Wikipedia:Projekt Hedemora

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För att läsa mer om Wikipedia, den fria encyklopedin som alla kan redigera, se Wikipedia:Om.
För hur du kommer igång, se Wikipedia:Deltagarportalen.

Projekt Hedemora syftar till att vara en plattform för kunskapsspridande om Hedemora kommun, med huvudfokus på Hedemora. Förutom rent artikelskrivande på Wikipedia har projektet ytterligare tre delprojekt:

  • Commons, som har till syfte att få många och bra bilder på olika motiv i Hedemora stad och kommun på Wikimedia Commons. Exempelvis bör det finnas foton på samtliga religiösa byggnader, bruksmiljöer, byggnadsminnen och herrgårdar i kommunen.
  • Babel, som syftar till att information om Hedemora på Wikipedia och i bildbeskrivningar på Commons finns på flera språk.
  • Kulturpromenaden/QRpedia, vars syfte är att se till att samtliga byggnader i Kulturpromenad Hedemora och andra kulturhistoriskt intressanta byggnader har Wikipediaartiklar (egna eller inbakade i befintliga artiklar) och representativa bilder på Wikimedia Commons. Som ett resultat av detta sattes år 2015 QRpedia-koder upp på Kulturpromenaden och i Hedemora gammelgård, som komplement till befintlig turistinformation.

Wikipedia är uppslagsverket som byggs av allmänheten. För att redigera behöver du inte ha något användarnamn, men det underlättar i många sammanhang. Klicka på "Skapa användarkonto" för att komma igång. Välkommen!

Hur kan jag bidra till projektet?[redigera | redigera wikitext]

Du behöver varken vara "nörd" eller datorvan för att bidra med text och/eller bilder. Det mesta förstår man efter ett tag, och fråga gärna Vivo eller någon av faddrarna om teknisk hjälp.

I övrigt behöver projektet nå ut och få kontakt med personer som just nu inte använder Wikipedia, så kanske har du kontakter med personer du tror kan vara till hjälp?

Deltagare[redigera | redigera wikitext]

Delprojekt[redigera | redigera wikitext]

Delprojekt Commons[redigera | redigera wikitext]

Lägg gärna till saker i kommunen som saknar eller har bristfällig fotodokumentation, eller ladda upp själv till kommunkategorin på Commons. Exempelvis bör det finnas foton på samtliga religiösa byggnader, bruksmiljöer, byggnadsminnen och herrgårdar i kommunen.

Delprojekt Babel[redigera | redigera wikitext]

Målet med delprojekt Babel är både att få Hedemorarelaterade artiklar på fler språk och knyta kontakter mellan människor med olika språkbakgrunder.

Delprojekt Kulturpromenaden/QRpedia[redigera | redigera wikitext]

  Detta delprojekt har till syfte att se till att samtliga byggnader i Kulturpromenad Hedemora och andra kulturhistoriskt intressanta byggnader har Wikipediaartiklar (egna eller inbakade i befintliga artiklar). Dessutom ska representativa bilder finnas på Wikimedia Commons. Tanken är även att informationen ska vara av sådan kvalitet att det är lönt att sätta upp QR-koder till Wikipediaartiklarna och/eller trycka koderna i kartor eller turistbroschyrer, som komplement till befintlig turistinformation. Här finns listan med QR-koderna för varje Kulturpromenadskylt: Wikipedia:Projekt Hedemora/QR-koder.

Önskelista[redigera | redigera wikitext]

Lägg till vad du tycker behöver lite extra uppmärksamhet.

Resurser[redigera | redigera wikitext]

Vi har mycket att lära av andra, liknande projekt: