Hoppa till innehållet

Wienervals

Från Wikipedia
Wienervals.

Wienervals är, som namnet säger, en variant av vals (dvs den går i 3-takt). Wienervals är en snabb, elegant vals som gärna dansas till konstnärligt högkvalitativ musik[1][2].

Föregångaren till wienervals är ländler[3], som kom 1690. Ländler var från början långsam vals, men en period under andra hälften av 1700-talet blev ländler snabb och blev föregångaren till wienervals, som kom då. Under 1800-talet var ländler åter långsam.

Wienervals var väldigt stor under 1800-talets andra hälft och som namnet även säger främst i Wien. Under en wienervals, som består av högervarv, vänstervarv, framåtsteg samt bakåtsteg, avverkas ett varv på två takter (dvs sex steg).

Wienervals finns i två varianter: en folklig enkel och en avancerad[4]. För den som kan höger och vänstervändning i engelsk vals är den folkliga varianten av wienervals lätt att lära sig. I denna variant dansar man flera högervändningar i följd, därefter en tur som på engelska heter Forward Hesitation on Right Foot, därefter flera vänstervändningar i följd och så Forward Hesitation on Left Foot.

En kompositör som skrev musik till wienervals var Josef Lanner. En annan var Johann Strauss d.y.[2] vars An der schönen blauen Donau blivit något av en signaturmelodi för dansen, som är mest utbredd i Österrike.

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]