Vidvinkelobjektiv

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
19mm vidvinkelobjektiv

Vidvinkelobjektiv är objektiv med korta brännvidder och därför en stor bildvinkel. Alla brännvidder som är mindre än normalobjektivets kallas för vidvinkel.

Vidvinkelobjektiv används ofta till landskapsbilder och arkitektur. En måttlig vidvinkel (kring 35mm för småbildsformatet) är det mest klassiska reportageobjektivet.

Interiören i Sankt Jakobs Kirke, Köpenhamn överst fotograferad med normaloptik och nederst med vidvinkel.

Extrema vidvinklar med en bildvinkel på cirka 220 grader och okorrigerad s.k. tunnformig distorsion kallas fiskögeobjektiv, eller fisheye. Ett extremt vidvinkelobjektiv kan bestå av upp till 11 linser. Dessa objektiv konstruerades först för himmelsobservationer men har sedan hittat andra användare. Fisheye effekt kan åstadkommas i speglingen i en julgranskula, navkapsel eller liknande som avfotograferas. De optiska aberrationerna ökar när ljuset från motivet faller utanför objektivets centrumaxel. Det säger sig självt att ljus 90 grader från centrumaxeln endast kan belysa halva frontlinsen men vi måste ändå se en bild. Ett extremt vidvinkelobjektiv kan i princip titta lite bakåt. De kromatiska och sfäriska fel som här uppstår är ej lättkorrigerade. Det är ej lätt att förse ett vidvinkelobjektiv med filter. Bilden brukar vinjettera på grund av att ljuset har en tendens till polarisering i filtret. Industrin brukar förse extremvidvinklar med valbara filter i strålgången. Det brukar vara rött, gult, uv, och skylightfilter.

Det finns även raktecknande extremvidvinkelobjektiv, industrin gör hela tiden framsteg med att tillverka extrema vidvinkelobjektiv.

Vidvinkelkonverter
Vidvinkelkonverter

En vidvinkelkonverter är en konvex linsgrupp som fästes framför vidvinkelobjektivet och ökar öppningvinkeln. Det används vanligen vid amatörvideokameror.

Ett vidvinkelobjektiv ger närperspektiv, bakgrunden blir mindre än ögat och hjärnan föreställer sig. Det räcker att bilden beskärs så försvinner synvillan.