Viggo

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För namnet, se Viggo (namn).
Venflon, kanylen som blev företagets stora genombrott.

Viggo var ett svenskt sjukvårdsföretag specialiserat på engångsartiklar för sjukvården. Dess främsta produkt var infusionskanylen Venflon. Företaget var beläget i Helsingborg.

Företaget grundades av affärsmannen Viggo Jakobsson 1921 som en handelsfirma för import av kirurgiska instrument och senare öppnades en butik på Karlsgatan 12 i Helsingborg. Senare började man i blygsam omfattning att själv tillverka sjukhusinredningar, som exempelvis terapimöbler och sängdävertar. Företaget togs 1940 över av Carl-Bertil Ravén, som omvandlade firman till ett aktiebolag vars anläggning var förlagd till Gåsebäcks industriområde. Man inriktade sig allt mer på engångsprodukter och produktionen kom att allt mer fokuseras på infusionsterapi (droppbehandling).

Med plastens genombrott på 1950-talet följde en revolution för tillverkningen. Man introducerade en mebrankanyl för engångsbruk 1963 och 1968 började produktionen av Venflon, kanylen som blev företagets stora genombrott. Produktionen ökade stort och när företaget köptes upp av British Oxygen Corporation (BOC) 1973, fick man tillgång till dess internationella organisation. Viggo fusionerades 1990 med Spectramed till Viggo-Spectramed och slogs senare samman med Ohmeda innan det 1998 köptes av det amerikanska multinationella medicinteknikföretaget Becton-Dickinson.

Den del av produktionen som omfattade formsprutning förlades under 1990-talet till Väla industriområde i norra Helsingborg, men bedrivs sedan början av 2000-talet återigen på Gåsebäck under namnet BD Medical Systems. Fabriken har ungefär 400 anställda runt 2008.[1] I februari 2009 meddelade företaget att de kommer att lägga ner verksamheten i Helsingborg helt inom 4 år och flytta den till utlandet. Produktionen i Helsingborg upphörde helt i september 2011. Fabrikslokalen är nu delvis uthyrd till andra företag.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BD i Sverige, Becton Dickinsons hemsida, läst 5 januari 2009.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Helsingborgs lokalhistoriska förening (2006), Helsingborgs stadslexikon. Helsingborg: Helsingborgs lokalhistoriska förening. ISBN 91-631-8878-3