Wikipediadiskussion:Vanliga Wikidatafel

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Namn på modersmål[redigera wikitext]

Tack, Belteshassar för redogörelse för en försåtlig mekanism.

Jag antar att det här betyder att invandrare som regel får "namn på modersmål" enligt namnet så som det skrivs i landet där de bor, ofta transkriberat enligt värdlandets språk, ibland utbytt till ett lokalt namn (jag har förstått att kineser ofta anger ett västerländskt namn för västerlänningar). Detta är i så fall ett väldigt stort problem, som måste hanteras på Wikidata på något sätt.

LPfi (diskussion) 10 oktober 2021 kl. 11.23 (CEST)[svara]

Vet inte hur omfattande problemet är, hittade ett hundratal finlandssvenskar som jag har börjat rätta, men du kan ha en poäng. När det gäller finlandssvenskar så verkar den användare som varit flitigast med att lägga in namn på modersmål ha blivit globalt permanentblockerad, så nånting har väl gjorts i alla fall. Belteshassar (diskussion) 10 oktober 2021 kl. 11.34 (CEST)[svara]
Det kunde vara lämpligt att kontrollera för personer med kinesiska som modersmål och hemland USA, för personer med modersmål ryska och hemland utanför det ryska språkområdet, och personer med modersmål arabiska och hemland Frankrike, till exempel. Om dessa urval har många fel vet man att problemet är utbrett. Det är förstås möjligt att felet undvikits i just dessa grupper. –LPfi (diskussion) 10 oktober 2021 kl. 11.51 (CEST)[svara]
Jag bytte några ord med användaren som hade lagt till modersmål och det visade sig att det var en lite mer sofistikerad heuristik än jag trodde, som även tar talade, skrivna eller tecknade språk (P1412) i beaktande. Det sagt så elliminerar det uppenbarligen inte risken för fel. Jag tror för övrigt att våra mallar laddar in modersmål, så det är inget akut problem för Wikipedia. Belteshassar (diskussion) 10 oktober 2021 kl. 16.08 (CEST)[svara]
OK. Hur som helst är det möjligt att "namn på modersmål" är oanvändbar för namn på modersmål, beroende på hur de namnen lagts in. Alltså, om de lagts in utgående från medborgarskap eller liknande. Namn på modersmål borde ju utgå från ett känt modersmål och söka reda på en egenskap "namn" med det språket som specificering (om man inte utgår från faktarutor med motsvarande rubrik, och förhoppningsvis en källa på det).
Ett grundläggande problem för Wikipedia är väl att egenskaper på Wikidata ofta läggs in utgående från någon heuristik istället för med trovärdig källa för det specifika uttalandet. När de egenskaper man utgår från inte har blivit inlagda enligt den specifika definition man tror sig använda kan man inte heller se att något med nödvändighet stämmer (jfr: det finns många personer som betecknas som medborgare i landet → landet hade infört medborgarskap, vilket alltså inte stämmer)
LPfi (diskussion) 10 oktober 2021 kl. 17.15 (CEST)[svara]
Om jag fattar rätt har namn på modersmål (P1559) bara använts färre än 500 ggr på Wikidata, men det användandet att parametern ska användas genomgående för personer. Har jag förstått det rätt? LittleGun (diskussion) 10 oktober 2021 kl. 17.47 (CEST)[svara]
@LittleGun: Var kommer uppgiften "färre än 500 ggr" från? Egenskapen namn på modersmål (P1559) används i mer än en halv miljon Wikidataobjekt, mest för objekt som är instans av (P31) människa (Q5), men även för en massa andra slag (vara antagligen en del "skräp"), se följande fråga.
Egenskapen används alltså för mer än 100 000 japaner, mer än 80 000 fransmän, nästan 70 000 tyskar och så vidare.
-- Larske (diskussion) 11 oktober 2021 kl. 07.17 (CEST)[svara]
Larske: Ja, det verkar rimligare. Jag tog helt enkelt "sidor som länkar hit" och fick ingen länk till "nästa 500". Eller så läste jag fel, men jag kollade både en och två gånger. När jag tittar nu är "nästa 500" blåmarkerad, och fortsätter vara så. Det var sjabbligt.
Förstår jag parametern rätt? Den är avsedd att använda på alla personer? Och den ska anges i etablerat alfabet för modersmålet; kinesiska, arabiska, latinska, etc, plus varainater ,ed diakritiska tecekn?
Jag tänkte att den mest var för de som verkligen får förändrat namn, som indianer eller iranier som har en tradition att översätta respektive ta utländska varianter. Men bland de första där finns George Washington, Douglas Adams, Tim Berners-Lee och Barack Obama. Ingen av dessa skiljer sig från modersmålet och någon annanstans, bara i transkriberingar av skrivet namn. LittleGun (diskussion) 11 oktober 2021 kl. 08.05 (CEST)[svara]
Det var mystiskt. Kan det möjligen ha varit så att du stod på egenskapsdiskussionssidan när du klickade på "Vad som länkar hit", då blir det bara 148 träffar och ingen blålänk för "nästa 500"? Beroende på vilka inställningar du har gjort i din webbläsare kan du hitta alla adresser som innehåller till exempel "WhatLinksHere" som du har besökt tidigare. Om du använder Firefox hittar du det under menyalternativet "Historik"/"Visa all historik", eller som snabbkommandot Ctrl+Skift+H på tangentbordet. Skriv sen in WhatLinksHere i söktrutan så får du en lista sorterad i tidsordning. Jag använder den funktionen ofta när jag har glömt bort den exakta adressen men vet ungefär när jag var där.
Det är nog just på egenskapsdiskussionssidan som du kan få svar på dina frågor/funderingar, jag har inte brottats med den här egenskapen tidigare.
-- Larske (diskussion) 11 oktober 2021 kl. 10.07 (CEST)[svara]
Okej. Ja, då är det så jag förstår den. LittleGun (diskussion) 11 oktober 2021 kl. 10.24 (CEST)[svara]