Visselkonsert

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Visselkonsert

Visselkonsert är en sorts protestyttring. Den genomförs för att visa sitt hörbara missnöje för en handling. I regel används ordet visselkonsert om en grupps samtidiga visslande emot en misshaglig person eller grupp av personer;[1] detta är analogt med betydelsen konsert som ljud/musik från en grupp människor.

Ordet visselkonsert har använts i svensk skrift sedan åtminstone 1873. Bland annat har ordet använts i samband med protester vid politiska framträdanden[1] och på olika idrottsevenemang.[2]

Liknande protestyttringar är kastrullkonserter (vanliga i politiska demonstrationer i Sydamerika) och "näsduksviftningar" (pañolada, vanliga på fotbollsmatcher i Spanien[3]). Det sistnämnda fenomenet använder vita näsdukar och används bland annat med hänsyftning på farvälhälsningar (när någon med koppling till aktuell match av de viftande betraktas som persona non grata[4]).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”vissel-konsert | SAOB”. https://www.saob.se/artikel/. Läst 22 november 2019. 
  2. ^ ”Uppror på läktaren när fel nationalsång spelades”. Aftonbladet. 6 maj 2017. https://www.aftonbladet.se/a/nEb05. Läst 22 november 2019. 
  3. ^ ”Niva: Många rövhål i årets bästa match”. Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/a/m603Jp. Läst 22 november 2019. 
  4. ^ ”Piden dimisión Florentino Pérez” (på spanska). elecodecanarias.com. 21 november 2015. https://www.elecodecanarias.com/2015/11/piden-dimision-florentino-perez.html. Läst 22 november 2019.