Wikipedia:Trovärdighet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Trovärdighet är ett av de viktigaste målen för ett uppslagsverk att uppnå. Det är också en delikat uppgift att förbättra ett skrivet verks trovärdighet eftersom det inte bara är kvalitén på verket i sig som har betydelse, utan också vad pressen skriver, hur ryktena går, hur oberoende tester råkar utfalla, et cetera.

Verifierbarhet[redigera | redigera wikitext]

För att en encyklopedi ska vara trovärdig måste uppgifterna uppenbarligen vara tillförlitliga. Därför är Wikipedia:Verifierbarhet en hörnsten i arbetet för Wikipedias trovärdighetsarbete. Skillnaden mellan dessa begrepp är att verifierbarhet gäller möjligheten att verifiera enskilda fakta, medan trovärdighet gäller allmänhetens förtroende för Wikipedia som helhet.

Neutral utgångspunkt[redigera | redigera wikitext]

Det är viktigt att Wikipedia så långt som möjligt strävar efter att presentera fakta på ett så neutralt sätt som möjligt. Man måste kunna lita på att Wikipedias skribenter inte försöker framställa sina egna åsikter i extra god dager, och på att extrema åsikter framställs på ett sakligt sätt. Läs mer på Wikipedia:Skriv från en neutral utgångspunkt.