Wikipedia:Wikimedia Foundations insamlingskampanj i Sverige 2023

Från Wikipedia

Sveriges insamlingskampanj 2023[redigera | redigera wikitext]

Varje år genomför Wikimedia Foundation insamlingskampanjer i olika delar av världen, såsom USA, Latinamerika, Australien och Japan. Vår årliga insamlingskampanj i Sverige kommer att löpa från den 14 februari till den 16 mars 2023. Med hjälp av den här sidan kan du granska och ge synpunkter på kampanjen.

Varför ber vi om pengar till Wikipedia och Wikimediaprojekten?[redigera | redigera wikitext]

Folk bidrar med gåvor till Wikipedia av många olika skäl. Wikimedia Foundation, den ideella rörelse som driver Wikipedia, ser till att varje gåva vi får investeras i stöd tillWikipedia, Wikimediaprojekten och vårt uppdrag för fri kunskap.

  • Vi har ett ideellt uppdrag, och det är våra användare och bidragsgivare runtom i världen som gör att vi kan behålla vårt oberoende.
  • Wikipedia är till nytta för miljontals användare och jämfört med andra av världens mest välbesökta webbplatser kostar Wikipedia bara en bråkdel att driva.
  • Gåvor från läsarna används till att utveckla den teknologi som möjliggör Wikipedia, men också till att förbättra hur människor läser, redigerar och delar kunskap på Wikipedia.
  • Vi har utvecklats för att tillgodose nya behov i ett föränderligt tekniskt landskap och för att möta nya globala hot.
  • Vi sköter vår ekonomi på ett ansvarsfullt sätt och väger Wikipedias omedelbara behov emot långsiktig hållbarhet.
  • Att stödja Wikipedia innebär att bidra till att dess innehåll i ännu högre grad representerar hela världens kunskaper.
  • Det är bidragen från våra användare som håller oss igång.

Du kan läsa mer i det här inlägget.

Här nedanför finner du exempel på insamlingsmeddelanden. Wikimedia Foundations (WMF:s) insamlingsteam sätter stort värde på synpunkter från lokala gemenskaper när det gäller budskapen i meddelandena, så att vi kan bli bättre på att nå användarna i varje land – i detta fall Sverige.

Tillsammans kan vi göra insamlingskampanjen bättre[redigera | redigera wikitext]

För att se till att kampanjen får en flygande start vill WMF:s insamlingsteam göra det möjligt att lufta idéer och synpunkter innan kampanjen sätter igång. Därför ber vi dig om kommentarer, förslag, frågor, tankar och allmänna idéer på diskussionssidan. Som ett alternativ, om du hellre vill ta kontakt direkt, kan du mejla till Julia Brungs på jbrungs at wikimedia punkt org.

Julia kommer att hålla i ett onlinemöte under en timme där du kan delta och prata direkt med Julia om kampanjen. Mötestid:

  • Tisdag den 24 januari klockan 16.00 svensk tidMöteslänk

Våra aktuella exempel på insamlingsmeddelanden – dina synpunkter och din kreativitet är välkomna[redigera | redigera wikitext]

Nedan hittar du länkar till de just nu aktuella exemplen på meddelanden (banners) för den kommande kampanjen på svenska. Vi välkomnar alla idéer du kan ha för att på ett bättre sätt nå användare i Sverige i år.

Stor datorversion

Stor datorversion – engelska

Stor datorversion – svenska

Lämna dina synpunkter här nedanför


Liten datorversion

Liten datorversion – engelska

Liten datorversion – svenska

Lämna dina synpunkter här nedanför


Stor mobilversion

Stor mobilversion – engelska

Stor mobilversion – svenska

Lämna dina synpunkter här nedanför


Liten mobilversion

Liten mobilversion – engelska

Liten mobilversion – svenska

Lämna dina synpunkter här nedanför


Läs vad några av våra bidragsgivare från den senaste kampanjen i Sverige tyckte:

Wikipedia är det bästa sättet att ge var och en möjlighet att, som i mitt fall, läsa resultaten av mina vetenskapliga artiklar på ett tydligt och enkelt sätt. Det mesta av vetenskapen ligger dolt i tidskrifter, och de upptäckter som görs har svårt att nå ut till vanliga människor.

Dessutom har Wikipedia berikat mitt och andras liv. Dess lättillgänglighet och enorma informationsinnehåll skulle inte kunna skapas i ett bibliotek under en hel livstid.

"Tack själv! Keep up the good work!

En liten anekdot; skulle testa min son om hur kunnig han var om sitt favoritband. Självklart gick jag in på Wikipedia och ställde frågor utifrån vad som stod där. Han svarade rätt på alla mina frågor och när jag uttryckte min beundran så svarade han ”klart jag kan det. Det är jag som har skrivit informationen”.

Allt gott!”

Investeringar i den svenska Wikimediarörelsen[redigera | redigera wikitext]

På senare år har flera projekt finansierats av WMF för att hjälpa den svenska Wikimediarörelsen att frodas och växa. Här är några exempel: