Wikipediadiskussion:Hur policy och riktlinjer skapas

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Denna text är inte översatt rakt av från den engelska förlagan en:Wikipedia:How to create policy, utan här och var en smula anpassad till vår svenska situation. Det engelska dokumentet behandar ju främst att förändra och göra tillägg till existerande policy, medan vi måste anta en sådan från scratch. Därför har jag gjort tillägg här och var; den som jämför med den engelska förlagan ser lätt var.

I texten finns även här och var kommentarer från mig, inom [hakparenteser]. För ögonblicket lämnar jag dem i själva texten; det har jag gjort därför att jag tänkte att texten annars skulle förefalla konstig. Om det ses som bättre att flytta dem hit till diskussionssidan: gör så.

Den engelska förlagan har inte status av officiell policy; däremot är den uppmärkt som riktlinje. Hur det går till att ett dokument klassas som riktlinjer på engelska Wikipedia har jag ännu inte förstått; det torde vara avsevärt mindre rigoröst än hur en policy antas, men även riktlinjer antas vara accepterade av de flesta deltagare på Wikipedia. Jag antar att de flesta officiella policyer som antas på engelska Wikipedia först har betraktats som riktlinjer, men har inte hittat information om detta någonstans. /Habj 15 juni 2005 kl.15.12 (CEST)

Bra initiativ, Habj! /RaSten 15 juni 2005 kl.15.52 (CEST)

Uppmärkning av gamla riktlinje-liknande dokument[redigera wikitext]

Jag och ShineB håller på och stoppar in alla gamla riktlinje-liknande dokument vi hittar i Kategori:Wikipedias riktlinjer, samt märker upp dem med {{riktlinje}}. På så sätt får vi dem samlade. /Habj 19 juni 2005 kl.14.54 (CEST)

Rensa ut det som inte gäller oss[redigera wikitext]

I det här dokumentet, översatt från engelska Wikipedia, står en del saker som inte verkar gälla oss på svenska Wikipedia. Se Användardiskussion:Angela. Det borde formuleras om. /Habj 7 juli 2005 kl.16.36 (CEST)

Policy/riktlinjer[redigera wikitext]

Likaså är det här dokumentet koncentrerat kring att ta fram policy medan vi snarare står och famlar kring vad som är riktlinjer och inte, och hur dessa tas fram och modifieras. Att dela in dem i två grupper, riktlinjer och policy, är ett långt senare steg som jag inte ens vet om vi faktiskt behöver. IMO borde sidan flyttas till Wikipedia:Hur riktlinjer och policy skapas och sedan formuleras om så att fokus ändras från policy till riktlinjer. / Habj 28 juli 2005 kl.12.57 (CEST)

Jag tar bort riktlinje-mallen. Sidan handlar från början om att skapa policy, inte riktlinjer, och det som beskrivs är i stora stycken alldeles för formellt för riktlinjer. // Habj 30 januari 2006 kl.23.19 (CET)

Inarbeta information om 'Föreslagen..'-mallarna[redigera wikitext]

Det finns ju numera två rykande färska mallar samt en diskussionssida om sidor som är föreslagna att bli riktlinje- och policydokument. Är det för snart att arbeta in dessa i denna riktlinje?--sanna 30 januari 2006 kl.23.08 (CET)

Jag tror det är jättebra att infoga och arbeta om sidan så mycket man kan, så den passar oss där vi står. // Habj 30 januari 2006 kl.23.25 (CET)