Wikipedia:Projekt GLAM/Undersökningar/Enkätundersökning från Wikimedia Sverige, mars 2021

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Enkät om Wikimedias plattformar[redigera | redigera wikitext]

Under mars 2021 genomförde Wikimedia Sverige en undersökning om intresset för Wikimedias plattformar. Undersökningen riktar sig till arkiv, bibliotek och museer. Syftet är att identifiera behov och gemensamma områden för samarbete. Vi vet sedan tidigare att det behövs mer information och kunskap om möjligheter på Wikimedias plattformar. Förutom skrivstugor och uppladdningar av filer till Wikimedia Commons så finns ett ökande intresse för länkad data och arbete med metadata på Wikidata. Här finns det stora möjligheter att "koppla ihop" innehåll från den egna samlingen, på ett strukturerat sätt, i ett större ekosystem av kunskap.

Undersökningen[redigera | redigera wikitext]

Resultatet blev elva inkomna svar under mars månad 2021. Vi har anonymiserat svaren i ett Google kalkylark. Här är några utvalda frågor från undersökningen där svaret "Ja" redovisas.

Arbetar ni aktivt på andras plattformar? Känner ni till Wikimedias plattformar? Har ni en digital strategi? Är ni intresserade av öppen länkad data? Är ni intresserade av arbete i ett globalt perspektiv Är ni intresserade av arbete med gemensam terminologi?
64% 55% 46% 73% 64% 64%

Några kommentarer om hjälp och stöd vid eventuellt samarbete med Wikimediarörelsen[redigera | redigera wikitext]

Det önskas en "Ökad delaktighet och nå ut med material". Nå en "Större spridning och nätverkande med likasinnande". Att kunna "Underlätta för företag att lägga upp eget material". Få "Rådgivning och praktisk hjälp vid uppladdning" och kunna anmäla sig till ett "Nyhetsbrev".

Länkar[redigera | redigera wikitext]

Bloggpost Nyttan med Wikimedias plattformar
Länk till Nyhetsbrev

Nästa steg[redigera | redigera wikitext]

Nästa steg är "En GLAMmig fredag", 13.00-15.00 fredag 16 april, med möjlighet till frågor under två timmar via videokonferens. Det är både för deltagare i undersökningen och andra som är intresserade och vill veta mer om Wikimedias plattformar.