Volvox

Från Wikipedia
Volvox
Volvox sp.
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxtriket
Plantae
DivisionGrönalger
Chlorophyta
KlassChlorophyceae
OrdningVolvocales
FamiljVolvocaceae
Släkte''Volvox''
L.
Arter

Volvox aureus
Volvox carteri (V. nagariensis)
Volvox globator
Volvox barberi
Volvox rouseletti
Volvox dissipatrix

Volvox tertius

Volvox, rullklot, är ett släkte av grönalger i familjen Volvocaceae. Den bildar sfäriska kolonier på upp till 50 000 celler. De förekommer i en mängd olika sötvattensmiljöer. Volvox utskiljde sig från encelliga föregångare för cirka 200 miljoner år sedan.

Volvox koloni: 1) Chlamydomonas -liknande cell, 2) Dotter koloni, 3) Cytoplasmatiska broar, 4) Intercellulär gel, 5) Reproduktionscell, 6) somatiskcell.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Volvox är de mest utvecklade i en serie av släkten som bildar sfäriska kolonier. Varje mogen Volvoxkoloni består av ett flertal flagellatceller som liknar Chlamydomonas, upp till 50 000 totalt, och inbäddade i ytan av en ihålig sfär eller coenobium innehållande en extracellulär matris gjord av en gelatinös glykoprotein.

Förutom under bildningen av dotterkolonier, innefattas vegetativa celler i ett enda skikt med flagellerna vända utåt. Cellerna simmar på ett samordnat sätt, med distinkta främre och bakre poler. Cellerna har eyespots, mer utvecklade nära den främre, som gör det möjligt för kolonin att simma mot ljus. Individuella alger av vissa arter är sammankopplade med tunna trådar av cytoplasma, så kallade protoplasmater.

Reproduktion[redigera | redigera wikitext]

En asexuell koloni omfattar både somatiska (vegetativa) celler, som inte reproducerar, och stora, icke-rörliga gonidia i det inre, som producerar nya kolonier genom upprepad delning. Dotterkolonierna hålls initialt inom modercoenobium och har sin flag riktad inåt. Senare frigör sig föräldern och döttrarna invertera.

I sexuell reproduktion produceras två typer av könsceller. Volvoxarter kan vara en- eller tvåbyggare. Faderkolonier släpper många microgameter, eller spermier, medan moderkolonier enstaka celler förstorade till att bli oogameter eller ägg.

Förekomst[redigera | redigera wikitext]

Volvox är ett släkte av sötvattensalger som förekommer i dammar och diken, även i grunda vattenpölar. Antonie van Leeuwenhoek rapporterade den första observationen av Volvox 1700.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.