Wikipedia:Projekt GLAM/BM

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Sätra brunns kyrka banner.jpg

Introduktion[redigera | redigera wikitext]

Brunnsmuseet Sätra Brunn är ett ideellt arbetslivsmuseum med syfte att bevara och berätta om Sätra Brunns kulturarv. Sätra Brunn ligger i Sala kommun, Västmanlands län, Sverige (SE).

Open Sources Sätra Brunn är Brunnsmuseets initiativ som förenar fri kunskap, öppen teknologi och ett tillgängligt kulturarv. Initiativet ämnar att komplettera museets ordinarie verksamhet, och skapa förutsättningar för djupdykningar i de historiska källorna. Initiativets utgångspunkt är att alla kulturarvsinstitutioner oavsett storlek bör anamma ett arbetssätt som plockar upp minnen och material samt förmå att lämna ifrån sig resurser som får användas av andra. Genom att bidra till befintliga plattformar såsom Wikipedia och Wikimedia Commons så skapas förutsättningar för medskapande och vidarenyttjande. Samlingarna utgör en stark resurs både internt och externt för kulturarvsinstitutioner.

Geokodade och kartlagda kulturmiljöer[redigera | redigera wikitext]

Sätra Brunns kurort är ett riksintresse för kulturmiljövården i Sverige. Kurortsmiljön är välbevarad med anor från tidigt 1700-tal. Genom århundradena har denna unika miljö skildrats i olika historiska kartor, som idag finns digitaliserade och möjliga att studera. De historiska kartorna är både konstverk och källmaterial som kan användas för att bättre förstå de historiska skeendena under främst 1700- och 1800-talet. Varje karterad plats har därtill sin fysiska representation i den verkliga nutidsmiljön, och det är enkelt att känna igen sig i avtecknade byggnader och andra objekt. Som ett komplement till kartorna så finns även observationer kring de olika platserna genom åren. Genom "Bilaga III - Öfversikt af Sätra Brunns Topografi" ur Sätra Brunns krönika 1700-1915 [1] ger författaren Petrus Tersmeden en rad detaljerade observationer från olika historiska kartor. Dessa observationer kan jämföras utifrån plats och årtal för att kunna se den historiska utvecklingen över tid.

Deltagare[redigera | redigera wikitext]

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Wikipedia-artikeln om Sätra brunn (kurort) skapades den 16 september 2014. Innan dess var kurorten beskriven med blott 77 ord, och det fanns endast 25 bilder föreställande kurorten. I juni 2016 hade huvudartikeln 1100 ord och det fanns 119 bilder på Wikimedia Commons märkta Category:Sätra brunn. I oktober 2016 var antalet bilder fler än 230. Huvudartikeln är sedan juni 2016 översatt till engelska, norsk bokmål, nynorsk och finska. Därtill har flera nya artiklar skapats och andra har uppdaterats.

I september tilldelades Brunnsmuseet 30.000:- kronor från Sala sparbank att använda för att tillgängliggöra digitaliserat material på nätet. Ett principbeslut har tagits för att tillgängliggöra särskilt angelägna bilder på Wikimedia Commons. Arbetet kommer även fortsättningsvis att ske på ideell basis, men är ett motiverande tillskott och erkännande för den verksamhet som bedrivits med utställningsverksamheten sedan oktober 2013 och på Wikimedia-projekten sedan september 2014.

Uppnått hittills[redigera | redigera wikitext]

Inom ramen för Open Sources Sätra Brunn har gemenskapen...

Planerade aktiviteter[redigera | redigera wikitext]

Under hösten 2020 och 2021 planeras följande inom ramen för projektet...

Navigering[redigera | redigera wikitext]

Open Sources Sätra Brunn spänner över flera olika Wikimedia-projekt.

Wikipedia Encyklopedi Sätra brunn (kurort)

Kategori:Sätra hälsobrunn

Wikimedia Commons Mediedatabas Category:Sätra brunn

Category:Brunnsmuseet Sätra Brunn

WikiVoyage Turistinformation Sätra brunn
Wikisource Originaltextbibliotek Sätra brunns donationbrev 1747
Wikidata Databas Q62032477 (arbetslivsmuseum)

Q18333647 (kurort) Q666089 (tätort)

Resurser[redigera | redigera wikitext]

Material[redigera | redigera wikitext]

Verktyg[redigera | redigera wikitext]

http://recommend.wmflabs.org/ - Wikipedia GapFinder, för att hitta och enkelt översätta Wikipedia-artiklar till andra språk

http://tools.freeside.sk/geolocator/geolocator.html - GeoLocator, för att ange koordinater för byggnader och platser

Commons:WikiMiniAtlas - WikiMiniAtlas, för att placera ut koordinatangivna fotografier på en karta

Commons:Pattypan - uppladdningsverktyg för mediafiler organiserade i kalkylark

Stubmallar[redigera | redigera wikitext]

{{1700-talsstub-Sverige}}

{{1800-talsstub-Sverige}}

{{Medicinstub}}

{{Medicinpersonstub-Sverige}}

{{vårdstub}}

{{Geografistub-Västmanlands län}}

{{Fornminne|10229401770001}} (Commons)

{{Creator:Albert Engström}} (Commons)

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Tersmeden, Petrus (1916). Sätra Brunns krönika 1700-1915. sid. 243-257. Libris 422809 
  2. ^ ”GLAM/Newsletter/November 2016/Contents/Sweden report - Outreach Wiki” (på engelska). outreach.wikimedia.org. https://outreach.wikimedia.org/wiki/GLAM/Newsletter/November_2016/Contents/Sweden_report. Läst 14 oktober 2017.