Wikipedia:Wikimedia X-län/Fotografering

Från Wikipedia
Wikimedia X
Vi förbättrar innehållet om Gävleborg på Wikipedia

FotoXpedition i södra Hälsingland[redigera | redigera wikitext]

Inom ramen för Wikimedia X-län ordnade vi en lokal fotoXpedition i södra Hälsningland, men syftet att digitalisera Hälsinglands kulturarv genom att förbättra Wikipedias bildmaterial om Hälsingland. Vi ville ta encyklopediska bilder av Hälsingegårdar, schablonmålningar, textilier, fornlämningar, samhällen och kulturmiljöer.

Tid: Lördag den 3 augusti kl. 09.45–17.00

Plats: Start vid Kulturhusets i Bollnäs

Målgrupp: Alla som var intresserade av att i glad gemenskap sprida kunskap om Hälsingland på Wikipedia och som har möjlighet att delta i lokala träffar med Wikimedia X efter fotoXpeditionen för bearbetning, uppladdning och användning av fotona

Stopp under dagen: Gästgivars, Träslottet, Arbrå, Arbrå fornhem, Växbo kvarn, Växbolin, Västerby

Deltagare: AnnissaF89, Ventosa5103, Hievelina

Programmet för dagen håller på att organiseras och den här sidan är under uppdatering. Här är några av hålltiderna.

  • 9.45 Samling på Kulturhusets parkering för gemensam avfärd
  • 12.00 Gemensam lunch
  • 15.00 Gemensam fika
  • 17.00 Xpeditionen slutar

Bilder från fotoXpeditionen[redigera | redigera wikitext]

Här är några av de bilder som vi tog under dagen.

Vanliga frågor[redigera | redigera wikitext]

Vilka organiserar FotoXpeditionen den 3 augusti?

Vi som organiserar dagen är en liten grupp på fyra Wikimediavolontärer som under våren 2019 träffats på Bollnäs Bibliotek som Wikimedia X. Dagen ordnas i samarbete med Bollnäs bibliotek och Wikimedia X.

Vad betyder Wikimedia X?

X står i det här sammanhanget för X-län. Vi kallar helt enkelt vårt projekt med att förbättra Wikipedias innehåll om Gävleborgslän för Wikimedia X (i bland Wikimedia X-län). Det är också av den anledningen vi har en stiliserad stavning av expedition "Xpedition".

Vem äger rättigheterna till bilderna på Wikipedia?

Allt bildmaterial på Wikipedia har en fri licens som medger fri återanvänding och bearbetning och spridning. Licensvillkoren anger vem som ska uppges som upphovsman när bilden används utanför Wikipedia. Bilderna som kommer att laddas upp från Wikimedia X fotoXpedition den 3 augusti kommer att ha licensen cc-by-sa 4.0 om inte någon deltagare vill ange en friare licens.

Läs mer om licensen här: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/ och symbolen ser ut så här: CC-BY-SA

Vad ska hända med bilderna som tas under Xpeditionen?

Målsättningen är att vi hjälps åt att ta encyklopediska bilder med relevant beskrivning som sedan kan laddas upp till Wikimedia Commons. Därifrån kan bilderna bäddas in på Wikipedia, och finns även tillgängliga för vem som helst att använda utanför Wikpedia, enligt fri licens. Ett förberett underlag för relevanta objekt kommer att delas ut till alla deltagare som arbetsmaterial under dagen. Uppladdningen sker den 7 september.