Varianter av Sega Mega Drive

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Segas Mega Drive släpptes i över ett dussintal varianter som kan vara värda att dokumentera. Nedan följer en nära nog komplett lista med bilder i ett gemensamt bildgalleri.

Mega Drive / Genesis[redigera | redigera wikitext]

Systemet hette Mega Drive överallt i världen förutom i Nordamerika där Sega kallade den Genesis eftersom varumärket redan var upptaget. Hårdvaran är densamma mellan territorier med undantag för att klockhastigheter och färgsystem ändrats för att passa NTSC och PAL respektive.

Mega Drive / Genesis II[redigera | redigera wikitext]

Mega Drive / Genesis II är en förenklad version av den ursprungliga konsolen, bl.a. finns det inte längre någon hörlursingång med tillhörande ljudreglage. Utseendet blev även mer modernt.

Sega Mega Drive 3[redigera | redigera wikitext]

Sega Mega Drive 3 är en konsol som ursprungligen bygger på den nordamerikanska versionen av Sega Genesis 2. Enheten släpptes endast i Brasilien och finns även i nyare annorlunda design. Av de 81 inbyggda spel som konsolen har är ungefär hälften av dem riktiga Mega Drive-spel.[1] Tectoy har även gjort en bärbar Mega Drive och DVD-spelare med inbyggda spel.

Sega Genesis 3[redigera | redigera wikitext]

Sega Genesis 3 bygger på samma hårdvara som i den ursprungliga konsolen. Denna version är en budgetvariant och saknar bland annat expansionsportar och kan därför inte använda tillbehör som till exempel Sega 32X eller Sega Mega CD. Denna konsol tillverkades av Majesco och släpptes endast i Nordamerika.

Victor Wondermega & JVC X'eye[redigera | redigera wikitext]

Japanska Victor (heter JVC utanför Japan) gjorde en konsol vid namn Wondermega som klarade av både spelkassetter och CD-skivor. När systemet släpptes i USA kallades den JVC X'eye. Ingen av dessa kom till Europa.

Sega Multi-Mega[redigera | redigera wikitext]

Sega Multi-Mega är en portabel version av Sega Mega Drive med inbyggd CD-läsare. Den kallades för Multi-Mega CDX i Brasilien och Sega CDX i USA.

Sega Mega Jet & Nomad[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Sega Nomad

Segas Mega Jet var en bärbar version som bara släpptes i Japan utan skärm och strömkälla. Kunde i början bara hyras på JAL:s flygplan men såldes senare även i butik.

En bärbar version av Mega Jet släpptes med skärm och strömkälla etc. i USA under namnet Sega Nomad.

Sega TeraDrive & Amstrad Mega PC[redigera | redigera wikitext]

Två persondatorer gjordes med inbyggd Mega Drive-hårdvara:

Pioneer LaserActive med Mega Drive-tillsats[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: LaserActive

LaserDisc hade alltid varit populärt på japanska. På grund av detta släppte Pioneer 1993 en LaserDisc-spelare vid namn LaserActive. Till denna kunde ägarna köpa tillbehör kallade "PAC". Ett av dem var "Sega PAC", som gjorde att systemet kunde spela spel till Mega Drive och Mega-CD.

Aiwa Mega CD[redigera | redigera wikitext]

En av de mest udda och tillika ovanliga varianterna. En CD-spelare från japanska Aiwa som med en tillsatts kunde spela Mega Drive-spel. Tillsatsen använde den inbyggda CD-enheten för Mega-CD-spel.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 20 december 2008. https://web.archive.org/web/20081220180758/http://www.tectoy.com.br/produto_interna.php?id=6. Läst 7 januari 2009.