Wikipediadiskussion:Projekt länkutredning

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Förgreningssidor och topplänkar[redigera wikitext]

Diskussionen flyttad till Wikipediadiskussion:Särskiljning

Interwiki[redigera wikitext]

Åtminstone det engelska projektet har nog smalare fokus och siktar enbart in sig på särskiljning. Jag tycker ändå det förefaller rimligt att iw-länka oss dit, huvudsyftet är ju detsamma. // habj 25 mars 2008 kl. 17.33 (CET)

Wikipedia Cleaner[redigera wikitext]

Hi,

Sorry for speaking English but I don't know Swedish. Are you starting a disambiguation project ? If so and if you are interested, Wikipedia Cleaner may be helpful. It's a tool for fixing disambiguation links. To make it available for this wiki, I just need a few informations here. -- NicoV 25 mars 2008 kl. 18.46 (CET)

Databasdump med länkar till förgreningssidor[redigera wikitext]

Jag har bett Caesar om en databasdump med länkar till förgreningssidor, sorterad efter sidan den länkar till. Ska vi säga åt honom att det inte behövs? Visst vore det bättre om listan var sorterad på ett smidigare sätt, men om man följer en länk till en förgreningssida kan man ju sedan använda "Sidor som länkar hit". // habj 1 april 2008 kl. 09.30 (CEST)

Vad är felet med det? Det är ju exakt de länkarna som vi ska åt. /Melo man (Snax! Va görru!?) 1 april 2008 kl. 17.43 (CEST)
Inget fel. Jag skrev inlägget ovan sedan jag hittat Special:Förgreningssidor. Den typen av specialsidor uppdateras då och då av utvecklarna. Om det dröjer för länge kan man puffa på dem. // habj 15 april 2008 kl. 10.20 (CEST)
Om vi flyttar länkar till sidor som vi kontrollerat och funnit varit giltiga länkar till en undersida, skulle Caesar kunna utesluta länkar på denna undersida från en uppdaterad databasdump?--sanna 15 april 2008 kl. 06.12 (CEST)
Det är en god tanke. Jag skulle också vilja se att dumpen innehåll enbart sidor i artikelnamnrymden som länkar till förgreningssidan. // habj 15 april 2008 kl. 10.20 (CEST)

Sidan Användare:Caesar/Artiklar som länkar till grensidor har funnits ett tag. Hur ska vi använda den? Ska sidor som gåtts igenom och okejats tas bort från listan, strykas över, eller hanteras på annat sätt? Just nu lutar jag åt att det är enklast att ta bort de sidor från listan som inte har några artikellänkar till förgreningssidan, och kanske senare be om en uppdaterad databasdump där det som redan betats av subtraherats. // habj 15 april 2008 kl. 10.20 (CEST)

Men ärligt talat. Går det inte att bara få en lista över alla wikilänkar i artiklar som pekar mot en förgreningssida? --Melo man (Snax! Va görru!?) 15 april 2008 kl. 11.19 (CEST)
Det knepiga, som jag skrev till habj, är att om man vill ha all data så blir det väääldigt mycket data. Megabytevis. Därför nöjde jag mig i första steget att länka till de automatgenererade Special:Whatlinkshere, bara det ganska mycket. Följande förbättringar är klart tänkbara:
  1. Räkna endast med sidor i artikelnamnrymden.
  2. Räkna bort transportsidor.
  3. Räkna bort Artikel om grensidan heter Artikel (olika betydelser).
Följande förbättringar ligger lite längre fram i tiden:
  1. Räkna bort sidor som är avbetade/godkända.
Faktum är att ju mer jag tänker på det, desto mer övertygad blir jag om att det är lämpligare att göra det här på en toolserver eller försöka att ändra i Special-sidan som finns. Jag ska se om jag kan göra det den vägen i stället. —CÆSAR 15 april 2008 kl. 12.23 (CEST)

Har någon något emot om jag tar bort de sidor från Caesars dumplistor som inte längre har artikellänkar till förgreningssidan? Jag tänkte först att jag kunde stryka över, men det är ganska många gånger jobbigare. Enklare är i så fall, om vi inte vill ta bort de avbetade posterna, att sätta indrag eller punkt före avbetade dem. Det är inte lika intuitivt som överstrykning, men mycket enklare att utföra. Förvisso kommer det i framtiden att drälla in nya länkar till avbetade förgreningssidor, men just nu kanske vi får koncentrera oss på den nuvarande högen. // habj 15 april 2008 kl. 12.42 (CEST)

Vi kan ju ha ett system liknande det som är på Wikifieringsprojektet, att alla tar en bokstav var, eller något åt det hållet. --Melo man (Snax! Va görru!?) 15 april 2008 kl. 17.13 (CEST)

Kommuner[redigera wikitext]

Inom Wikipedia:Projekt Sveriges geografi väcktes för länge sedan följande fråga:

I en massa artiklar står det (av ohejdad tradition) "...ligger i [[Österköping]]s [[kommun]]" som ju numera borde vara "[[Österköpings kommun]]". Att hitta artiklarna är lätt, om man laddar hem databasdumpen och söker igenom den. Men finns det någon bra robot som kan genomföra redigeringarna?'

Jag tittade nu, men problemet fördjupas på följande sätt: På många ställen står det exempelvis Valdemarsvik var en ursprunglig [[municipalköping]] i [[Ringarum]]s [[kommun]], men vi har ingen artikel om "Ringarums kommun" och det vill vi nog inte heller skapa. Så här kan vi inte förenkla länken. På andra ställen står [[Sollefteå]], [[Kramfors]] och [[Härnösand]]s [[kommun]]er och då är det ju inte bara den sista länken som ska rättas, utan man skulle vilja ändra alla tre att länka till respektive kommun. Så någon enkel sök-och-ersätt verkar detta inte handla om. Måste man kanske gå igenom samtliga förekomster av [[kommun]] och bedöma länkarna runt omkring? Det är ju ett enormt projekt. Och hur markerar man att man har granskat en länk och funnit för gott att inte ändra den? Hundra andra personer kanske redan har granskat den länken och kommit till samma slutsats. Borde vi starta någon aktivitet i den här riktningen, eller är det bättre att ägna sig åt andra problem? --LA2 16 april 2008 kl. 00.40 (CEST)

E-nummer[redigera wikitext]

Hej, jag har skapat en undersida Wikipedia:Projekt länkutredning/E-nummer för att samordna arbetet med att flytta alla E-nummersidor till gaffelsidor. Diskussion just nu på wikipedia:BybrunnenE-nummer_-_Europavägar_eller_livsmedelstillsatser./Johan Jönsson 9 april 2010 kl. 20.23 (CEST)