Hoppa till innehållet

Washakie County

Washakie County
County
Ten Sleep Preserve
Ten Sleep Preserve
Land USA USA
Delstat Wyoming Wyoming
Huvudort Worland
Största stad Worland
Area 5 809 km² (2010)[1]
 - land 5 798 km² (100%)
 - vatten 10,8 km² (0%)
Folkmängd 8 533 (2010)[2]
Befolkningstäthet 1,5 invånare/km²
Grundat 1911
Tidszon MST (UTC-7)
 - sommartid MDT (UTC-6)
FIPS-kod 56043
Geonames 5842257
Läge i delstaten Wyoming.
Läge i delstaten Wyoming.
Läge i delstaten Wyoming.
Delstatens läge i USA.
Delstatens läge i USA.
Delstatens läge i USA.

Washakie County är ett administrativt område i centrala delen av delstaten Wyoming i USA. År 2010 hade countyt 8 533 invånare. Den administrativa huvudorten (county seat) och största staden är Worland, där majoriteten av countyts befolkning bor.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Washakie County upptar södra delen av Bighornbäckenet omkring Bighorn River, som rinner norrut genom området. Regionens klimat klassas som halvöken. Nederbörden i området uppgår till endast 15–25 cm årligen.

Enligt United States Census Bureau har countyt en total area på 5 809 km². 5 801 km² av den arean är land och 8 km² är vatten.

Angränsande countyn[redigera | redigera wikitext]

Naturreservat[redigera | redigera wikitext]

Delar av Bighorn National Forest ligger i Washakie County.


Historia[redigera | redigera wikitext]

Öster om Worland hittades under utgrävningar på 1970-talet mer än 11 000 år gamla lämningar av mammutar och pilspetsar från jägare tillhörande Cloviskulturen. Arapahoerna, Shoshonerna, Kråkindianerna och Cheyennerna bebodde området vid tiden för de första europeiska nybyggarnas ankomst, efter att ha dragit sig hit österifrån i takt med den amerikanska expansionen västerut. Området genomkorsades av pälsjägare under första halvan av 1800-talet men var aldrig av större betydelse för pälsnäringen, varken som transportled eller jaktmark. Bridger Trail mot Montana etablerades genom området i mitten av 1800-talet i samband med guldrushen där.

Östshoshonerna under hövdingen Washakie övervintrade i regionen under 1860- och 1870-talen. Washakie var allierad med den amerikanska armén mot arapahoerna och ett anfall mot arapahoerna var den enda större strid i indiankrigen som utspelades i nuvarande Washakie County.

Området bosattes av boskapsuppfödare under 1880-talet, i början huvudsakligen uppfödare av nötboskap men senare i stor utsträckning av får. Under de första decennierna hårdnade kampen om goda betesmarker gradvis och stora konflikter uppstod mellan får- och nötboskapsuppfödare.

Trakten omkring Ten Sleep var den första att få bosättningar under slutet av 1800-talet och när Chicago, Burlington and Quincy Railroad byggde sin linje genom Bighornbäckenet 1906 hade redan Worland etablerats omkring 1900, uppkallat efter en lokal ranchägare som öppnat ortens första lanthandel. Countyt etablerades formellt 1911 genom avdelning från Big Horn County, med Worland som nytt säte. Namnet för countyt togs från den kände shoshonehövdingen Washakie, som därmed är den enda personen ur ursprungsbefolkningen som givit namn åt ett county i Wyoming.[3]

Fram till 1920-talet var boskapsuppfödningen och jordbruket den dominerande näringsverksamheten, men därefter kom olje- och energiindustrin att spela en allt större roll medan boskapsuppfödningen idag har en mindre roll.

Orter[redigera | redigera wikitext]

Befolkning vid 2010 års folkräkning anges inom parentes.

Större stad (City)[redigera | redigera wikitext]

Småstad (Town)[redigera | redigera wikitext]

Självstyrande städer med mindre än 4 000 invånare.

Mindre orter[redigera | redigera wikitext]

Följande mindre orter saknar kommunalt självstyre:

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]