Vlaams Belang

Från Wikipedia

Vlaams Belang (nederländska: "Flamländskt intresse") är ett nationalistiskt och högerpopulistiskt politiskt parti i Belgien som förespråkar självständighet för Flandern och en restriktiv flykting- och invandringspolitik. Vlaams Belang är motståndare till mångkulturalism och anser att invandrare ska anamma Flanderns kultur och språk. Partiet har beskrivits som högerextremt.[1]

Partiet är en efterträdare till partiet Vlaams Blok, som upplöstes den 14 november 2004, sedan det förklarats som rasistiskt av Belgiens högsta domstol. Beslutet skulle göra det svårt för partiet att få statliga bidrag och utrymme i TV-sändningar.[2] Man valde därför att bilda Vlaams Belang som strök de program- och stadgepunkter som låg till grund för domstolsbeslutet.

Partiordförande är Tom Van Grieken, men en av partiets mest namnkunniga företrädare är Filip Dewinter, som är partiets gruppledare i det flamländska parlamentet.

I parlamentsvalet den 10 juni 2014 fick Vlaams Belang 3 mandat (3,67 % av rösterna) i valet till underhuset och 2 mandat (3,67 %) i senatsvalet.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]