Wikipedia:E-postlistor

Från Wikipedia

De olika projekten inom Wikimedia (Wikipedia, Wikisource, Wiktionary etcetera på olika språk) har ett gäng vidhängande e-postlistor, även kallade sändlistor. I allmänhet används dessa för diskussioner av mera principiell karaktär, vilket har både för- och nackdelar jämfört med diskussionerna på wikin. En del tycker att formatet är mera lätthanterligt, och uppskattar sättet det går att söka i arkivet på. Andra föredrar när all diskussion sker på wikin, för att slippa hålla koll på e-post-program eller nyhetsgrupper. För angelägenheter ovanför den enskilda wikins nivå är maillistorna mycket använda; diskussioner förs exempelvis inte främst på meta utan på foundation-l, Wikimedia Foundations maillista.

Svenskspråkiga Wikipedias sändlista[redigera | redigera wikitext]

För att slippa spam på listan kan enbart listprenumeranter posta till listan. Den som vill följa med vad som händer anmäler sig till listan eller tittar i listarkivet på gmane[död länk].

Arkivet ligger öppet på nätet, men e-post-adresser är krypterade både i news- och e-post-arkivet. Mer information om säkerhet på Gmane hittas på deras sida om spamkontroll[död länk]. (De som prenumererar på listan via e-post kan se adresser som vanligt.)

Listan hade i slutet av juli 2007 82 prenumeranter.

Att använda listan[redigera | redigera wikitext]

Det finns tre olika sätt att använda listan. Vad som alltid gäller är att man måste vara prenumerant på sändlistan för att själv kunna posta inlägg till den; läsa kan man däremot göra utan att prenumerera. För att prenumerera på listan, går man till http://mail.wikipedia.org/mailman/listinfo/wikisv-l och anger användarnamn och önskat lösenord. Man får därefter ett mail med uppmaning att bekräfta att man vill ha en prenumeration.

Standard 1a: epost[redigera | redigera wikitext]

Det vanligaste och enklaste är att läsa listans mail i sitt vanliga epostprogram, och även posta till listan därifrån. Det enda man behöver göra, utöver att anmäla sig till listan, är att vänta på att inläggen ska trilla in i inkorgen. Det är även det snabbaste sättet, medan övriga ger en viss fördröjning.

För mer högtrafikerade maillistor, som foundation-l, kan det vara bra att ha ett mailprogram som kan tråda det vill säga sortera mailen efter vilken diskussion de tillhör. Thunderbird är ett exempel på en trådande mailläsare. Även gmail underlättar för flitiga listdeltagare, även om gmail inte direkt trådar utan sorterar ihop mail med samma rubrik till en sammanhållen konversation. Wikisv-l har dock ganska låg trafik och kräver inte mycket av sina prenumeranter.

Arkiv[redigera | redigera wikitext]

Alla mail till listan samlas i arkiv, som läggs upp på nätet. Där kan man ta del av inlägg som postats när man inte prenumererat på listan. Vill man hänvisa till något som sagts på en lista på wikin, kan man länka till aktuellt inlägg i arkivet.

Wikisv-l har stängt sitt ordinarie arkiv[död länk] för dem som inte prenumererar på listan. Detta beror på rädsla för att de vars adresser ligger ute på nätet ska drabbas av spam. Dock finns ett öppet maillistearkiv på Gmane, som man kan läsa utan att själv prenumerera på listan. Liksom det ordinarie arkivet har Gmane en sökfunktion[död länk].

I Gmanes arkiv finns listarkivet både med trådning[död länk] och med ett bloggliknande utseende[död länk]. Det sista alternativet tillåter även att man postar inlägg till maillistan genom gmane, alltså utan något epost-program. Inlägg som postas på det sättet när själva listan och dess prenumeranter direkt, men arkivet uppdateras inte i realtid. Därför kan det dröja innan man ser sitt eget inlägg, och man har inte möjlighet att följa snabba diskussioner särskilt tätt.

På Nabble finns ett arkiv med forumutseende[död länk]. Där finns även arkiv från andra Wikimediaprojekts sändlistor[död länk]. Arkivet uppdateras nästan direkt efter att ett inlägg har nått fram.

Att läsa listan som nyhetsgrupp[redigera | redigera wikitext]

Wikisv-l och övriga av stiftelsen Wikimedias maillistor är i grunden just maillistor. Dock kan man via gmane ta del av listan som om den vore en nyhetsgrupp. Nyhetsgrupprogram organiserar automatiskt diskussionsinläggen. Diskussionerna trådas, det vill säga att de enskilda diskussionerna hålls ihop och ofta kan man enkelt navigera mellan inläggen. Man behöver inte själv lagra inläggen eftersom allting ligger på newsservern.

I de flesta epostprogram finns möjlighet att läsa nyhetsgrupper, men det finns även speciella program som endast hanterar nyhetsgrupper. Hur man sätter upp det skiljer sig från program till program. För att kunna läsa svenska Wikipedias nyhetsgrupp anger man

  • Newsserver: news.gmane.org
  • Newsgrupp: gmane.science.linguistics.wikipedia.swedish

När man skickar ett inlägg till maillistan via nyhetsgrupp-gränssnittet, går det till gmane som i sin tur skickar det vidare till svenska Wikipedias maillista. Gmane skickar inläggen var femte minut, så inläggen syns med en viss fördröjning. Första gången man skickar ett inlägg, får man ett mail med begäran att bekräfta att man finns på denna adress. Anledningen till detta är att gmane på detta sätt förhindrar spam.

Skandinavisk maillista[redigera | redigera wikitext]

I början på juni 2005 startades en skandinavisk maillista.

Foundation-l[redigera | redigera wikitext]

Foundation-l är maillistan för den som vill hålla sig informerad om vad som händer på nivån ovanför det egna projektet på det egna språket.

Övriga maillistor[redigera | redigera wikitext]