Verbrüderungs-Marsch

Från Wikipedia

Verbrüderungs-Marsch, op. 287, är en marsch av Johann Strauss den yngre. Den spelades första gången den 11 april 1864 i Königlichen Schauspielhaus i Berlin.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Det Dansk-tyska kriget bröt ut i februari 1864 och även Österrike drogs in i konflikten. Johann Strauss komponerade tre verk i samband med händelserna: kadriljen Saison-Quadrille (op. 283), samt marscherna Deutscher Krieger-Marsch (op. 284) och Verbrüderungs-Marsch. Preussen och Österrike undertecknade ett "broderskapsavtal" den 16 januari 1864. Strauss uppmärksammade detta genom att tillägna sin marsch kung Wilhelm I av Preussen (kejsar Vilhelm I av Tyskland från 1871). På sin väg till Ryssland (för den årliga konsertturnén) stannade Strauss till i Berlin för att överlämna marschen vid en välgörenhetskonsert i Königlichen Schauspielhaus den 11 april. Som tack överlämnade kungen en preussisk orden till Strauss.

Om marschen[redigera | redigera wikitext]

Speltiden är ca 2 minuter och 58 sekunder plus minus några sekunder beroende på dirigentens musikaliska tolkning.[1]

Weblänkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Källa: Engelsk översättning av Booklet (sidan 21) för de 52 CD som ingår i den fullständiga utgåvan av Johann Strauss orkesterverk. Naxos. Verket återfinns som spår 9 på CD nr 4.