Wikipedia:Meddelanden

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Meddelanden informerar dig om nya händelser som påverkar dig på Wikipedia och andra Mediawikihändelser.

Välkommen till sidan för Vanliga frågor (FAQ) för meddelandeverktyget! (tidigare kodnamn "Echo")

För att skräddarsy vilka meddelanden du får gå till meddelandefliken i dina inställningar på denna webbplats. För tips om hur du kan pröva detta verktyg titta på denna testsida. När du har testat meddelanden kan du delta i diskussionen på denna diskussionssida.

Vad är meddelandeverktyget?[redigera | redigera wikitext]

Meddelandeverktyget (tidigare med kodnamnet Echo) ger MediaWiki och Wikipedias användare snabba uppdateringar om händelser som påverkar dem. Dessa meddelanden kan hjälpa användare att bli mer medvetna om händelser som relaterar till dem och därför agera snabbare om de vill.

Mjukvaran utvecklades av en grupp inom Wikimedia Foundation som utvecklar verktyg för att engagera de som redigerar på Wikipedia att delta mer aktivt på MediaWiki och på Wikipedia-sidor. Meddelandeverktyget designades för att ersätta och förstärka existerande meddelandeverktyg på dessa sidor, samt ge mycket mer kontroll till användarna.

För att lära dig mer om meddelandeverktyget besök den här centrala sidan på MediaWiki.org - eller den här portalen på engelskspråkiga Wikipedia.

Hur fungerar meddelanden?[redigera | redigera wikitext]

När någon gör något som påverkar dig på en MediaWiki- eller Wikipediasajt visas en röd ruta bredvid ditt användarnamn i övre högra hörnet på varje sida. Denna ruta visar antalet nya meddelanden du har fått. Genom att klicka på rutan visas en dialogruta med de senaste meddelandena du har fått (se skärmdump). Du kan klicka på valfritt meddelande för att få veta mer om det. För att se flera kan du klicka på 'Alla meddelanden' eller gå till meddelandearkivet.

Vilka slags meddelanden kan jag få?[redigera | redigera wikitext]

Här är de första kategorierna av meddelanden som verktyget kan hantera:

I denna första utgåvan av produkten har vissa meddelanden slagits av som standard för både existerande och nya användare. Om du vill slå på några av dessa meddelanden (eller avaktivera dem) kan du göra det i dina inställingar enligt beskrivningen nedan.

Hur kan jag ändra mina meddelanden[redigera | redigera wikitext]

Du kan kontrollera vilka meddelanden du får (och hur ofta) genom att uppdatera meddelandeinställningarna. För att se inställningarna, klicka på 'Inställningar' i dialogrutan (visad ovan) -- eller på arkivsidan för 'Alla meddelanden'. (Du kan också klicka på länken 'Inställningar' i övre högra hörnet på alla sidor och sedan välja meddelandefliken.)

För att slå av eller på meddelanden för en kategori kryssa i (eller ur) rutan bredvid den. Du kan aktivera (eller inaktivera) meddelanden för webben eller e-post för de flesta kategorierna. (Vissa meddelanden kan inte avaktiveras, till exempel dina användarrättigheter eller nya diskussionsmeddelanden; dessa är för viktiga för att avvisas.) Du kan också kontrollera hur ofta du ska på e-postmeddelanden från enstaka mail för varje händelse till dagliga eller veckovisa sammanställningar. När du är klar, se till att trycka på 'Spara'-knappen längst ner på sidan för att uppdatera dina inställningar.

Hur kan jag se äldre meddelanden?[redigera | redigera wikitext]

För att se alla dina senaste meddelanden, klicka på 'Alla meddelanden' i dialogrutan för att gå till arkivsidan för meddelanden. Dina senaste meddelanden listas högst upp på arkivsidan. För att se tidigare meddelanden klicka på 'Mer'-knappen längst ner på sidan.

Vem är meddelandeverktyget till för?[redigera | redigera wikitext]

Meddelanden är till för alla registrerade användare på Wikipedia och andra MediaWiki-webbplatser. Speciella meddelanden skickas till nya användare precis efter att de har registrerat sig och till alla användare när deras rättigheter förändras. Oregistrerade användare kan inte få meddelanden (förutom på diskussionssidemeddelanden som fortfarande visas för anonyma användare i en orange list).

Varför har vi gjort detta?[redigera | redigera wikitext]

Tidigare var de enda meddelanden som MediaWiki genom bevakningslistan. Bevakningslistan är rätt bra men formatet är begränsat. Det fungerar väl för förändringar relaterade till sidor men inte de som är relaterade till användare. Samtidigt finns ingen finare upplösning; om en sida finns på bevakningslistan får du information om varenda förändring på den. Om en ändring inte är bevakad så får du inget meddelande alls. Bevakningslistan är användbar och fungerar bra för det den var avsedd för men de klarar inte av allt som sker på en wiki. Vår förhoppning är att den nya meddelandefunktionen tillsammans med bevakningslistan ska ge en bättre användarupplevelse. Användare kan få se mer om händelser mycket lättare och ha större kontroll över vilken information de får.

Hur kan jag ge återkoppling?[redigera | redigera wikitext]

Vi vill gärna höra vad du tycker om meddelanden. Tidigare fanns en enkät, vars resultat användes i förbättringsarbetet. För att diskutera med andra användare besök projektets diskussionssida. Den finns på engelska Wikipedia just nu för att hålla samtalen samlade på ett ställe, vilket också för arbetsgruppen gör diskussionen lätt att följa, genom att de bevakar sidan.

Om du hittar en bugg, rapportera den gärna på Wikimedias samarbetsplattform Phabricator. Vi förstår att det inte är det lättaste systemet att använda, så du kan också lämna ett meddelande på projektdiskussionssidan med en skärmdump och information om din webbläsare och operativsystem.

Vilka andra funktioner planeras?[redigera | redigera wikitext]

Funktionsutvecklingen är klar för det första året. Vi överväger fler funktioner i framtida versioner baserat på återkoppling från gemenskapen. Om du har några förslag på att förbättra detta verktyg, tala om det för oss.