Wikipediadiskussion:Projekt svenska kommuner/Listeralista senaste WD-uppdatering

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Många ändringar i diffen[redigera wikitext]

@Yger: Om du kollar den senaste diffen ser du ändringar på alla "vanliga" kommuner med tidsstämplingar mellan 12.26 och 12.46 (UTC). Det beror på att jag uppdaterade Wikidata med folkmängd (P1082) för alla nuvarande kommuner med senaste uppgifter per 31 mars 2019 för någon timme sedan. Jag gjorde nu en "manuell uppdatering" av Listerian så att fortsatta ändringar kommer på en "ny räkning". Jag borde givetvis ha gjort en "manuell uppdatering" även innan jag gjorde den stora uppdateringen så att eventuella klotterändringar dessförinnan hade synts i en egen diff. Ska försöka komma ihåg det nästa gång. --Larske (diskussion) 30 juni 2019 kl. 16.10 (CEST)[svara]

Jag ser detta med listerialista lite som en lärande process. Och jag har redan upptäckt att de inte fullt är användbara för "nuvarande" saker. Församlingar ändras så ofta att det är ineffektivt ha listorna som bas leta efter klotter. Och jag har upptäckt något likande för tingsrätter (där det på en skapats massor av snuttartiklar på en wp). Kanske samma här med "nuvarande" kommuner? Motsatsen är med Wikipedia:Projekt svenska kommuner/Listeralista basdata som inte ändrats någon gång, och där alla ändringar troligen är klotter. Ett alternativ är att jobba mer med sådana listor för socknar och församlingar.Yger (diskussion) 30 juni 2019 kl. 16.20 (CEST)[svara]

Ändring av beskrivning av objekt[redigera wikitext]

Nu när jag har lite erfarenhet märker jag att huvuddelen av ändringar är ändringar/tillägg av beskrivningar på olika språk. De ändringarna är ju egentligen ointressanta för min tanke med denna lista. @larske: Skulle det att inte få med sådan ändringar i listans uppdateringsdata, eller att det läggs i ett "kryss" i listan som visar att senaste ändringen avser detta (och jag alltså inte behöver kolla upp ändringen manuellt).Yger (diskussion) 26 september 2019 kl. 11.32 (CEST)[svara]

@Yger: Håller med om att det vore önskvärt att kunna ignorera ändringar av etiketter, beskrivningar och alias på diverse andra språk än svenska, men har ingen färdig lösning för det. Jag letade lite och hittade ett verktyg som filtrerar i "Senaste ändringar" i Wikidata:
Här kan man välja olika filtreringar. Tyvärr kan man om jag ser rätt bara välja till, inte välja bort något, men om man är intresserad av till exempel ändringar i uttalanden klickar man på "claims". Ändringar i etiketter, beskrivningar och alias finns bakom länken "terms" men den skiljer tyvärr inte på svenska eller andra språk och man kan filtrera på språk genom att ange koder för de språk man vill se i rutan "enter language codes" i rutan som dyker upp när man klickar på "terms". För att begränsa de objekt som ingår i listan kan man definiera en "Page pile" (~sidhög), något som används av en mängd olika verktyg. Jag har skapat en Page pile med alla objekt som ingår i "kommunlisterian", det vill säga alla som är instans av (P31) kommun (Q127448) eller någon underklass till (P279). Den fick "id" 26130, innehåller 3 194 objekt och du kan se den här. Observera dock att denna lista är statisk och uppdateras inte automatiskt om det tillkommer eller bortfaller några kommuner, men det är kanske ett mindre problem.
Genom att i verktyget klicka på "pagepile" på raden som börjar med "Type of items" och skriva in 26130 i rutan "Page pile ID" som dyker upp och klicka på "filter", kommer bara kommunobjekten med i listan.
Jag ser att verktyget bara visar ändringar som inte är patrullerade ("Only unpatrolled edits are shown.") men vet inte om det innebär något problem i praktiken. En begränsning är att verktygen inte "ser" redigeringar som är yngre än ett antal minuter, det står "Warning: Edits of the last xxx seconds are missing", så ändringar som någon precis har gjort syns inte förrän efter en stund, men det gör kanske inte så mycket om man tittar i en sån här lista en gång per dygn.
När jag provar ovanstående får jag en "träff", det är objektet Hammarö kommun (Q499359) där någon den 1 september ändrade mediabeskrivning (P2096) för uttalandet bild (P18). Varför ändringarna från 10 september och 27 september i samma objekt inte visas trots att jag klickar på "display all edits" kan jag inte förklara, men det skulle kunna bero på att dessa ändringar är (auto)patrullerade, redigeringen från 10 september är gjord av en bot och berör en "external identifier".
--Larske (diskussion) 28 september 2019 kl. 10.45 (CEST)[svara]
Tack, det ger dig godkänt på trebetygsnivå i Wikidata teknik! Den är intressant då den ger lite annan nyans än listerialistan. Jag tror dock jag ändå fortsätter med Listeria Yger (diskussion) 28 september 2019 kl. 11.55 (CEST)[svara]

Sundbyberg socken?[redigera wikitext]

@Yger, Salgo60: Jag noterade i senaste diffen att någon hade stoppat in egenskapen Svenska Anbytarforum (P6303) i Sundbybergs kommun (Q972564). Länken till Svenska Anbytarforum leder till något som beskrivs som Sundbyberg under Socknar (inte Sundbybergs kommun), se den här sidan.

Det finns ett Wikidataobjekt, d:Q49007903 som bara är länkat till en artikel i cebwp, se ceb:Sundbyberg socken, och som refererar till det här Geonames-objektet som också "heter" Sundbyberg socken.

Ser att just denna icke-socken(?) diskuterades för fyra år sedan i samband med distriktsartiklarna, se denna tråd. Så vad ska vi göra med kopplingen till Svensk Anbytarforum från WD/Sundbybergs kommun?

Ska den...

  • få ligga kvar?
  • tas bort?
  • flyttas till det "sockenobjekt" som cebwp och Geonames, men inte svwp, har en relation till.

--Larske (diskussion) 12 december 2019 kl. 17.44 (CET)[svara]

geodata är inte alltid något att lita på, jag har i mitt senaste haravnde tex hittat ett berg i Kanada där geodata bara var fel. Anbytarfora är ett rent diskussionsfora, och de behöver hitta något att hänga upp sig på för sundbyberg. Jag lutar åt att det är OK med en länk som denna.Yger (diskussion) 12 december 2019 kl. 18.15 (CET)[svara]