Hoppa till innehållet

Wikipediadiskussion:Grundlagar

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Jag har sedan jag registrerade mig på Wikipedia för sex månader sedan märkt att systemet är oerhört sårbart och kan manipuleras väldigt enkelt. Har grubblat över detta faktum att en person kan, med lätthet, skapa fler hundra användarnamn och på det viset radera, tillsätta och avsätta administratörer etcetera såsom han eller hon vill.

Men efter sex månader har jag märkt att det inte har inträffat och detta beror nästan enbart på det faktum att Wikipedia inte riktigt har "slagit igenom", det vill säga vi har inte fått tillräckligt med uppmärksamhet bland alla svenskar och därmed varit skonade från attacker.

Därför föreslår jag (innan det är försent!) att vi skapar Wikipedia:Grundlagar som förhindrar oseriösa användare eller så kallade spökanvändare (socketpuppets) att förstöra för alla andra som lägger ner dyrbar tid på att skapa ett fritt och pålitligt uppslagsverk.

Grundlagarna borde omfatta:

  1. Begränsning av rösträtt => Obs! liknelse "i Sverige måste man vara 18år och svensk medborgare för att rösta"
  2. Begränsning av administratörskapsnomineringar => minimum tid sedan registrering och minimum antal redigeringar. (för att nominera eller att bli nominerad måste man ha bidragit med sin tid eller sin kunskap)
  3. ...

////softssa 28 augusti 2004 kl.15.46 (CEST)


Den första punkten har jag förståelse för. Vid omröstningen om Användare:Muneyama skulle bli administratör dök det upp tre användare från ingenstans och röstade nej.
Den andra punkten är ju en inskränkning av allas rösträtt. Om jag vill rösta på någon som är nominerad och som registrerade sig förra veckan, varför skulle det vara ett problem? Om någon idag är nominerad som inte har redigerat särskilt mycket brukar det uppmärksammas och leda till nejröster.
Thuresson 16 september 2004 kl.11.52 (CEST)
OK, då stryker jag det förslaget.//softssa 16 september 2004 kl.13.19 (CEST)

Det är visserligen inte särskilt uppmärksammat (ens av undertecknad :( ) men jag skulle ändå vilja slå ett slag för Wikipedia:Projekt Wikipedia där några användare i våras började med lite diskussioner om regler och dylikt... kika gärna in och vitalisera diskussionen! \Mike 23 augusti 2004 kl.17.30 (CEST)

Kan ju påminna om att detta är en svenskspråkig wikipedia, inte wikipedia enbart för Sverige vilket jag tror punkt 1 syftar på. bbx 23 augusti 2004 kl.17.47 (CEST)