Wikipedia:Skrivstuga/Borgå 2020

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Lär dig skriva på Wikipedia

Projekt Fredrika ordnar en introduktionskurs till Wikipedia i samarbete med Borgå medborgarinstitut. På kursen lär du dig mer om Wikipedia och om hur du själv kan skriva om sådant som intresserar dig.

Kursen är avgiftsfri och riktar sig både till personer som aldrig har skrivit på Wikipedia tidigare och till personer som kan grunderna och vill få lite inspiration.

När: Tisdag 21.1, 28.1, 4.2 kl. 18–20

Var: Lyceiparkens skola, Biskopsgatan 3–7, Borgå

Anmälan: https://www.opistopalvelut.fi/porvoo/course.php?l=sv&t=9337

Användarnamn[redigera | redigera wikitext]

Om du inte från förut har ett användarnamn kan du fundera ut en lämplig pseudonym. Få använder sitt riktiga namn.

Om du kopplar användarnamnet till din e-post kan du få lösenordet återställt om du glömmer det. E-posten kan också, om du tillåter det, användas för att få kontakt med dig utanför Wikipedia.

Artiklar att skriva och utöka[redigera | redigera wikitext]

Det kan vara bra att redan före kursen fundera på vad du vill arbeta med. Vi har i första hand tänkt ha Borgå som tema och söker rätt på en del litteratur och webbkällor som kan vara till nytta med det temat. Om du har lämplig litteratur hemma kan det löna sig att ta med av den.

För de flesta lönar det sig att börja arbete på Wikipedia med artiklar som bedöms som självklart relevanta av Wikipedia-gemenskapen, och typer av artiklar för vilka det finns bra modeller. Det är också enklare att utöka en existerande artikel än att börja på en ny. Också språkvård, klotterbekämpning m.m. är viktiga funktioner på Wikipedia, men vi har nu fokus på skrivandet.

Vi gjorde en analys om Borgå med hjälp av vårt verktyg, Fredrikas lupp. Den finns på https://www.projektfredrika.fi/Fredrikas_Lupp under Borgå. Tabellen visar hur välutvecklade och välbesökta Wikipedia-artiklar i olika Borgå-relaterade kategorier är på olika språk.

(Borgå stift kategoriseras under Borgå och finns därför med, också om vi kanske inte vill skriva om en kyrka eller församling bara för att det hör till stiftet.)

Man kan sortera stigande eller sjunkande enligt de olika kolumnerna. Ett sätt att använda tabellen är att sortera en kategori enligt artikellängd på finsk- eller engelskspråkiga Wikipedia, välja artiklar som verkar intressanta och är betydligt kortare på svenskspråkiga Wikipedia, och se om artikeln på det andra språket verkar bra. Då är ämnet antagligen ett som det lönar sig att skriva om, med eller utan inspiration av den andra artikeln.

Ett annat sätt att hitta lämpliga artiklar är att bläddra i böcker som kunde vara lämpliga källor; sådant som finns i böcker men inte på nätet blir lätt bortglömt i artiklarna.

Några fallgropar att ha i minnet:

  • Skriv om något du har kunskap om, men där du inte är jävig. Skriv inte om din arbetsgivare, men kanske om det du sysslar med professionellt. Skriv inte om din hobbyförening, men om hobbyn.
  • Det är bäst att undvika kontroversiella ämnen tills man har en känsla för diskussionskulturen på Wikipedia.
  • Använd bra källor. Vad du hört och vet är viktigt för att du skall se vad artikeln bör innehålla, men faktauppgifterna skall kunna kontrolleras av andra.
  • Var lyhörd. Wikipedia är ett samarbetsprojekt och andra kommer att kommentera och ändra i det du skrivit och möjligen vilja diskutera det. Visa att du tar hänsyn till de andras åsikter.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Wikipedia använder bilder med "fri" licens, som tillåter att de anpassas till och används i andra sammanhang utan att upphovsmannen behöver kontaktas. Alla bilderna finns på Wikimedia Commons.

Också om urvalet bilder är enormt, så finns det luckor. Bilder är välkomna så länge de kan användas för undervisning, upplysning eller liknande ("educational use"), i praktiken det mesta utom privata fotoalbum och amatörkonst.

Om du har bilder som du vill ladda upp kan du ta dem med i elektronisk form. Om du vill kan du också fotografera enkom för kursen. Vi kommer att prata om bilder vid det andra kurstillfället.

Alla som har ett användarnamn på Wikipedia kan ladda upp bilder (länk i väństermarginalen). Som förval används licensen CC-BY-SA 4.0, som förutsätter att de som använder bilden uppger vem som är upphovsman och att bilden är tillgänglig under denna licens (för återanvändning: kolla villkoren mer exakt). Andra fria licenser kan användas, t.ex. kan tillräckligt gamla bilder ur familjealbum användas, då de inte ligger under upphovsrätt.

Till skillnad från en del andra webbplatser där man kan ladda upp bilder försöker man på Commons beskriva och kategorisera bilderna rätt noga. Inte "vilken solnedgång!" utan snarare "solnedgång över Sibbofjärden juni 2019" (gärna också mer information än så). Bilderna skall inte bantas ner till "webbupplösning", utan laddas upp med maximal kvalitet. De förminskas automatiskt av serverprogramvaran när de visas i artiklar.