Wikipediadiskussion:IRC

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

En liten undring. Skulle man inte kunna ha steg-för-stegbeskrivningar för hur man når Wikipedia-kanalerna med hjälp av de vanligaste klienterna (de som står angivna på Wikipedia: IRC)?

Jag tänker mig då små korta guider med bilder och förklarande text för varje steg som ska går igenom.

Som nybörjare på IRC är det inte bara att "Ansluta till kanalen si och så". Redan själva inställningarna i klienten kan vara orsak till tandagnisslan. Tro mig, jag har försökt hela kvällen att ansluta via Gaim men utan att lyckas. I fallet med Gaim verkar det inte heller på Internet finnas någon bra översikt över hur man ska gå till väga.

Om man nu vill att fler ska engagera sig så vore det också bra om man på ett pedagogiskt sätt visade hur folk hur de skulle göra.

Från Bybrunnen: Steg-för-steginstruktioner till #sv.wikipedia sökes[redigera wikitext]

För några dagar sedan lade jag ut en undring på Wikipediadiskussion:IRC, men denna tycktes försvinna i mängden. Därför lägger jag frågan här istället. Här på WP finns IRC-kanalen #sv.wikipedia, men för en nybörjare är det inte bara att "logga in och köra på". Själv använder jag Gaim och har flera gånger försökt att få kontakt, men dels vet jag inte vad jag ska skriva i Gaims IRC-kontofält och sedan vet jag inte hur jag ska komma vidare. Det vore bra om någon kunde skriva en steg-för-steginstruktion (gärna med förklarande bilder) för hur man kontaktar #sv.wikipedia genom de vanligaste klienterna. Föreslagsvis de som finns nämnda på sidan Wikipedia:IRC. D.v.s. mIRC, GAIM, ChatZilla och X-Chat. Då skulle man direkt kunna konsultera den sidan och slippa leta runt på Internet efter instruktioner.

Det vore IMO mycket bra! Tyvärr är jag inte den som kan sätta ihop en sådan./ Habj 30 december 2005 kl.09.40 (CET)
Jag har gjort ett försök att slänga ihop en sådan för Chatzilla, som jag själv nyligt laddat ner. / Habj 2 januari 2006 kl.07.37 (CET)

Klient för Linux[redigera wikitext]

Förslag på lämplig IRC-klient att köra under Linux mottages tacksamt. / Habj 30 december 2005 kl.09.40 (CET)

Jag blev på annat håll föreslagen Chatzilla eller X-chat; det bidde Chatzilla. / --Habj 2 januari 2006 kl.07.39 (CET)
Skulle rekomendera ksirc som följer med Xwindows. / Fred Chess 2 januari 2006 kl.07.53 (CET)
Jag kan rekommendera irssi för den som trivs i konsollen. /Oxygen 2 augusti 2006 kl.09.50 (CEST)

Hjälp, det går inte![redigera wikitext]

Funkederar det inte? Skriv här vad du försöker göra och berätta var det går fel. Ju mer specifik du är, ju större chans att någon kan hjälpa dig.

Jag har Opera som IRC-klient, och har ställt in FreeNode, Nordamerika som Freenode-adress men när jag ska gå med i rummer så står det "Frånkopplad från samtal", hur ska jag göra?
Det verkar ju underligt. Kan du gå in i några andra kanaler? Du kan prova med t ex kanalen "#wikipedia" (skriv /join #wikipedia). Se också till att du är ansluten till nätverket "irc.freenode.net" (vilket du förmodligen är om du är inne på "FreeNode, Nordamerika"). Jag använder dock inte Opera själv, så jag har svårt att hjälpa dig. Du skulle även kunna försöka med att använda en annan IRC-klient. Plrk 13 januari 2009 kl. 21.21 (CET)[svara]

Varför ligger denna sida i Kategori:Wikipedia:Bybrunnen? Förutom att kategorinamnet är onödigt krångligt (ingen anledning att ha med "wikipedia" där, Kategori:Bybrunnen skulle funka så bra så) har väl IRC inte så mycket med Bybrunnen att göra? / --Habj 2 januari 2006 kl.07.46 (CET)

Jag antar att det beror på att IRC-kanalerna, liksom Bybrunnen, är en allmän mötes- och diskussionsplats. Det kanske borde klargöras, dock. /Essin 1 augusti 2006 kl.14.41 (CEST)

IRC-status[redigera wikitext]

Jag kan inte komma in på IRC-kanalen just nu. Någon annan? //StefanB 8 april 2006 kl.21.24 (CEST)

Nu funkar det. //StefanB 8 april 2006 kl.21.41 (CEST)

Publicering av IRC-loggar?[redigera wikitext]

Enligt m:IRC_channels får man normalt inte kopiera IRC-loggar och publicera dem. Men om det är så beslutat ska det vara tillåtet. Med anledning av en nyligen inträffad situation föreslår jag härmed att vi kommer överens om att loggar ur #wikipedia-sv får publiceras. /RaSten 1 augusti 2006 kl.10.42 (CEST)

Emot omröstningen

Det är dåligt att slänga upp omröstningar så här. Bland annat vet man inte vilka alternativ som kan utkristalliseras under diskussionens gång. Diskutera först - håll enkät sen, om utfallet inte är klart när det har diskuterats någorlunda färdigt. Jag bojkottar såna här omröstningar uppslängda i en hast. // habj 1 augusti 2006 kl.10.46 (CEST)

Tack för det. Så har jag länge velat ha det med SFFR, men alltid fått mothugg. /RaSten 1 augusti 2006 kl.11.05 (CEST)
Nu är jag fräck och fryser röstningen tillfälligt om någon är emot det är det fritt fram att ta bort min "frysningsruta"--Kruosio 1 augusti 2006 kl.11.13 (CEST)

Diskussion

Om det vore tillåtet att publicera IRC-loggar, skulle folk kanske välja sina ord mer omsorgsfullt och inte ägna sig åt uppenbar mobbning i kanalen. Det var för övrigt klokt av Agneta att publicera den nu raderade loggen. Den var mycket talande. torvindus 1 augusti 2006 kl.10.51 (CEST)

"Loggar får publiceras" är jag helt emot. Ska det loggas, ska det loggas offentligt och automatiskt. Annars är det fritt fram att sprida citat och utdrag tagna ur sitt sammanhang som blir hur felvisande som helst - det måste gå att kolla sammanhanget. Automatisk, ständig, offentlig loggning däremot - det kanske kan vara bra. Jag ber att någon stänger denna immatura omröstning, och istället startar en helt normal diskussion - så vi får tid att formulera vilken som är den egentliga frågeställningen. // habj 1 augusti 2006 kl.10.53 (CEST)
Ni som röstar för - vad röstar ni för? Att det i största allmänhet ska vara tillåtet att publicera utdrag, eller att det ska loggas offentligt och kontinuerligt? Har ni ens funderat över frågan?
Det förstnämnda är jag mycket mycket starkt emot. Det sistnämnda kan nog vara bra, men jag vill se en diskussion med argument innan folk börjar rösta. Annars kan ni ju lika gärna införa tinget igen. Nån som minns varför det avskaffades? // habj 1 augusti 2006 kl.10.58 (CEST)

Jag är starkt emot publicering. Om denna idiotin skulle drivas igenom kommer jag inte längre att delta på kanalen. Om man är intresserad av att delta i samtalen så kan man själv komma dit istället för att tjuvlyssna som någon annan fönstertittare.--Marsve 1 augusti 2006 kl.11.07 (CEST)

Jag är inte själv med i IRC-kanalen men jag misstänker att om IRC-diskussionerna får publiceras kommer många diskussioner att förflyttas över till privata mailinglistor istället.--NERIUM 1 augusti 2006 kl.11.19 (CEST)
Jag håller med NERIUM. Jag vet visserligen inte riktigt vad syftet med publiceringen skulle vara, men OM det hela handlar om att i efterhand kunna identifiera vem som har 'stämplat till någon olämplig handling' (exvis mobbning, som nämnts ovan) så håller jag med om att sådant bara kommer få till följd att det sker någon annanstans - det blir lite som att sätta upp en enda väl synlig mikrofon/kamera nånstans där 'alla vet' att en massa ljusskygga håller till, för att kunna avlyssna hur "'suspekta element' lägger upp brottsplaner". \Mike 1 augusti 2006 kl.11.35 (CEST)
Håller i stort med Marsve och tycker det vore onödigt att publicera loggar då det bara är att gå in där själv och läsa. Strikt talat har kanalen inget officiellt med Wikipedia att göra (d.v.s., diskussioner kan enkelt förläggas till annan address utan att man behöver skaffa officiellt tillstånd, och då blir det inte öppet som det är nu) och det finns inget som talar för att det på något vis ska vara en rättighet att allt ska offentligläggas på Wikipedia, precis så som det står i metadokumentet (jämförelsevis finns det väl ingen som talar om att wikiträffarna måste filmas med webbkamera och läggas ut?). Om man vill veta vad som sägs på kanalen får man helt enkelt logga in på den, svårare än så är det inte. Och argument att man inte har tid att delta i tycks lite underligt, då det ju måste gå lika mycket tid åt att läsa loggar. /Fenix 1 augusti 2006 kl.13.52 (CEST)

Frågan är väl om någon kan hindra att det som sagts på IRC publiceras någon annanstans? Bevisligen var det ju lätt för någon att kopiera en hel diskussion, skicka den till Agneta, som sedan "publicerade" den. Även om vi skulle fatta något principbeslut mot att publicera dessa diskussioner på Wikipedia, så är det väl inget som hindrar någon att publicera dem någon annnanstans på internet? Hakanand 1 augusti 2006 kl.14.50 (CEST)

Hakanand: det finns redan principbeslut vad gäller alla wikimedia-relaterade IRC-kanaler, att offentliggörande av IRC-loggar inte är tillåtna - undantag om man för en särskilt kanal specifikt uttalar att det är det, se m:IRC channels. Detta gäller alltså själva offentliggörandet av loggarna, inte att de inte får finnas på wikipedia. Så länge vi inte beslutat oss för att loggar från kanalen ska vara offentliga, är de det alltså inte. // habj 1 augusti 2006 kl.18.13 (CEST)
Habj: Min poång (eller fråga) var alltså om det verkligen är möjligt att förhindra att sådana publiceringar ändå sker? Hakanand 2 augusti 2006 kl.09.41 (CEST)
Nedanstående inlägg är väl långt... jag ber om ursäkt för detta, jag försökte korta ner men lyckades dåligt.
Syftet med att offentliggöra loggarna vore, för mig, att råda bot på den misstro mot IRC-kanalen som nu finns. Annars är risken stor att den kommer att uppfattas som ett forum for personer med en viss uppsättning åsikter eller liknande - det blir lätt en självuppfyllande profetia, och då kommer kanalen att bli något vars närvaro i sig självt sår split. På engelskspspråkiga IRC-kanaler har jag ibland hört användare säga att det där Esperanza är otäckt, de har missuppfattat allting när de pratar om en community, ibland har andra användare pratat rätt förtjust om Esperanza... så vore det rimliga att en IRC-kanal som hör till ett specifikt projekt funkar, tycker jag. Jag är lite rädd för att vi är på väg mot motsatta hållet här, och det vore IMO destruktivt.
På en IRC-kanal som är öppen, där man inte måste ansöka om att släppas in, bör man alltid räkna med att vem som helst hör vad man säger. Det är dock lätt att glömma, så man tror sig prata med bara dem som själva pratar aktivt i kanalen. Det hela motsvaras litegrann av att sitta på ett café och prata med dem vid samma bord, men folket vid bordet bredvid hör vad man säger och kan dessutom föra det vidare. Jag kan helt klart lista ut att det troligen sagts en hel del vackra saker om mig i wikimail - skillnaden är bara att mail är lite svårare att avlyssna...
Folk söker sig trängre kommunikationskanaler delvis för att slippa troll och provokatörer - för att veta vem man pratar med, helt enkelt. Notera kanalen #wikiwikipedia som beskrivs på meta-sidan: "Private discussion among English Wikipedia known users (i.e. attempting to keep sockpuppets and on-wiki banned users from reading the discussion)." Såna IRC-kanaler är ju fritt för folk att starta, eller privata maillistor där ägaren bestämmer vilka som får vara med, eller IRC-kanaler där ägaren bara bjuder in sina kompisar (wikipedia-relaterade eller inte)... så ja, självklart kommer en del diskussioner som nu förs på #wikipedia-sv att flyttas någon annan stans om loggarna blir offentliga! Det är lika självklart som att man ibland byter samtalsämne om nån man känner sätter sig vid bordet bredvid - inte nödvändigtvis för att man talade om denne, då! utan kanske man inte vill att denne ska veta vad man har för åsikter om sin chef eller kompisens bror. Jag tycker dock inte detta är något starkt argument emot att göra loggarna offentliga. Jag tror att det vore bäst om så skedde - bäst för kanalens funktion i projektet. // habj 1 augusti 2006 kl.18.13 (CEST)
Jag instämmer i Habjs slutkläm./Nicke L 1 augusti 2006 kl.18.26 (CEST)
Fördelen med att offentliggöra loggar som jag ser det är främst att man, när kontroverser om vad som har sagts i IRC-kanalerna uppstår, kan peka på loggen för att klargöra i vilket sammanhang det sagts. Jag håller i huvudsak med om Habjs argumentation, men är lite orolig för konsekvenserna av att vissa diskussioner flyttas någon annanstans. /Essin 1 augusti 2006 kl.18.30 (CEST)

Publicering av IRC-loggar är fullständigt nonsens. Att ens förseslå detta visar att man inte förstått IRC. Ett exempel på detta finns att beskåda på en äldre version av min diskussionssida (diff). I samband med den diskussion som Torvindus då drog igång publicerade jag en logg av den dialog som Torvindus tog upp (Användardiskussion:Mats Halldin/IRC-dialog). Det hela bevisar bara att om man vill manipulera och missförstå kan man använda citat både på diskussionssidor på Wikipedia eller på IRC:n för sina ändamål.
En "officiell" publicering av loggarna kommer bara att göra att samma saker diskuteras på annat håll.
/ Mats Halldin 1 augusti 2006 kl.19.11 (CEST)


Freenode (det nätverk wikimedias IRC-kanaler ligger på) tycker så här om offentlig loggning ([1] längst ner):
"If you're considering publishing channel logs, think it through. The freenode network is an interactive environment. Even on public channels, most users don't weigh their comments with the idea that they'll be enshrined in perpetuity. For that reason, few participants publish logs.
If you're publishing logs on an ongoing basis, your channel topic should reflect that fact. Be sure to provide a way for users to make comments without logging, and get permission from the channel owners before you start. If you're thinking of "anonymizing" your logs (removing information that identifies the specific users), be aware that it's difficult to do it well—replies and general context often provide identifying information which is hard to filter.
If you just want to publish a single conversation, be careful to get permission from each participant. Provide as much context as you can. Avoid the temptation to publish or distribute logs without permission in order to portray someone in a bad light. The reputation you save will most likely be your own."
Översättning:
"Om du funderar på att publicera loggar från kanalen öppet, tänk igenom det ordentligt. Nätverket freenode är en interaktiv miljö. Även på öppna kanaler överväger de flesta användare inte sina kommentarer med den tanken i sinnet attt dessa ska bevaras för evärdlig tid. Av denna anledning är det få deltagare som publicerar sina loggar.
Om man regelbundet publicerar loggar, bör kanalens "topic" [textrad som beskriver kanalens "ämne", ofta med en blandning av seriöst och oseriöst. /habj] återspegla detta faktum. Se säkert till så att användarna kan skriva kommentarer utan att de loggas, och inhämta tillstånd från kanalägarna innan du börjar. Om du funderar på att "anonymisera" dina loggar (ta bort information som identifierar enskilda användare), var medveten om att det är svårt att göra detta väl - svar och allmänt sammanhang ger ofta information varmed personer kan identifieras, och sådant är svårt att filtrera bort.
Om du vill publicera en enstaka konversation, se till att få tillstånd från alla som deltog i den. Ge så mycket sammanhang kring konversationen som du kan. Undvik frestelsen att publicera eller skicka runt loggar utan tillstånd, i syfte att framställa någon i dåligt ljus. Det rykte du därmed räddar [genom att undvika frestelsen /habj] , är troligen ditt eget."
// habj 1 augusti 2006 kl.19.22 (CEST)
Jag tror att loggning skulle förta mycket av den lättsamma stämning som råder i IRC-kanalen. Allt småchat som inte har med Wikipedia att göra är mycket värdefullt för den enskilde och en av anledningarna, i alla fall för mig, att besöka kanalen. Jag vill inte att ickewikipediska diskussioner ska publiceras offentligt. Nu när det finns en javachat finns det dessutom möjlighet för alla som vill, att besöka kanalen. //StefanB 1 augusti 2006 kl.21.36 (CEST)
Det är fullkomlig idioti att föreslå publik loggning av diskussionerna på #wikipedia-sv. Kanalen är ju just till för att vara aningen mindre formell än wikipedia där man utan att slaviskt behöva hålla sig på sin vakt så att formuleringar och dryftningar blir perfekta ur allas synvinklar. Jämför gärna med till exempel wikifikorna. Där kanske vi skulle börja föra referat så att alla som inte valde att delta kan få läsa vad två wikipedianer viskade till varandra om? När man skriver på wikipedia är man väl medveten om att alla kan se det i all framtid. När man skriver på IRC-kanalen är man på samma sätt väl medveten om att enbart de som är i kanalen får se det och att det inte kommer på villovägar. Precis som diskussionr jag har med mina vänner privat. Att kraftigt vingklippa den absolut enklaste och rättframmaste formen för svenska wikipedianer att umgås på ett "personligare" plan vore en katastrof. Betydelsen av detta verkar wikimedia i övrigt förstå. Men tydligen inte vi här på sv-wikipedia? /Nurka 2 augusti 2006 kl.01.05 (CEST)

Jag har aldrig varit inne på irc:n och vet inte ens vilken information som skulle publiceras om så skedde. Vad visar en logg? Någon sade någon gång att IP-nummer syns eller något sådant. Och hur länge kan man hitta inlägg där? Sparas de en viss tid eller rullar de bara förbi?//IP 2 augusti 2006 kl.09.28 (CEST)

En logg skulle inte per automatik visa IP-nummer, däremot så vore det inte omöjligt. "Inläggen" sparas inte på IRC-servern utan skickas bara till de andra klienterna. För att se vad som skrevs för en timme sedan så ska du ha varit där för en timme sen. Det finns ingenting som hindrar alla er som är intresserade av vad som skrivs att bara tyst titta på vad som skrivs i kanalen och läsa igenom era egna loggar. Jag tycker för övrigt att om Wikipedia-sv ska börja styras hårdare av wikipedia så skall även krav på att alla använder sig av samma användarnamn där som här införas. /Nurka 2 augusti 2006 kl.09.54 (CEST)
Redigeringskrock... jag upprepar därför lite av vad Nurka säger, men klistrar in hela mitt inlägg i alla fall.
Mycket bra och relevanta frågor från IP. En "logg" är i det här fallet helt enkelt en fil där det står allt som sagts i kanalen under en viss tid. Loggas det kontinuerligt, får man med allt som överhuvudtaget sagts. Texten i den filen kan förstås läggas upp på en webbsida eller en wiki, som vilken text som helst- detta är vad vi diskuterar, rent tekniskt. En IRC-logg är alltså inte rullande text, utan ett sätt att spara nästan-realtids-konversation "på burk" så den finns kvar efteråt. Många ställer in sina IRC-klienter (program) till att logga vad som sägs medan man själv är inne i kanalen; det händer ju att man undrar vad man själv eller någon annan egentligen sade, och då kan man leta i loggen. Detta stöter inte på några problem med Wikimedias allmänna hållning - så länge man inte slänger upp loggarna offentligt, alltså.
När man befinner sig i kanalen kan andra som också gör det normalt se ens IP-adress (det finns sätt att hindra detta, men det är inte så vanligt). Vad gäller IP-adresser och loggning har Nurka redan svarat på det. // habj 2 augusti 2006 kl.10.08 (CEST)

Ta bort Regelbundna besökare-listan?[redigera wikitext]

Listan över regelbundna besökare innehåller flera namn som åtminstone jag inte har sett på IRC på väldigt länge, och å andra sidan saknas en del namn. Finns det egentligen något behov av att hålla en sådan lista uppdaterad, eller ska man helt enkelt förpassa den till runda arkivet? //Essin 8 februari 2007 kl. 23.42 (CET)[svara]

Jag tycker att listan är bra eftersom den visar vilka som kan finnas där för den som behöver ta kontakt med någon, men jag håller med om att den kanske är inaktuell. Det är dock upp till varje användare att ta bort sitt namn från den, tycker jag. Ett alternativ skulle vara att skapa en IRC-användarmall som varje IRC-användare lägger in på sin användarsida och som i sin tur genererar en lista på mallens "Sidor som länkar hit". Då skulle listan dessutom hållas uppdaterad. //StefanB 9 februari 2007 kl. 07.20 (CET)[svara]
Typ {{Equipo IRC}}. --Boivie 9 februari 2007 kl. 08.03 (CET)[svara]
Typ. Och då blir det en lista över användarna automatiskt. //StefanB 9 februari 2007 kl. 09.22 (CET)[svara]
Jag tycker egentligen inte det behövs någon sådan lista, men det där är ett bättre förslag. Den skulle inte bli perfekt uppdaterad, men bättre än den nuvarande. // habj 9 februari 2007 kl. 09.26 (CET)[svara]
Ok, jag skapade {{IRC-användare}}. Det blir den första mallen på min användarsida. //StefanB 9 februari 2007 kl. 13.22 (CET)[svara]
Skulle man inte kunna låta mallen lägga in användarsidan i en kategori, som Babel- och bostadsortsmallarna gör? Det känns lite mera "straightforward" än att använda Whatlinkshere, och dessutom skulle man kunna lägga in sig i en kategori även om man inte vill ha en mall. Bra grundidé dock! //Essin 10 februari 2007 kl. 01.21 (CET)[svara]
Absolut. //StefanB 10 februari 2007 kl. 06.26 (CET)[svara]
Fixat. //StefanB 10 februari 2007 kl. 09.53 (CET)[svara]

Mozilla Firefox[redigera wikitext]

Hej!

Jag har Mozilla Firefox och använder Windows. När jag klickar på "#wikipedia-sv" får jag upp en ruta där det står att Firefox inte vet hur adressen skall öpnnas på grund utav att irc (protokollet) inte är associerat med något program. Behöver jag installera något för att kunna använda IRC (isåfall kommer jag nog inte använda det, eftersom jag ibnte vill installera något/har den tekniska kunskapen som krävs)? Om jag inte behöver installera något: hur ska jag gå till väga? Tack på förhand. Leo Johannes 29 januari 2008 kl. 18.17 (CET)[svara]

Det är ett tillägg till Firefox som finns på http://chatzilla.hacksrus.com/. Längst ner finns en länk med texten install 0.9.80. Klicka på den installera och starta om Firefox. Du är välkommen in i IRC-kanalen. //StefanB 29 januari 2008 kl. 19.00 (CET)[svara]
Är det samma med Linux/Ubuntu 7.10? Leo Johannes 9 februari 2008 kl. 13.44 (CET)[svara]
Ja. //StefanB 9 februari 2008 kl. 15.11 (CET)[svara]
Hmmm, har installerat de5t. Hur ändrar man användarnamn/registrerar sig? Jag tror att jag heter jerker på IRC (jag vill inyte göra det) och att det blev mitt namn automatiskt, men jag vill ändra till Leo Johannes. Leo Johannes 9 februari 2008 kl. 15.36 (CET)[svara]
Jag har lyckats byta användarnamn, tror jag. Hur registrerar jag mig, så att jag kan skriva meddelanden? Leo Johannes 9 februari 2008 kl. 15.42 (CET)[svara]
Det är fixat nu, tack vare alla duktiga i IRC-kanalen. Leo Johannes 9 februari 2008 kl. 16.19 (CET)[svara]

Mest folk på kvällarna[redigera wikitext]

Herrn envisas med att ta bort det påståendet. Får jag fråga varför? På vilket sätt skadar det att berätta för folk när det normalt hänger mest folk på IRC-kanalen? Påstå nu inte en massa dumheter om att det är originalforskning och saknar källhänvisning, för det är uppenbart inget vi som ens är önskvärt att kräva av metasidor som fungerar som hjälp till nya användare som vill ha nån att prata med. /Grillo 31 oktober 2009 kl. 13.16 (CET)[svara]

Instämmer med Grillo. Ja, källkrav finns som bekant inte i wikipedianamnrymden som inte är en del av encyklopedin. Apollonios Molon 31 oktober 2009 kl. 13.19 (CET)[svara]
Det var först menat som ett litet humoristiskt inslag i den grå Wikipedia-vardagen (jag fnissade i alla fall). När jag sedan fick ett så pass seriöst svar på det hela blev jag lite purken och var bara tvungen att bråka lite. Ska försöka undvika detta i framtiden. Herrn 1 november 2009 kl. 00.50 (CET)[svara]

Changed IRC server[redigera wikitext]

IRC server was changed. Read You Tech/News/2021/31 and update. ✍️ Dušan Kreheľ (diskussion) 8 augusti 2021 kl. 20.32 (CEST)[svara]