigera | redigera wikitext]

Används som begrepp för att förklara de på- och biverkningar som strukturen på amerikanska valrörelser haft på övriga världens val.

Amerikanisering nämns ofta i samband med begreppen ”politikens professionalisering” och ”politisk marknadsföring”. Begreppen används och definieras olika och det är inte entydigt vad som står för ”politikens professionalisering”, ”amerikanisering” och ”politisk marknadsföring”. Begreppen har mycket gemensamt och flyter således samman i användningen.

I svensk forskning framhålls framförallt att en amerikaniserad politik innebär

  1. medialisering av politiken
  2. marknadsorientering av politiken
  3. anpassning till berört lands strukturella förutsättningar som lagar, normer, medier, valsystem samt ekonomiska och sociala faktorer

Med medialisering menar man de förändringar som gjorts för att passa in politiken i medielogiken. Då till exempel att de, i Europa och Sverige, allt oftare förekommande personcentrerade valkampanjerna och i media personcentrerade valduellerna är ett från USA inhämtat och mycket väl anpassat medieformat. Sak- och partifrågor har fått ge vika för den personliga ledargestalten.