Wikipedia:Veckans tävling/Oscar III

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök


Veckans tävling
Harold Russell var en icke-professionell skådespelare som fick två Oscar för samma roll.
TävlingsledareZquid
Priser
VinnarprisArticle green2.svg
Övriga tävlande, minst 200 poängArticle purple.svg
Övriga tävlande, minst 100 poängArticle brown.svg
Samtliga deltagareOscar1 (2).jpg
Lycka till allihop!
Tävlingslogg
Måndag:
Preparing for the 83rd Annual Academy Awards - the corner of Hollywood & Highland (5474924601).jpg

Alexander Alejandro är förste deltagaren, och gjorde under måndagen en stor utökning i artikeln om kommande Oscarsgala. Välkommen, och tack för arbetet i artikeln som fick många sidvisningar under dagen.
Tisdag:
History of Violence 002 (7271227040).jpg

Alexander Alejandro tittade kanske på listan över nominerade inför årets Oscarsgala, eller var det gamla listor som beskådades? Resultatet av titten blev iallafall en nyskapad artikel om en prisvinnande filmfotograf.
Det har även kommit fler deltagare; Murmeldjuret som skrev om en dokumentär och Spisen som valde en dramafilm med William Hurt. Välkomna båda två, och tack alla tre för bidragen!
Onsdag:
Hôtel Terminus 1.jpg

Murmeldjuret var aktiv under onsdagen och skapade ännu en artikel om en prisvinnande dokumäntärfilm.
Torsdag: Inga bidrag inkom under dagen. Kanske deltagarna är upptagna med att titta på film? Vi får se vad som händer under resten av veckan.
Fredag:
Debbie Reynolds Auction - Barbara Streisand dress and purse from "Hello, Dolly!".jpg

Nu hälsar jag Icea välkommen till tävlingen! Icea ägnade sig åt en prisvinnande kostymdesigner och en disneyfilm.
Alexander Alejandro skapade en artikel om en film som kan vinna pris och förbättrade artikeln om en regissör som vunnit pris.
Jag tackar er för dagens bidrag och ser med spänning fram mot vad som händer under resten av veckan.
Lördag:
Ingmar Bergman (1966).jpg

Romantik och drama var temat för Iceas filmval denna dag. Och dramatiskt var det kanske även för Alexander Alejandro, som fortsatte fredagens arbete om en en man med "dämoner". Ja, filmer och filmskapande kan innehålla mycket olika saker. Och så även denna veckotävling. Kommer det några bidrag om filmer från andra genrer, denna sista dag på veckan? Eller någon artikel om en skådespelare, specialeffektstekniker eller låtskrivare? Dyker det upp några fler deltagare? Om några timmar har vi svaret. Under tiden säger jag "Heja, heja" till de tävlande.
Söndag: Deltagarna verkade ha fått tillräckligt med dramatik, för söndagen blev lugn och stilla. Och nu är tävlingen slut. Jag gör min vanliga tillbakablick och ser att tävlingen hade 4 tävlande, och det blev 5 förbättrade artiklar samt 6 nya. När jag tittar på poänglistan kan jag konstatera att Spisen kom på fjärde plats och Murmeldjuret på tredje. På andraplatsen finns Icea och segrare blev Alexander Alejandro. Ett stort grattis till vinsten, och tack alla deltagare för era bidrag! Tack även till Caztorp för tips!
Nu har svwp mer information om kommande Oscarsgalan, filmer och människor inom film. Det ska bli spännande att se vilka som vinner pris under galan - tänker någon av er titta på livesändningen?
Priser till deltagarna i denna Veckans tävling är däremot redan utdelade.

• Frågor eller kommentarer? Se diskussionssidan.
Emoji u1f449.svg 20-26 januari är tävlingstemat Källor 2020. Välkommen att delta även där!

Emoji u1f449.svg Är du intresserad av att vara tävlingsledare, men inte provat tidigare? Läs mer om Veckans tävling och hur man arrangerar den här.


Välkomna till Veckans tävling som har temat Oscarsgalan.

Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

Snart är det dags för den årliga Oscarsgalan. Under måndagen denna vecka presenterades vilka som nominerats inom en rad priskategorier. Så nu passar vi på att förse sv-wp med fler och bättre artiklar om galan, dess nominerade, pristagare[a] och annat relaterat till evenemanget.

Alla är välkomna att utöka, förbättra och skapa artiklar inom temat!

Det finns mycket att välja bland. Vill du förbättra artiklar som saknar källor? Toppen! Det går även att exempelvis skapa artiklar om de allra första pristagarna i respektive priskategori. Kanske vill du skriva om priskategorierna, filmer från en viss genre, filmmusik, scenografer eller Oscarsgalans värdar?

Titta gärna efter tips i kategorierna Oscar och Academy Awards eller liknande på andra språkversioner, samt i de tidigare Veckans Tävling med samma tema som hölls 2011 respektive 2014. Du kan också hitta, eller lägga in förslag, på tipshörnans lista här nedan. Om något är oklart, fråga gärna på diskussionssidan.

 • Mål: Skapa och förbättra artiklar inom temat Oscarsgalan
 • Tid: 13 januari 2020 00:00:00 — 19 januari 2020 23:59:59
 • Tävlingsledare: Zquid.
 • Anmälan: Lägg till ditt användarnamn (i alfabetisk ordning) och de artiklar du deltar med (se exempel nedan).
 • Botar: Botar får ledigt denna tävling och är välkommen någon annan vecka.
 • Pris: Vinnaren får Article green2.svg, övriga tävlande med minst 200 poäng får Article purple.svg och tävlande med minst 100 poäng får Article brown.svg. Samtliga deltagare får dessutom ett deltagarpris (än så länge hemligt).
 • Vinnare:Alexander Alejandro

Poängberäkning[redigera | redigera wikitext]

Bonuspoängen för första bilden något lägre än för första källan, för att lägga lite mer vikt åt just källor. Men det går även att få bonuspoäng för ljud- och filmklipp. Dessutom går det att få dubbla poäng för vissa artiklar.

I tävlingen får du:

 • 1 p per 100 byte (avrunda uppåt från 51) utökning eller skapande av artiklar. Här räknas brödtext, källor, faktaruta, bilder – allt. OBS! Nyskapade artiklar räknas bara så länge de har minst en källhänvisning . Även utökningar med faktauppgifter i gamla artiklar behöver en källa (befintlig eller ny). [b]
 • 2 p i bonus för första bilden i en artikel som saknar bild. Om artikeln endast innehåller en karta, diagram eller ljud/film, räknas detta också som en bildlös artikel. [c]
 • 2 p i bonus för första ljudfilen i en artikel som saknar sådan. Detta även om artikeln innehåller en bild eller filmklipp. Hittar du något passande ljudklipp på Wikimedia Commons, kan du alltså lägga in det i artikeln och få bonuspoäng. [c]
 • 2 p i bonus för första filmklippet i en artikel som saknar sådan. Detta även om artikeln innehåller en bild eller ljudklipp. Hittar du något passande filmklipp på Wikimedia Commons, kan du alltså lägga in det i artikeln och få bonuspoäng. [c]
 • 3 p i bonus för tillägg av minst en källa i en tidigare källös[b] artikel. OBS! Gäller bara artiklar som skapats före tävlingsveckan, eller om artikeln skapats under veckan av någon annan.

Du kan även få extra mycket poäng för arbete i vissa artiklar:

 • 2 x poängen: Det finns många fler artiklar som handlar om män, än det finns artiklar som handlar om kvinnor. För att få fler wikipediaskribenter att skapa (eller skriva i) artiklar om kvinnor, ges 2 x poängen för arbete i artiklar som handlar om kvinnor inom temat.

Tipshörnan[redigera | redigera wikitext]

(plats för tips på artiklar som alla wikipedianer kan lägga in)

Här nedan kan man lista önskade artiklar att skapa eller utöka. Jag har redan lagt in en del tips, bland annat på några personer som kanske är mindre kända än skådespelare, men ändå viktiga när en film blir till. Vilka förslag har du? Alla är välkomna att önska förbättringar och skapande av artiklar som passar i ämnet – både tävlingsdeltagare och "åskådare"!

I bildgalleriet nedan kommer jag att lägga in en eller ett par av varje "tipsares" önskningar från listan. (Om tipsaren istället själv vill lägga in ett eller ett par exempel från sina önskningar på listan, går det också bra.) Dessa bilder kommer sedan att bytas ut om önskningen uppfyllts.

För att inte sidan ska fyllas av önskningar och bilder får varje tipsare lägga in max tio önskningar (listas efter ditt användarnamn), och från denna önskelista, två bilder i galleriet. Länka gärna till bra källa/annan Wikipedia-version om det gäller en ny artikel. Stryk över det som har fixats. Om man lagt in tio önskningar och någon av dessa uppfyllts, kan man lägga in en ny.

 1. Zquid: Utöka artikeln om Oscar och ge den fler källor
 2. Zquid: Utöka artikeln om Phil Tippett (specialeffekttekniker) och ge den källor
 3. Zquid: Utöka artikeln om Colleen Atwood (kostymör) och ge den källor
 4. Zquid: Utöka artikeln om Dolby Theatre och ge den källor - framför allt där det finns "källa behövs"-mall
 5. Zquid: Uppdatera och utöka artikeln om Heders-Oscar, och ge den fler källor
 6. Zquid: Skapa artikeln om Silkwood (film) (en)
 7. Zquid: Skapa artikeln om Cedric Gibbons (scenograf) (en)
 8. Zquid: Skapa artikeln om Murderball (alternativt Murderball (film)) (en)
 9. Zquid: Skapa artikeln om Kristen Anderson-Lopez (låtskrivare) (en)
 10. Zquid: Skapa artikeln om Barbara McLean (klippare) (en)
 1. Caztorp: Skapa artikeln EGOT(no) EGOT winners ranking
 2. Caztorp: Under "Statistics" på Awardsdatabase finns en del matnyttigt.

Deltagare[redigera | redigera wikitext]

Deltagarna listas alfabetiskt efter användarnamn.

Exempelanvändare (46 p)
 1. Yalitza Aparicio, utökad 956 byte = 10 p, 2 x poäng = 10 x 2 = 20 p
 2. (I've Had) The Time of My Life, utökad 800 byte, första källa = 8 + 3 = 11 p
 3. Cabaret (film), utökad 1 025 byte, första bild, första källa = 10 + 2 + 3 = 15 p

Alexander Alejandro (735 p) Article green2.svg[redigera | redigera wikitext]

 1. Oscarsgalan 2020, utökad 8 056 byte = 81 p, 2 x poäng = 81 x 2 = 162 p
 2. Roger Deakins, ny 23 408 byte = 234 p
 3. The Two Popes, ny 7 481 byte = 75 p
 4. Ingmar Bergman, utökad 26 355 byte = 264 p

Icea (206 p) Article purple.svg[redigera | redigera wikitext]

 1. Irene Sharaff, utökad 5 848‎ byte + källa 3p = 61 p, 2x poäng = 61 x 2 = 122 (Ska jag ta x2 för bara utökningen? Dra bort 3 p isåfall om jag inte får dubbla poängen för källhänvisningen)
 2. Den gamla kvarnen, ny 3 418 byte = 34 p
 3. Adjö, Mr. Chips, utökad 2 422 byte + källa 3p + bild 2p = 29 p
 4. Jag minns min gröna dal, utökad 1 574 byte + källa 3p + bild 2p = 21p

Murmeldjuret (88 p)[redigera | redigera wikitext]

 1. Krigsspel (film), ny 5 528 byte = 55 p
 2. Hôtel Terminus: The Life and Times of Klaus Barbie, ny 3 293 byte = 33 p

Spisen (34 p)[redigera | redigera wikitext]

 1. Spindelkvinnans kyss (film), ny, 3 393 byte = 34 p

Kommentarer[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Jag godkänner i veckans tävling nominerade och vinnare som finns i tabellerna/listorna för respektive priskategori (med ett undantag: I priskategorin Oscar för bästa internationella långfilm är länder pristagare - men i denna VT godkänns för denna priskategori regissörer, inte länder). Det går alltså bra att från exempelvis priskategorin Oscar för bästa sång välja sången Let It Go och filmen Frost såväl som Kristen Anderson-Lopez och Robert Lopez.
 2. ^ [a b] I denna tävling räknas inte en annan wikipediaartikel som källa. Om du översätter en wp-artikel från ett annat språk, måste du kontrollera att faktauppgifterna finns i källan/källorna (bok, tidningsartikel etc). Anges läs- eller hämtdatum, ska detta visa när du hämtat uppgiften från källan/källorna. Om en svenskspråkig wp-artikel enbart har hänvisning till wp-artikel på annat språk, räknas den som källös och ger bonuspoäng för första källhänvisningen.
 3. ^ [a b c] Gäller bara artiklar som skapats före tävlingsveckan, eller om artikeln skapats under veckan av någon annan.