Vikingskipet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med Vikingskipshuset.
Vikingskipet
Vikingskipet-Hamar.jpg
Vikingskipet i maj 2005
PlaceringHamar, Norge Norge
TypBandyhall
Skridskohall
Datum
Invigd19 december 1992

Vikingskipet är en inomhushall, främst använd som skridskohall, i Hamar i Norge. Isbanan testades den 15 december 1992[1] och invigdes officiellt den 19 december samma år[2] Vikingskipet var den första bandyhallen utanför Ryssland.

Olika arrangemang[redigera | redigera wikitext]

Arenan användes under olympiska vinterspelen 1994 till hastighetsåkning på skridskor. Flera internationella skridskotävlingar har hållits i hallen och hittills har 11 Europa- eller världsmästerskapet arrangerats i hallen. Hallen tar 10 000 - 20 000 åskådare.

1993 spelades världsmästerskapet i bandy i hallen. Dessutom har världsmästerskapen i bancykling 1993 och Norges grand prix i speedway arrangerats här.

Andra evenemang som anordnats i Vikingskipet är inomhusfotboll, inomhustävlingar i friidrott, hundutställningar, loppmarknader samt konserter med bland andra Beyonce och Andrea Bocelli. Dessutom hålls varje år The Gathering som är världens näst största datorträff efter svenska Dreamhack.

Byggnaden[redigera | redigera wikitext]

Namnet "Vikingskipet" kommer från att taket på hallen liknar ett vikingaskepp som ligger upp och ner. Anläggningen ritades 1991 av den norske arkitekten Niels Torp tillsammans med Biong & Biong arkitekter.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kvalheim, Svein (15 december 1992). ”Testet Vikingskipet” (på norska). Bergens Tidende: s. 15. 
  2. ^ ”Rekorder på rad og rekke i "Vikingskipet"” (på norska). Norsk Telegrambyrå. 20 december 1992. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]