Wikipedia:Projekt geografi/Distrikt/förordning

Från Wikipedia

Förslag till ny förordning om distrikt


I 1 § anges att förordningen innehåller föreskrifter om distriktsindelningen och att indelningen utgår från den territoriella församlingsindelning som fanns den 31 december 1999.


I 2 § anges att Sverige är indelat i distrikt vars namn anges i bilaga till förordningen. I bilagan redovisas distrikten i bokstavsordning länsvis, utifrån hur länsindelningen ser ut vid ikraftträdandet den 1 januari 2016. Uppdelningen efter län görs för att ge en uppfattning om var i landet distrikten ligger. Distriktsindelningen är emellertid en stabil indelning och kommer inte att förändras om länsindelningen ändras. I prop. 2012/13:120 s. 61 anförde regeringen att en utgångspunkt för namnsättningen bör vara benämningen på de församlingar som fanns den 31 december 1999. Lantmäteriet har lämnat ett förslag med den utgångspunkten men föreslår förändringar av ett åttiotal församlingsnamn. Av propositionen framgår att regeringen ska besluta om distriktens namn med beaktande av de förslag som lämnats av Lantmäteriet. De förslag till namnsättning som lämnats följs till allra största del. I de nio fall där förordningsförslaget inte följer Lantmäteriets namnförslag avviker det föreslagna distriktsnamnet från församlingsnamnet den 31 december 1999. I dessa fall ska den i propositionen fastlagda utgångspunkten ska styra, dvs. att namnet ska motsvara det tidigare församlingsnamnet. Det gäller följande nio distrikt (med det föreslagna namnet inom parentes): Stockholms domkyrkodistrikt (Stockholms Storkyrkodistrikt), Stockholms Oscar (Stockholms Oskar), Göteborgs Oscar Fredrik (Göteborgs Oskar Fredrik), Kafjärden (Kjulaåsen), Vårfruberga (Fogdön), Kalmar Heliga korset (Oxhagen), Kalmar Två systrar (Norrliden), Sankt Ibb (Ven) och Himmeta-Bro (Himmeta). Vidare kan konstateras att Enskede församling och församlingen Göteborgs Karl Johan är de korrekta namnen den 31 december 1999 och när distrikten nu får dessa namn innebär det alltså inte någon förändring i förhållande till församlingsnamnet vid den tidpunkten.

Lantmäteriet bemyndigas i 3 § att meddela föreskrifter om distriktsindelningen, dvs. distriktens geografiska gränser. Lantmäteriet ska enligt samma bestämmelse även ansvara för att hålla informationen om distriktsindelningen tillgänglig.


I a prop. s. 68 anges följande. ”I lagen (2006:378) om lägenhetsregister framgår att kommunen ska fastställa en belägenhetsadress för varje entré. Vidare framgår att med entré avses en ingång till byggnaden där bostadslägenheten är belägen. För belägenhetsadresserna anges i fastighetsregistret koordinater vilket kommer att göra det möjligt att koppla en belägenhetsadress till rätt distrikt. Lantmäteriet kommer att få ansvar för att denna koppling görs. Uppgiften om vilket distrikt en viss belägenhetsadress tillhör kan Lantmäteriet därefter vidarebefordra till Skatteverket tillsammans med de rent fastighetsanknutna uppgifterna avseende län och kommun. Det bör inledningsvis bli fråga om att Lantmäteriet förser Skatteverket med en engångsladdning av uppgifter om distrikt kopplade till belägenhetsadresser för att det därefter övergår till en löpande uppdatering av ändrade och nytillkomna belägenhetsadresser.” Lantmäteriets ansvar för att kopplingen görs samt att den kopplade informationen ska överföras till Skatteverket följer av 4 § i förordningen. Regeln innebär en skyldighet för Lantmäteriet att lämna information till Skatteverket och den ska därmed överföras utan kostnad. Den koppling som det är fråga om är ett resultat av var på distriktskartan över Sverige som en viss belägenhetsadress koordinater, som utvisar fastighetens entré, placeras in. Det är alltså fråga om en rent teknisk åtgärd som vidtas av Lantmäteriet och som inte föregås av någon myndighets bedömning eller beslut.