Vulkan (hypotetisk planet)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Vulkan (planet))
Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln handlar om en hypotetisk planet mellan Merkurius och Solen. För den fiktiva planeten i Star Trek, se Vulcan (Star Trek).

Vulkanus var en hypotetisk planet, som placerades mellan Merkurius och Solen för att kompensera för anomalier som observerats i planetbanorna. Det visade sig senare att planeten inte fanns, och att planetbanorna 1915 kunde förklaras med Albert Einsteins allmänna relativitetsteori.[1]

När en teleskopobservation gjordes under 1800-talet var det precis som att Vulkanus försvann. Nasa har använt ett F-18-plan i jakten på Vulkanus på senare tid. Den har dock ännu inte hittats.

Vulkanus är en så kallad vulcanasteroid. Vulcanasteroider är hypotetiska asteroider eller planeter som kretsar innanför Merkurius bana. Vulkanus skulle ha kretsat på ett avstånd på 0,08–0,21 astronomisk enheter.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ross Pomeroy (7 april 2015). ”The Real History of the Planet Vulcan: How a Planet's Death Birthed Relativity” (på engelska). Real Clear Science. http://www.realclearscience.com/blog/2015/04/the_real_history_of_the_fake_planet_vulcan.html. Läst 16 augusti 2015.