Wikipedia:Projekt Hedemora

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För att läsa mer om Wikipedia, den fria encyklopedin som alla kan redigera, se Wikipedia:Om.
För hur du kommer igång, se Wikipedia:Deltagarportalen.

Projekt Hedemora syftar till att vara en plattform för kunskapsspridande om Hedemora kommun, med huvudfokus på Hedemora. Förutom rent artikelskrivande på Wikipedia har projektet ytterligare tre delprojekt:

  • Commons, som har till syfte att få många och bra bilder på olika motiv i Hedemora stad och kommun på Wikimedia Commons. Exempelvis bör det finnas foton på samtliga religiösa byggnader, bruksmiljöer, byggnadsminnen och herrgårdar i kommunen.
  • Babel, som syftar till att information om Hedemora på Wikipedia och i bildbeskrivningar på Commons finns på flera språk.
  • Kulturpromenaden/QRpedia, vars syfte är att se till att samtliga byggnader i Kulturpromenad Hedemora och andra kulturhistoriskt intressanta byggnader har Wikipediaartiklar (egna eller inbakade i befintliga artiklar) och representativa bilder på Wikimedia Commons. Som ett resultat av detta sattes år 2015 QRpedia-koder upp på Kulturpromenaden och i Hedemora gammelgård, som komplement till befintlig turistinformation.

Wikipedia är uppslagsverket som byggs av allmänheten. För att redigera behöver du inte ha något användarnamn, men det underlättar i många sammanhang. Klicka på "Skapa användarkonto" för att komma igång. Välkommen!

Hur kan jag bidra till projektet?[redigera | redigera wikitext]

Du behöver varken vara "nörd" eller datorvan för att bidra med text och/eller bilder. Det mesta förstår man efter ett tag, och fråga gärna Vivo eller någon av faddrarna om teknisk hjälp.

I övrigt behöver projektet nå ut och få kontakt med personer som just nu inte använder Wikipedia, så kanske har du kontakter med personer du tror kan vara till hjälp?

Delprojekt Commons[redigera | redigera wikitext]

Lägg gärna till saker i kommunen som saknar eller har bristfällig fotodokumentation, eller ladda upp själv till kommunkategorin på Commons. Exempelvis bör det finnas foton på samtliga religiösa byggnader, bruksmiljöer, byggnadsminnen och herrgårdar i kommunen.

Delprojekt Babel[redigera | redigera wikitext]

Målet med delprojekt Babel är både att få Hedemorarelaterade artiklar på fler språk och knyta kontakter mellan människor med olika språkbakgrunder.

Delprojekt Kulturpromenaden/QRpedia[redigera | redigera wikitext]

  Detta delprojekt har till syfte att se till att samtliga byggnader i Kulturpromenad Hedemora och andra kulturhistoriskt intressanta byggnader har Wikipediaartiklar (egna eller inbakade i befintliga artiklar). Dessutom ska representativa bilder finnas på Wikimedia Commons. Tanken är även att informationen ska vara av sådan kvalitet att det är lönt att sätta upp QR-koder till Wikipediaartiklarna och/eller trycka koderna i kartor eller turistbroschyrer, som komplement till befintlig turistinformation. Här finns listan med QR-koderna för varje Kulturpromenadskylt: Wikipedia:Projekt Hedemora/QR-koder.

Lägg till vad du tycker behöver lite extra uppmärksamhet.

Vi har mycket att lära av andra, liknande projekt: