Whip

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För den statistiska kategorin i baseboll som förkortas WHIP, se Walks + hits per inning pitched.

Whip (övers. "Piska"), anglosaxisk beteckning för den partifunktionär som inom sitt parlamentariska parti (det vill säga, i sin partigrupp) övervakar partidisciplinens upprätthållande, i synnerhet närvaro vid voteringar och att ledamöterna röstar enligt partilinjen. Man pratar ibland om majority whip och minority whip beroende på om respektive partigrupp har majoritet eller inte i den aktuella kammaren.

Ungefärlig motsvarighet i Sverige är riksdagens gruppledare. Beteckningen översätts oftast till ’inpiskare’ på svenska. Chief whip översätts till ’chefsinpiskare’.

I tyska parlamentariska församlingar motsvaras whip av Parlamentarischer Geschäftsführer och chief whip av Erster Parlamentarischer Geschäftsführer.

I USA har båda husen i kongressen, representanthuset och senaten en majoritet och minoritetspiska. Medan medlemmar i kongressen ofta röstar längs partilinjer, är piskans inflytande svagare än i det brittiska systemet. Amerikanska politiker har i allmänhet betydligt mer frihet att skilja sig från partiets linje och rösta enligt sin egen eller deras valkrets samvete.

Se även[redigera | redigera wikitext]