Vasilij IV av Ryssland

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vasilij IV av Ryssland
Basil IV.jpg
Född1552
Nizjnij Novgorod
Död1612[1] (59 år)
GostyninPolen
BegravdÄrkeängelskatedralen[2]
MedborgarskapTsarryssland
SysselsättningMonark
BefattningRysslands tsar (1606–1610)
ReligionOrtodoxa kyrkor
Make/makaMaria Bujnosova-Rostovskaja
Elena Mikhailovna Repnina
BarnAnastasia Vasilievna (f. 1610)
FöräldrarIvan Sjujskij
SläktingarDmitrij Sjujskij (syskon)
Redigera Wikidata

Vasilij IV av Ryssland (Ryska: Василий IV Иванович Шуйский) (155212 september 1612) var den siste ryske rurikidetsaren mellan 1606 and 1610.

Född knjaz Vasilij Vasilijevitj Sjujskij och ättling till furstarna av Nizjnij Novgorod, var han en av de ledande bojarerna under Fjodor I och Boris Godunov. I alla hovintrigerna agerade oftast Vasilij och hans yngre bror Dmitrij Sjujskij tillsammans.

På hemligt uppdrag av tsar Boris for han till Uglitj för att undersöka Dimitrij Ivanovitjs död. Denne var Ivan den förskräckliges son, som hade mördats i Uglitj, möjligtvis av Boris bulvaner. Sjujskij rapporterade att det rörde sig om ett självmord; men vid Boris död och hans sons Fjodor II:s kröning ändrade han sin utsaga för att vinna gunst host Falske Dmitrij. Detta ledde till mordet på den unge Fjodor.

Sjujskij konspirerade sedan mot den falske Dimitrij och såg till att han dog (maj 1606), också då genom att förkunna att den sanne Dimitrij hade blivit dräpt och att den regerande tsaren var ovärdig tronen. Sjujskijs bundsförvanter utropade honom till tsar 19 maj 1606. Han regerade till 19 juli 1610, men erkändes aldrig av allmänheten. Till och med i Moskva hade han liten eller ingen auktoritet, och avsattes inte enbart eftersom de dominerande bojarerna inte hade någon annan att ersätta honom med.

Endast med den populäre prinsen Michail Skopin-Sjujskij, som ledde Vasilijs här och utkämpade hans fältslag, och soldater från Sverige, vars medhjälp Vasilij köpte med avträdandet av ryska territorier, kunde Vasilij hålla sig kvar på tronen. 1610 avsattes han av sina forna bundsförvanter prinsarna Vorotynskij och Mstislavskij, blev munk, och togs sedan som krigsbyte till Warszawa av den polske hetmanen, Stanisław Żółkiewski. Han dog 1612 fängslad i slottet i Gostynin nära Warszawa.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Encyclopædia Britannica, Encyclopædia Britannica Online: biography/Vasily-IV-Shuyskytopic/Britannica-Online, omnämnd som: Vasily (Iv) Shuysky, läst: 9 oktober 2017, (Källa från Wikidata)
  2. ^ hämtat från: ryskspråkiga Wikipedia, (Källa från Wikidata)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Falske Dmitrij
Tsar av Ryssland
1606-1610
Efterträdare:
Mikael I av Ryssland
(efter Stora oredan)