Wikipediadiskussion:Projekt heraldik

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Sedan en tid har jag funderat pa om det vore vettigt att försöka skapa nagon typ av faktatabell över vapensköldar i person- eller släktbiografier, med angivande av korrekta heraldiska termer när en sköld visas pa en sida om en frälseätt tex. Är detta just nu overkill, eller är tiden mogen? Dan Koehl 18 november 2004 kl.18.23 (CET)

En utmärkt idé, men betänk att det är ett stort arbete du har framför dig. --Martin C. E. Asker 25 februari 2005 kl.19.51 (CET)

Får man vara med?[redigera wikitext]

Hur kommer man med i det här projektet? E.G. 17 december 2004 kl.14.32 (CET)

Valkommen! Dan Koehl 6 januari 2005 kl.21.51 (CET)

Heraldiken är mitt huvudsakliga fritidsintresse. Det är min förhoppning att jag skall kunna bidra i projektet och på Wikipedia, om det är ok att även jag hoppar på projektet? --Martin C. E. Asker 24 februari 2005 kl.20.16 (CET)

Juridik[redigera wikitext]

Enligt Lagen (1970:498) om skydd för vapen och vissa andra officiella beteckningar som grundar sig på internationella konventioner får statsvapen eller andra offentliga emblem inte användas hur som helst. Lagen gäller förstås endast i Sverige men kan någon redogöra för rättsläget? Hur förhåller sig den lagen till upphovsrätten? Kan Göteborgs stadsvapen anses vara public domain? En allmän genomgång finns att läsa på riksdagens webbplats. Thuresson 29 januari 2005 kl.01.27 (CET)

Finlands flagga[redigera wikitext]

I artikeln påstås att i Finlands statsvapen går björnen västerut? Det måste i sak vara fel. Jag har läst om heraldisk höger och heraldisk vänster och kanske någon av de termerna är lämpligare? Jag är själv alltför osäker i detta ämne för att ge mig in och ändra. Thuresson 25 februari 2005 kl.16.12 (CET)

I skrivande stund kan jag inte hitta påståendet att "björnen" skulle gå "västerut". För det första finns ingen björn i Finlands statsvapen, det skall vara ett lejon, och för det andra så skriver man, mycket riktigt, inte väderstreck i en vapenbeskrivning (blasonering). I Lagen om Finlands vapen (381/78) beskrivs vapnet:
"I rött fält ett krönt lejon som trampar på en sabel och vars högra ram ersatts med en harneskklädd arm svingande ett svärd; lejonet, dess krona och beväring, armharneskets ledplåt och vapnens fästen av guld, vapnens klingor och harnesket av silver; fältet bestrött med nio rosor av silver."
Finska inrikesministeriet har en utmärkt hemsida för den som är intresserad av de finska nationalsymbolerna:
http://www.intermin.fi/intermin/home.nsf/pages/F329E47E4C4DEB58C2256B670063A282?opendocument
--Martin C. E. Asker 25 februari 2005 kl.19.47 (CET)
Det var jag som skrev fel, självklart är det ett lejon och ingen björn. I artikeln Finlands flagga#Statsflaggan står det att det visar det finska lejonet på väg västerut. Thuresson 28 februari 2005 kl.15.25 (CET)
Det hade jag inte uppmärksammat. Jag tycker inte att det skall ligga information om vapnet på sidan om flaggan, det blir lätt redundans och felaktigheter. Tar bort det felaktiga eftersom det inte finns något i den finska Lagen om Finlands flagga 26.5.1978/380 (trädde ikraft 1978, med ändringar per den 1 september 1995) som stadgar att lejonet skulle vara på väg mot väster. I lagens §3 stadgas att 'I den kvadrat som bildas av korsets armar finns Finlands vapen' - inget annat. --Martin C. E. Asker 1 mars 2005 kl.18.19 (CET)

Blazon project[redigera wikitext]

The French-speaking blazon project has been entirely revised, the creation of blazons is now vectorial. A start guide for newcomers has been created and many new charges, ordinaries and surrounding elements have enriched the already existing base, in order to give to the most what is necessary for a simplified creation of free blazons. Thus, don't hesitate to participate, you'll see it's easy and fun to do. What we particularly need is draftsmen for charges creating. See more details on the welcome page of the project. Amically, the French-speaking blazon project team.

Ny mall[redigera wikitext]

Hej projektmedlemmar. Jag vill göra er uppmärksamma på att jag försökt introducera en ny mall för att förklara beståndsdelarna i ett heraldiskt vapen, nämligen denna:

Beståndsdelar i ett heraldiskt vapen

Den behöver dock en översyn för att säkerställa att terminologin stämmer. //Knuckles...wha? 23 juli 2007 kl. 12.41 (CEST)

Det som du benämner vapenmantel är i det avbildade vapnet ett hjälmtäcke. I övrigt ser det ut att vara korrekta termer på svenska, även om vapnet som sådant har tydlig anglo-saxisk bakgrund. Hur har du tänkt att mallen skall användas? E.G. 23 juli 2007 kl. 14.21 (CEST)
Det som benämns motto borde möjligen kallas devisband. På devisbandet skrivs devisen/mottot. E.G. 23 juli 2007 kl. 14.24 (CEST)
Länken till "hjälm" borde väl helst gå till en artikel som behandlar hjälmars användning inom heraldiken, men vi har nog ingen sådan artikel ännu. E.G. 23 juli 2007 kl. 14.32 (CEST)
Jag importerade över mallen från enwiki eftersom jag själv inte vet något om heraldik, och letade på enwiki efter en term och hittade den med hjälp av deras mall. Så det var bara en slump att jag plockade över den hit, jag har ingen tanke med den förutom att använda mallen i den eller de artiklar som behandlar ett vapens delar (vilket ju visar sig vara en bristvara på svwiki). Hursomhelst var det ju bra att terminologin stämmer. Vad gäller "vapenmantel" används begreppet "mantling" på engelska och "lambrequin" på franska, jag vet inte om det är något du känner igen? "Våbenkappe" eller "våbentelt" heter det på danska och norska. Att vapnet på bilden råkar ha anglosaxiska drag är väl inget som man behöver bekymra sig om eftersom beståndsdelarna är världsomspännande. Jag tar till mig av dina synpunkter och ändrar, samt sätter ut den i de befintliga artiklarna. //Knuckles...wha? 23 juli 2007 kl. 23.52 (CEST)
Ja, det heter vapentält på svenska också, men det är inte samma sak som hjälmtäcke. Ett vapentält är ett sådant som ingår i Sveriges stora riksvapen, medan ett hjälmtäcke hänger ned från en hjälm och är mer flikigt och stiliserat, exempelvis i Malmö vapen. E.G. 24 juli 2007 kl. 14.48 (CEST)

Fråga om hjälp[redigera wikitext]

Hej! Skulle någon heraldikkunnig kunna vara snäll och se över terminologin i Ottignies-Louvain-la-Neuve#Vapen? Jag har en känsla av att översättningen inte är helt perfekt. //Essin 30 december 2007 kl. 01.18 (CET)

har for mig att det ar E.G. som ar ratt vass pa heraldik. Maste tyvarr meddela att jag har nominerats bilden pa vapnet for radering. Som tur var fanns det redan ett fritt alternativ pa Commons =) /Lokal_Profil 28 mars 2008 kl. 01.05 (CET)

Projekt historia?[redigera wikitext]

http://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Bybrunnen#Projekt_historia.3F Vänligen, hejkompis (disk) 26 november 2009 kl. 20.28 (CET)

Om Wikipedias framställning av vapen[redigera wikitext]

Nedanstående diskussion är hitflyttad från Användardiskussion:Kildor 14 januari 2010 kl. 18.41 (CET)

Du bytte bild i artikeln om Stockholms stadsvapen, men lät bildtexten stå kvar. Den bildtexten rör specifikt den bild av vapnet som du ersatte, så jag ändrade tillbaka. Lägg gärna in din bild igen om du vill, men se till så att bildtexten stämmer också. E.G. den 14 januari 2010 kl. 01.14 (CET)

En sak till: det finns en poäng i att alla bilder av vapen på Wikipedia är i samma stil. De svenska kommunvapen som vi har hittills (utom den nya bilden av Stockholms vapen som du lade in) använder till exempel spansk sköld och de använder samma nyanser av tinkturerna. Om den nya bilden av S:t Erik anses bättre, så bör den i alla fall läggas i en bild med samma sköldform och tinkturnyanser, enligt min mening. Vad tycker du? E.G. den 14 januari 2010 kl. 10.56 (CET)
Tack. Jag var lite för snabb där. Jag tycker Koios version av vapenbilden är snyggare, men det finns föstås en viss poäng med nuvarande version i den artikeln med en direkt hänvisning till sigillet. För övrigt har jag ingen speciell åsikt vad gäller sköldform och färger. Prova gärna att göra en annan version om du vill. I och för sig tycker jag att "guldfärgen" i befintliga sköldar är alldeles för orange. Visst kan det vara bra med en enhetlig utformning, speciellt om man har en sida/lista med flera kommunvapen. Det har lite mindre betydelse när det gäller enskilda sidor. --Kildor 14 januari 2010 kl. 12.18 (CET)
Visst, men det finns ju också en poäng i att ha samma bild i artikeln om Stockholms stadsvapen som i artikeln om Kommunvapen i Sverige. E.G. den 14 januari 2010 kl. 12.40 (CET)
(red.konfl.) Det kan ju finnas en mening i att öka kontrasten mellan vissa färger för att underlätta för synskadade. Till exempel borde kanske guld och silver vara något ljusare än de andra. Om man testar de färger som används i våra vapen på denna sida ger till exempel guldfärgen dåligt resultat med både blå, röd och grön bakgrund. Silverfärgen ger dock lite bättre resultat mot blå, fast inte med silver mot grön eller röd bakgrund. Inte heller röd mot silvrig bakgrund får godkänt. -- jiˈesˌdeːo ] 14 januari 2010 kl. 12.43 (CET)
En mycket bra poäng, som också står i överensstämmelse med heraldikens krav på tydlighet som bland annat uttrycks i tinkturregeln. Jag tycker nog själv att guld och silver i våra vapenbilder närmast borde utformas som gult och vitt eftersom det är svårt att få till riktig guld- och silverlyster i digitala bilder. E.G. den 14 januari 2010 kl. 12.48 (CET)
Det är sannolikt ett hästjobb att ändra detta i samtliga vapenbilder, men det skulle vara en klar förbättring. --Kildor 14 januari 2010 kl. 12.52 (CET)
Jag har lagt en not på Användare:Lokal Profils diskussionssida om denna diskussion, eftersom han har gjort många av bilderna. Vi får se om han har något att tillägga. E.G. den 14 januari 2010 kl. 13.00 (CET)
Mer färglära: Det hade också varit bra om man använder lite mer mättade färger eftersom när två starka färger ligger intill varandra ökar risken för en flimmerkänsla samt att man upplever en helt annan färg i gränsen mellan de två färgerna. Särskilt viktigt är detta när det kommer till komplementfärger. Man ska alltså helst undvika dessa färgkoder:     ,     ,      och     . -- jiˈesˌdeːo ] 14 januari 2010 kl. 13.18 (CET)
"bra om man använder lite mer mättade färger eftersom när två starka färger... ökar risken för en flimmerkänsla"
Där blev det lite fel va (eller är det jag som missförstår)? Mättad färg = stark färg! För att undvika flimmer bör man istället välja omättade (svaga) färger. Koyos 14 januari 2010 kl. 15.22 (CET)
Det har du ju rätt i. Jag hade nog "matta färger" i tankarna. -- jiˈesˌdeːo ] 14 januari 2010 kl. 16.17 (CET)
Kul att så många engagerar sig i vapnens utseende! Jag tycker Lokal Profil har gjort ett alldeles enastående jobb med alla de vapen han har skapat (flera hundra!). Men det finns flera formgivningsmässiga aspekter av vapnen där jag tycker man kan göra rätt stora förbättringar.
  • Mitt huvudskäl till att göra om vapnen var just färgerna. Färgerna i de gamla vapnen är dels för starka, dels för kontrastfattiga. Guldtinkturen är orange, silverfärgen är grå, den blå nyansen alltför intensiv, med mera. Dessutom så befinner sig den gamla färgskalan mycket långt från den som används i verkligheten. De nya färgerna löser alla dessa problem. Lokal Profil och jag har redan diskuterat detta på Commons.
  • Självfallet bör alla vapen gå i samma färgskala, bygga på samma sköldar och så vidare. Spansk sköld har dock många nackdelar. För det första är det svårare att formge en sköldyta med rund botten, jämfört med en rektangulär grundform. Jag tycker vidare att spansk sköld inte är snyggt, den är alltför enkel och ser tjock ut (jämför). Slutligen använder svenska myndighetsvapen modern fransk sköld - inte minst märks detta på riksvapnen. Jag har därför valt modern fransk sköld till myndighetsvapnen, liksom till Stockholms länsvapen. Jag har planer på att åtminstone göra om alla länsvapen. De kommer då alla att bygga på modern fransk sköld.
  • Just Stockholms stadsvapen är lite speciellt. Wikipedia har faktiskt fått tämligen starka klagomål på den gamla versionen (Lokal Profil) av Stockholms stadsvapen:
"Men vad i helvete? Vaaaad i hel-ve-te!? Vad är det där för figur? Är det nån slags stureplansbrat med missnöjd uppsyn, eller nåt?"
Helt klart behövde Stockholms stadsvapen göras om. Så jag ritade om det och tycker att det resulterat i en klar förbättring. Jag valde äldre fransk sköld, eftersom det är den form som vapnet oftast avbildas med. Ytterligare kommunvapen görs lämpligen i samma stil.
Koyos 14 januari 2010 kl. 15.00 (CET)
För övrigt kanske denna diskussion borde flyttas till Wikipediadiskussion:Projekt heraldik eller liknande? -- jiˈesˌdeːo ] 14 januari 2010 kl. 16.17 (CET)
Det verkar rimligt, jag har flyttat den nu. E.G. den 14 januari 2010 kl. 18.41 (CET)

Färger[redigera wikitext]

Lokal Profil har verkligen gjort ett mastodontarbete med vapnen. Det är ju därför synd att vi inte har kommit fram till detta med kontrasterna förrän nu. Vilka är de nya färgerna du talar om, Koios? Detta är som jag får det till de färger som har använts fram till nu:
 cccccc  Silver
 f0aa18  Guld
 d21034  Röd 1
 e60000  Röd 2
 0000ff  Blå
 009543  Grön
 ffd100  Gul 1
 ffce00  Gul 2
 ae0055  Purpur
Om man har Firefox finns det förresten ett mycket bra tillägg man kan installera som ger en html-färgkoden till den färg man pekar på. Sök bara på ColorZilla. -- jiˈesˌdeːo ] 14 januari 2010 kl. 19.04 (CET)
Med de nya färgerna menar jag de som jag använder i mina nyare vapenversioner:
 003d8f  blå
 ffdd55  guld
 ffffff  silver
 009420  grön
 f42a41  röd1
 d40000  röd2
Lokal Profil och jag jämförde färgvalen i en tidigare diskussion. Koios 14 januari 2010 kl. 20.11 (CET)
Vad är det tänkt att röd1 skall användas för? Den går åt det rosa hållet, tycker jag. Röd2 ser mer röd ut. Kan man tänka sig att göra silver aningen aningen gråtonat, så att man kan ana en skillnad mellan metallen och det vita som finns i pälsverk? I övrigt är Koios tinkturer helt okej och bör användas om de ökar synbarheten i vapnen. E.G. den 14 januari 2010 kl. 21.07 (CET)
Kanske kan man göra silverfärgen något gråare ja, men jag vet inte om det behövs. Förekommer svenska vapen med silver på päls? Röd1 har en smula blått i sig, ja. Det finns lite olika motiv som rött används till, dels bakgrunder, dels t ex tungor, dels ädelstenar. På vissa vapen har jag tyckt att en något ljusare och kallare röd har harmonierat bättre med de övriga färgerna. Koios 14 januari 2010 kl. 21.43 (CET)
Töre vapen.svg
Det förekommer i alla fall i samma vapen i några fall, och för övrigt finns det i vapen utanför Sverige. Här är (det numera upphörda, men ändå) Töre landskommuns vapen. Fast det är kanske inte så viktigt. E.G. den 14 januari 2010 kl. 22.54 (CET)
I de flesta fall bör man ändå undvika att ha mer än en nyans av samma färg i ett och samma vapen (undantag kan vara om man vill framställa det plastiska i en allmän bild genom att skugga den i hörnen eller om man vill använda heraldisk damaskering). E.G. den 15 januari 2010 kl. 00.09 (CET)

Kontrast-resultat på Koios färger (eftersom det sällan är liten text på vapnen är det bäst att gå efter den stora texten):

Guld på blå bakgrund: pass x 2
Guld på grön bakgrund: pass, fail (om man gör den lite mörkare blir det pass, pass)
Guld på röd1: pass, fail (måste bli väldigt mycket mörkare för att klara sig)
Guld på röd2: pass, fail (om man gör den lite mörkare blir det pass, pass)
Silver på blått: pass x 2
Silver på grönt: pass, fail
Silver på röd1: pass, fail
Silver på röd2: pass, pass

De gamla färgerna:

Guld på blå bakgrund: pass, fail
Guld på grön bakgrund: fail, fail (om man gör den lite mörkare blir det pass, fail)
Guld på röd1: fail, fail
Guld på röd2: fail, fail
Silver på blått: pass x 2
Silver på grönt: fail, fail
Silver på röd1: pass, fail
Silver på röd2: pass, fail

Eftersom verktyget testar kontrasten för text bör resultaten för vapen bli något bättre, så länge det inte är väldigt detaljerade vapen. -- jiˈesˌdeːo ] 14 januari 2010 kl. 21.11 (CET)

Koios tinkturer är alltså klart bättre, men det skulle väl kanske finnas möjlighet att göra dem ännu bättre (pass x 2 på alla kombinationer)? Jag är dock inte själv så bra på att laborera med sådant. E.G. den 14 januari 2010 kl. 22.54 (CET)
Nu är ju hög kontrast inte den enda faktorn att ta hänsyn till. Ska man öka kontrasten mycket kan tinkturerna komma att se skumma ut (många blir nog för mörka). Jag tror kontrasten är tillfredsställande som den är, alla testade kombinationer passerade i varje fall ett test. Koios 14 januari 2010 kl. 23.10 (CET)
Som jag ser det är det bara den gröna färgen som behöver göras lite mörkare. I alla fall så länge röd1 endast används i undantagsfall. -- jiˈesˌdeːo ] 15 januari 2010 kl. 01.05 (CET)

Förslag:

 eeeeee  Silver
 ffdd55  Guld
 d40000  Röd
 003d8f  Blå
 225500  Grön

-- jiˈesˌdeːo ] 15 januari 2010 kl. 01.37 (CET)

Fina färger och bra representanter för metallerna. Svart är förstås fortsatt helsvart  000000 . E.G. den 15 januari 2010 kl. 08.38 (CET)
Kan nog fungera bra, de där färgerna. Låt oss köra med dem. Koios 16 januari 2010 kl. 15.27 (CET)
Om vi tar ett slutbeslut for alla de tinkturer vi ska anvanda sa kan jag ge mig pa ett forsok att ersatta de tidigare fargerna i alla de vapen jag gjort. Jag har lange varit missnojd med bl.a. min blaa men mangden da redan gjorda vapen hindrade mig fran att agera. I sjalva filerna borde ersattandet ga snabbt, fordelen med svg, men ateruppladdningen av ~1000 vapen kommer ta ett tag. Vi far ocksa halla ogonen oppna efter de vapen som skapats av andra (har koll pa Marmelads bidrag men inte andras). Innan jag ger mig pa detta behovs dock ett beslut om purpur (anvands bl.a. av militaren) nu  ae0055 , hudfarg (ovanligt men anvands av bl.a. Filipstad) nu  f3965d  och serafimerblått nu  007ac2  samt mojligen de farger som anvands da tinkturerna ar okanda (nu  b3b3b3  och  4d4d4d ). Samt forstas att de ovanstaende fargerna spikas. Ar det vart att ta en titt pa vad andra projekt (t.ex. det franska, tyska eller Spanska) har gjort? /Lokal_Profil 16 januari 2010 kl. 21.26 (CET)
For silver skulle inte en nagot grare nyans (t.ex.  e6e6e6  eller  e3e4e5 ) kunna anvandas? /Lokal_Profil 16 januari 2010 kl. 22.44 (CET)
Det borde ju gå att ändra .svg (dvs xml) filer direkt på servern med hjälp av en bot? Så slipper du ladda upp ~1000 filer, alltså? Koios 16 januari 2010 kl. 23.54 (CET)
Hmm, skulle nog vilja tycka även om dessa färgförslag en smula. Tycker hudfärgen är för orange, purpurfärgen något för röd, och silvertinkturen för grå (silver bör lysa; #eeeeee blir ok). Föreslår därför:
 b00063  purpur
 eebb99  hudfärg
För okända nyanser kan man kanske välja det estetiskt bästa för motivet? Serafimerblått måste jag kolla upp innan jag vill uttala mig. Koios 17 januari 2010 kl. 00.22 (CET)
Jag skulle gärna vilja föreslå en lite mörkare guld. Jag testade på vapen där guld låg mot silver (vilket iofs är väldigt sällan, dock i Fil:Malmöhus län vapen.svg och Fil:Kristianstad län vapen.svg) och det var väldigt svårt att urskilja detaljer. Jag testade lite och kom fram till  ffcd50 . Jag har däremot inte orkat kontrast-testa den. Mitt förslag till purpur:  aa235a , och serafimerblått:  3291d7  (båda är lite mattare). -- jiˈesˌdeːo ] 17 januari 2010 kl. 02.22 (CET)

Jag föreslår att man testar att göra om 5-10 vapen först och visar upp dom här innan man går vidare och gör om resten. Då har vi en chans att bedöma om färgvalet blev bra. --Kildor 17 januari 2010 kl. 02.53 (CET)

Nu är jag inte nån hejare på Inkscape direkt, men här nedan är några jag modifierat färgerna på. -- jiˈesˌdeːo ] 17 januari 2010 kl. 05.24 (CET)

Jag tycker att de nya tinkturerna är bra. Guld ser lite blek ut, men det kommer man säkert att vänja sig vid.
Jag tycker inte att man skall använda gråtoner för bilden av ett vapen där tinkturerna är okända. Då är det bättre att bara göra en konturteckning i svart och vitt. Annars kan man få för sig att det i vart fall är känt att den mörkare grå är färg och den ljusare grå är metall, enligt den princip som säger att när man bara har en tryckfärg så kan vapen återges i svart-vitt med färgen som svart/tryckt och metallen vit/otryckt (eller motsvarande: om man alltså trycker med blå tryckfärg på ljusbrunt papper (vilket man kan tänka sig att någon gör för att t.ex. skapa ett fint brevpapper) återges exempelvis HMS Piteås vapen som ett blått renhuvud mot ljusbrun bakgrund, hornkronan avbildas i så fall endast med en tunn konturlinje som även den förstås är blå i det fallet). E.G. den 17 januari 2010 kl. 12.18 (CET)
Finns det några exempel på bilder av vapen som har skapats med "de farger som anvands da tinkturerna ar okanda (nu  b3b3b3  och  4d4d4d )"? Jag kommer bara ihåg att de används för några bilder som man kan använda när vapen inte alls finns eller bilden inte är skapad ännu (så som några sådana bilder används i Kommunvapen i Sverige 1952-1970). E.G. den 17 januari 2010 kl. 12.26 (CET)
OBS! Denna bild har ändrats sedan diskussionen startades.
Ett exempel är Vendels vapen (höger), de flesta andra kan ses på Commons:User:Lokal_Profil/Gallery/CoA#Övriga (sidan tar en stund att ladda)
Gillar den nya guldfärgen. Anledningen till att jag föreslog en ändrad silver är för att  eeeeee  ser näst intill vit ut (möjligen p.g.a. min skärminställning). Om det finns en lysande nyans med lite mer grå så skulle det vara idealt. Bilden nedan visar Malmöhusläns vapen med tre olika silvernyanser (modifiera gärna bilden (ladda upp under samma namn) med bättre förslag.
@Koios: Tror inte det går att ändra XMLen direkt på servern, men jag är inte 100% på detta. Misstänker att det inte går p.g.a. versionshistoriken. Men om det går så är det tveklöst den bästa lösningen. /Lokal_Profil 17 januari 2010 kl. 13.06 (CET)

Fil:Malmöhus läns vapen, mod2.svg  e6e6e6   eeeeee   e3e4e5 

Jiesdeos nya färger är betydligt bättre än de gamla. Vapnen ser betydligt bättre ut. Helt ok för mig. Koios 17 januari 2010 kl. 23.36 (CET)


Då är det alltså som jag kan se det bara silver som vi inte är helt ense om ännu. Ska vi spika de andra färgerna? Själv är jag tveksam till att göra silver mörkare, just på grund av mindre kontrast som jag påpekat ovan. Jag kan hålla med om att den är rätt ljus, men jag ser definitivt skillnad på den och vitt. Mina skärminställningar ska dessutom vara kalibrerade på rätt sätt. -- jiˈesˌdeːo ] 22 januari 2010 kl. 13.58 (CET)
Utöver silver så gillar jag alla de nya färgerna så för mig får de gärna spikas. Appropå de vapen vars tinkturer ar okända har jag nu gått över till vitt med svarta linjer (per rekommendation) istället för gråa nyanser. Så utöver att bestämma silver har jag identifierat följande som är kvar att göra?
  1. Identifiera vilka andra vapenskapare som påverkas (alltid bra att prata först).
  2. Identifiera vilka vapen som paverkas samt eventuella undantag (Statsvapnet?, Familjevapen? etc.)
  3. Skapa en lista över tidigare färger som användts i de påverkade bilderna(för att förenkla ersättning).
  4. Kolla med botgänget på Commons om det går att sätta en bot på att ladda ner den senaste versionen av bilden, ersatta fargerna, ladda upp igen (liknande sker redan med Rotatebot)
  5. Skapa en liten inforuta med "rekommenderade"/"standardiserade" farger och satta pa projektsidan sa att framtida vapenskapare hittar dem.
(orkade inte med Alt-siffer kombinationerna for alla åäö, sorry)/Lokal_Profil 30 januari 2010 kl. 22.47 (CET)
Slutgiltig lista?

 eeeeee  Silver

 ffcd50  Guld

 d40000  Röd

 003d8f  Blå

 225500  Grön

 aa235a  Purpur

 3291d7  serafimer

 eebb99  Hudfärg


Plockar upp detta projektet igen. Efter att ha kollat via andra skarmar haller jag med om att  eeeeee  fungerar bra for silver och ar tillrackligt olik vit. Har aven kollat med bot-folket pa Commons och det verkar inte vara nagra problem att satta upp en bot som "laddar ner, ersatter fargkod, laddar upp". Skapade listan till hoger for att samla vad jag tror vi kom fram till som den slutliga listan pa farger. Det viktiga nu ar att identifiera eventuella undantag som kan finnas (mojligen hermelin, graverk, parlor, flaggor...) samt vilka vapen som bor paverkas. Det vill saga punkt 1 och 2 pa listan ovan. /Lokal_Profil 8 juni 2010 kl. 16.19 (CEST)

Idag, nått år efter att diskussionen först inleddes är uppdateringen utförd. =) /Lokal_Profil 16 augusti 2011 kl. 16.56 (CEST)
Det var ju synd att jag inte har sett den här diskussionen föränn nu då uppdateringen är utförd. Jag antar att det är för sent att komma med synpunkter? /εsquilo 16 augusti 2011 kl. 18.01 (CEST)
Synpunkter är alltid välkomna. Huruvida det sedan är värt att uppdatera igen är en annan fråga. /Lokal_Profil 22 augusti 2011 kl. 20.53 (CEST)
Med tanke på hur många bilder det rör sig om så tror jag inte att det är värt besväret. Men jag tycker att den blå och kanske även den gröna nyansen är lite i mörkaste laget. Kontrasterna blir för svaga mellan svart och blå (exempel Bild:HMS Ramskär vapen.svg och File:HMS_Landsort_vapen.svg) och grön och blå (exempel Bild:TrängKAS vapen.svg och Bild:Dals-Ed vapen.svg). Samtidigt är färgen röd väldigt stark, vilket ger upphov till kromatisk aberration tillsammans med blått (exempel Bild:Norrköping vapen, äldre.svg). Mitt förslag är därför att Blått och grönt borde göras en aning ljusare (typ #005faf och #2f6f00) och att rött borde dämpas en aning genom att blanda i lite mer grönt (typ #c04000). /εsquilo 15 september 2011 kl. 13.12 (CEST)
Blå och grön gjordes mörkare för att kontrasten med metallerna (guld, silver) och färgerna (röd, grön, blå, purpur, svart) skulle bli bättre (se början av diskussionen). Tekniskt sett är det vapnen du tar upp som är felkonstruerade enligt tinkturregeln (ingen färg på en färg och ingen metall på en metall). Blå kanske är lite mörk, men borde i så fall bara uppjusteras en liten aning. Enligt min mening är färgerna du föreslog för ljusa. Färgförslagen för blå och grön ger fail, fail när det kommer till kontrasten på den här sidan. Håller med om den kromatiska aberrationen för den röda mot blått, men ditt förslag är lite väl åt rost-hållet för min smak. Men om du testar dina färger på några vapen är det nog enklare att forma en åsikt om dem. -- jiˈesˌdeːo ] 15 september 2011 kl. 14.31 (CEST)
Att det finns en sådan regel kände jag inte till, men den verkar vettig. Då är det kanske bättre att, i de ganska få fall där blå, grön och svart möts, ge bilderna i vapnet en metallkant. /εsquilo 16 september 2011 kl. 13.06 (CEST)

Sköldar och former[redigera wikitext]

Jag tycker att de nya färgerna blev jättebra. En klar förbättring! Jag vet inte om det är något man kan fixa samtidigt, men det skulle vara intressant att ändra sköld enligt Koios förslag. Även kronan tycker jag ser lite konstig ut i vissa sköldar, där nederdelen av kronan är avsevärt smalare än själva skölden. Jämför t.ex. följande två vapenbilder:

Ekobrottsmyndigheten vapen.svg Ekobrottsmyndigheten vapen bra.svg

Både sköldform och krona är bättre i den högra, enligt min mening. --Kildor 17 januari 2010 kl. 13.20 (CET)

Ur heraldisk synpunkt föreligger ingen skillnad mellan de två, utom att den högra bilden (med vilken jag menar den heraldiskt högra (jag kan inte låta bli), alltså den äldre) har sköldens kronor ordnade på ett bättre sätt, eftersom de fyller ut skölden mer. I den nyare bilden ser tre kronor hoptryckta ut. Om vi skall göra verklighet av att byta ut alla vapen på det sätt som vi nu diskuterar, tycker jag att det får bli den som gör jobbet som får bestämma om även sköldformen skall ändras. Huvudsaken för min del är att man har en gemensam genomgående stil för vapnen, för det ser aldrig snyggt ut med en vapensamling där man bara har plockat t.ex. ett antal kommuners egna bilder och sammanställt dem utan att se till att de har liknande sköldar och samma nyanser av tinkturerna. E.G. den 17 januari 2010 kl. 14.48 (CET)
Anlednigen till att jag tog upp det var att det argumenterades tidigare för att fransk sköld kunde vara bättre. Och om man ändrar färgerna så var tanken att man kanske kunde ändra sköld och krona när man ändå håller på (om "man" nu vill och orkar det). --Kildor 17 januari 2010 kl. 15.54 (CET)
Håller med om att det är viktigt att vapen som ingår i samma kategori bör formges efter samma grundregler. Men lyckligtvis så representerar vapnen rätt så olika typer av fenomen: dels geografiska enheter (län etc), dels myndigheter, dels ätter och så vidare. För att undvika enstaka inkonsekvent ritade vapen inom samma vapensamling, så kan man förbättra en kategori i taget. Koios 17 januari 2010 kl. 23.36 (CET)
Jag har ingen större åsikt om sköldformen. Jag antar att eftersom Koios version av vapnet mest liknar den version man är van att se, blir det också den som man föredrar. Det kanske kan liknas med POMMF? Åtminstone använder väl de flesta statliga myndigheter i Sverige modern fransk sköld? Bland kommuner är det dock lite brokigare. Jag vet att Lund använder spansk sköld, medan Helsingborg använder modern fransk. Det känns däremot som lite onödigt arbete att ändra sköldformen på alla vapen. Man kanske kan nöja sig med statliga myndigheter och liknande? -- jiˈesˌdeːo ] 22 januari 2010 kl. 14.06 (CET)
Bara en kort kommentar. Att andra fargerna i SVG bilder ar ratt smartfritt eftersom det enbart handlar om att soka efter och ersatta text. Att andra skoldformen innebar att man dessutom maste omkomponera bilden (mojligen t.o.m. valja andra bilder) for att de ska passa den nya formen. Alltsa ett manuellt arbete for var bild. /Lokal_Profil 30 januari 2010 kl. 22.50 (CET)

Borås vapen[redigera wikitext]

Det finns en synpunkt på Fil:Borås municipal arms.svg här Wikipedia:Anmäl ett fel#Borås saxar är felritade som det vore bra om någon i projektet kunde kasta ett öga på. Eventuellt förefaller det vara något annat än den vanliga varför ser inte kommunvapnet på Wikipedia ut exakt som på kommunens hemsida-missförstånd.--Ankara 19 februari 2010 kl. 22.23 (CET)

Chevron interwiki[redigera wikitext]

Försökte hitta interwiki til en:Chevron (insignia) men lyckades inte. Någon idé? hejkompis 14 maj 2013 kl. 15.44 (CEST)

Vasar på kronor[redigera wikitext]

Hej! Jag vill börja med att säga att det är jätteroligt att jobba med WP när Lokal_Profil gjort ett så enastående arbete med att formge de heraldiska vapnen. Stort tack! En sak jag tänkt på är att de heraldiska tronföljar- och prinskronorna på WP har svarta vasar med hänvisning till Carl Arvid Klingspors verk Handbok i praktisk wapenkonst från 1887.

Kronprinslig krona.svg Hertiglig krona.svg

Sedan lång tid tillbaka avbildas vasarna dock i guld av statsheraldikern (länk) och Kungl. Maj:ts orden (länk)en ordning som Arvid Berghman argumenterade för i Dynastien Bernadottes vapen och det svenska riksvapnet (1944). /Elzo 90 (disk) 5 augusti 2013 kl. 14.54 (CEST)