Wikipedia:Projekt GLAM/Guide till 1Lib1Ref

Från Wikipedia
Bild som användes under Wikipedias tjugoårsfirande för att representera #1Lib1Ref.

Denna guide är framtagen som hjälp och stöd till personer som vill engagera sig i kampanjen #1Lib1Ref. Kampanjen vill uppmuntra personal inom framförallt biblioteksväsendet att bidra med källbeläggning till artiklar på Wikipedia.

Att hitta artiklar att källbelägga[redigera | redigera wikitext]

Svensk guide i pdf-format för Citation Hunt.

På svenskspråkiga Wikipedia finns det över femtiotusen artiklar som efterlyser någon typ av källor. Du kan hitta kategorin för samtliga artiklar som är försedda med en mall om att de saknar källor här. Det går även bra att lägga in källor i artiklar utan källmall. Det finns fortfarande många artiklar som saknar källor men som inte blivit försedda med källmall än. Kanske har du något intresseområde vars artiklar skulle må bra av att få fler referensnoter? Ytterligare en infallsvinkel är att utgå ifrån en källa som du har tillgång till och utifrån den leta upp artiklar att källbelägga. Det finns även ett verktyg som kallas för Citation Hunt där du kan bläddra mellan specifika meningar och citat i behov av källor. I det verktyget kan du även söka utifrån intresseområde (i fältet där det står "Sök efter ämne").

Att lägga in en källa[redigera | redigera wikitext]

I det här klippet visas hur du lägger in en webbplats som källa, samt hur du skapar en referenslista i slutet av artikeln (om artikeln saknar det).

I Visual Editor[redigera | redigera wikitext]

Visual Editor kommer du till om du klickar på Redigera. Då laddas sidan om och ser nästan ut som vanligt, men med en verktygslist som dyker upp i toppen på artikeln. I verktygslisten finns knappen "Ange källa", om du klickar där så kommer en popup-ruta där du kan automatgenerera en referensnot utifrån en webbsideslänk eller ett ISBN-nummer. Du klistrar in länken eller ISB-numret i fältet i popup-rutan och klickar därefter på knappen "Generera", då ser du hur noten kommer att se ut. Därefter klickar du på "Infoga" uppe i högra hörnet av samma popup-ruta. Du kan även fylla i fält manuellt genom att klicka på fliken "Manuell" i popup-rutan. Noten läggs in där du har placerat din markör innan du klickat på "Ange källa".

Om artikeln saknar en rubrik att samla källhänvisningar under (ofta heter rubriken antingen "Referenser" eller "Källor" eller liknande), så saknar artikeln förmodligen även en referenslista och då är det bra om du lägger in även det. Det gör du genom att först skapa rubriken "Referenser" i slutet av artikeln, flytta ned markören så att den hamnar under rubriken och gå sedan in under "Infoga" i verktygslisten. Där klickar du på "Fler" och scrollar därefter ned till "Referenslista" som du klickar på.

Glöm inte att klicka på den stora blå rutan "Publicera ändringar" uppe till höger i artikeln efter att du har gjort dina ändringar. Du får även då en popup-ruta där du ombeds beskriva din redigering. Det är där du skriver in hastaggen #1Lib1Ref. Om du har gjort fler saker i din redigering än lagt till en källa får du gärna skriva ett par ord om det med som redigeringskommentar. Även här behöver du klicka på den blå rutan "Publicera ändringar", uppe till höger i popup-rutan.

I wikitext[redigera | redigera wikitext]

Wikitext kommer du till om du klickar på Redigera wikitext. Då laddas sidan om och du kommer till en ruta som presenterar artikeln i ett läge med wiki-kod. Om du har erfarenheter av html kommer du att känna igen en hel del.

Under redigeringsrutan finns mallar att hämta med ett musklick ({{Bokref}} {{Tidningsref}} {{Tidskriftsref}} {{Webbref}}). När du klickar på den mall du vill åberopa så läggs mall-texten in på det stället där du har markören och du kan fylla i de uppgifter som efterfrågas. Mallen behöver även omges med ref-taggar (<ref></ref>).

Om artikeln saknar en rubrik att samla källhänvisningar under (ofta heter rubriken antingen "Referenser" eller "Källor" eller liknande), så saknar artikeln förmodligen även en referenslista och då är det bra om du lägger in även det. Det gör du genom att först skapa rubriken "Referenser" i slutet av artikeln och på raden under rubriken skriva <references/>.

Glöm inte att spara dina redigeringar genom att klicka på den blå knappen Publicera ändringar, som du hittar under redigeringsrutan. Mellan redigeringsrutan och knappen för publicering finns en rad där du ombeds sammanfatta din redigering – det är där du skriver in hastaggen #1Lib1Ref. Om du har gjort fler saker i din redigering än lagt till en källa får du gärna skriva ett par ord om det med som redigeringskommentar. Du kan även klicka på "Visa förhandsgranskning" för att se om allt ser bra ut innan du väljer att publicera dina ändringar. Då laddas sidan om och du ser först artikeltexten som den kommer att se ut efter att du sparat och redigeringsrutan där du gjort dina ändringar ligger nu under själva förhandsvisningen.

Glöm inte att ange #1Lib1Ref i din redigeringskommentar! Samma hashtag kan även användas om du skriver om din medverkan i kampanjen i sociala medier. Genom Wikimedia hashtag search hittar du redigeringar märkta med #1Lib1Ref.

Personer engagerade i #1Lib1Ref[redigera | redigera wikitext]

I den här listan kan du lägga till dig själv om du deltar i kampanjen. Kanske vill du någon gång ha hjälp eller kontakt med andra i kampanjen. Det går också bra att starta samtal, ställa frågor och peppa varandra på diskussionssidan.

  • Lägg gärna till dig här!

Efter 1Lib1Ref[redigera | redigera wikitext]

Här kommer lite tips till den som är intresserad av författare och litteratur och som önskar göra mer än att lägga in källor:

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]