Waldspirale

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vy från "Skogsspiralens" gröna tak.

Waldspirale (Skogsspiral) är en mycket ovanlig bostadslänga i den tyska staden Darmstadt. Den stod klar år 2000, formgiven av den österrikiske konstnären Friedensreich Hundertwasser och projekterad av arkitekten Heinz M. Springmann.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Waldspirale består av 105 lägenheter, ett underjordsgarage, ett kafé, en servering och en kiosk. På innergården finns en lekplats och en liten konstgjord sjö. Till den U-formiga byggnadens egenheter hör de iögonfallande fasaderna som inte följer något bestämt schema för sin utformning, med fönster som "aus der Reihe tanzen" (dansar ur ledet)[1] och träd som kallas "Baummieter" (trädhyresgäster) vilka växer ut genom fönstren[2].

Spiralens gavel. Högst upp ligger kafé och bar.

Det gröna taket med gräs, buskar, blommor och träd löper likt en ramp allt högre upp längs U-formen. Som mest är byggnaden tolv våningar hög. Vid byggandet gick det åt ungefär 12 000 betong med inslag av återvunnet material.

Formgivning[redigera | redigera wikitext]

Vart och ett av Waldspirales mer än 1000 fönster är unikt. Varje lägenhet har olika handtag på dörrar och fönster. Några lägenheter är utformade i Hundertwassers typiska stil och har i badrum och kök hans färggranna golvplattor och kakel. Likaså är samtliga hörn i dessa lägenheter avrundade vid tak och väggar, och rättar sig på så sätt efter Hundertwassers estetiska uppfattning gegen die gerade Linie (mot den raka linjen).[3] Av kostnadsskäl blev endast ett fåtal av anläggningens lägenheter så individuellt utformade.

Ett torn med lökkupol inleder byggnadens spiral.

Utifrån sett är Hundertwassers stilelement lätt igenkännliga: spiralen, lökkupolerna, avsaknaden av raka linjer och hörn, byggnadens granna jordfärger och färgglada keramikpelare.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, Waldspirale, 15 juli 2010.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nina Hellenkemper, Der Todestag von Friedensreich Hundertwasser ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 30 september 2007. https://web.archive.org/web/20070930013228/http://www.lernzeit.de/sendung.phtml?detail=430529. Läst 24 april 2007.  19 februari 2000. Sänt 24 April 2007.
  2. ^ Citat av Hundertwasser i tv-programmet Wünsch Dir Was 1972.
  3. ^ Se Mögelbildningsmanifestet.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]