Villa La Vigie

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Villa La Vigie
Villa
Villa La Vigie (vita byggnaden) och Monte-Carlo Beach (röda byggnaderna).
Villa La Vigie (vita byggnaden) och Monte-Carlo Beach (röda byggnaderna).
Land Monaco Monaco
Ort Frankrike Roquebrune-Cap-Martin, Frankrike
Ägare Société des bains de mer de Monaco
Färdigställande 1902
Arkitektonisk stil Nyantik
Våningar 3

Villa La Vigie är en villa som ligger i Roquebrune-Cap-Martin i Frankrike. Den ägs och drivs av det statliga monegaskiska tjänsteföretaget Société des bains de mer de Monaco (SBM)[1] och byggnaden betraktas tillhöra Monaco trots att den ligger i grannlandet.

Byggnaden uppfördes 1902 och ägdes i början av den brittiska politikern Sir William Ingram, 1st Baronet. I slutet av 1920-talet övertog den monegaskiska staten en bit av fastigheten och uppförde hotellet Monte-Carlo Beach.[2] Under andra världskriget ockuperades den av Nazityskland och användes bland annat som en observationspost. 1952 tog SBM över ägarskapet och genomförde en renovering av den, för att användas av Grimaldi-ätten. Mellan 1986 och 1988 renoverades den igen till en kostnad på $14 miljoner som betalades av den tyska modedesignern Karl Lagerfeld, tack för det så lovade den dåvarande regerande fursten Rainier III av Monaco att Lagerfeld fick bo i villan så länge han ville,[2] han vistades där fram till år 2000.[3] Efter att Lagerfeldt flyttade ut, upprättades det ett sorts hotellverksamhet, där den kan hyras ut vecko- eller månadsvis av intresserade parter.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Villa La Vigie”. MonteCarloSBM.com. http://www.montecarlosbm.com/luxury-hotels/villa-la-vigie/. 
  2. ^ [a b] Thim, Dennis. ”The house of Kar”. ChicagoTribune.com. http://articles.chicagotribune.com/1988-12-07/entertainment/8802220663_1_kaiser-karl-prince-rainier-villa. 
  3. ^ Schmitt, Lauren. ”Villa La Vigie in Monaco”. LuxuryTraversGuide.com. http://www.luxurytravelersguide.com/villa-la-vigie-in-monaco/.