Wikipediadiskussion:Veckans person (museisida)

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Veckans person - ja eller nej?[redigera wikitext]

Personligen tycker jag konceptet låter intressant. Narym 8 september 2004 kl.17.37 (CEST)

Allt möjligt är möjligt ;) RomanNose 8 september 2004 kl.17.41 (CEST)

Ska vi köra igång då? Sander 9 september 2004 kl.15.44 (CEST)

Var är det man röstar om såna här frågor?--TKU 12 september 2004 kl.13.49 (CEST)

Jättebra idé det här, TKU, verkligen, det måste jag säga. Kan vi inte ha en Veckans tandkräm också? Plaudite 13 september 2004 kl.05.16 (CEST)


Detaljfrågor[redigera wikitext]

Vad sägs om att skojsa till det och bestämma att "Veckans person" måste ha födelsedag under aktuell vecka? Är det för skojsigt? :) Narym 8 september 2004 kl.17.43 (CEST)

Nja, det är bättre att välja en person som är aktuell på något sätt. Typ Vladimir Putin i dag, George W Bush eller John Kerry när någon av dem vinner valet och Jesus till påsken.--TKU 8 september 2004 kl.17.45 (CEST)
Man kan ju göra upp en förslagslista på personer som är aktuella en viss vecka, kanske pga av deras födelse- eller dödsdagar, eller att de gjort något nyligen som uppmärksammats. Sen kan man väl rösta veckan innan på samma sätt som med veckans artikel?/ Elinnea 8 september 2004 kl.17.50 (CEST)
Jo det vore nog det bästa. Men jag tycker ändå att min idé om att koppla veckans person till födelsedag (eller ev. dödsdag) har några fördelar. För det första blir det en systematik, alla personer är ju födda någon gång och dessutom är födelsedagarna troligen tämligen jämnt distribuerade över veckorna. Historiska personer kanske aldrig blir aktuella och skull förbigås i större utsträckning om man i första hand valde bland dagens "kändisar". För det andra skulle man kunna feature:a "veckans person" på förstasidan på ett mer naturligt sätt om man kan hänvisa till födelsedag eller liknande.. Narym 8 september 2004 kl.17.56 (CEST)
Vadå kan jag nominera min morsa? Hon fyller 62 den här veckan det måste ju vara av allmänintresse =) Sås (skämt å sido) Jag tycker att det är en mycket bra idé. Det kanske även borde finnas andra "veckans-artiklar", inte alla vill skriva om personer eller sport/geografi/kultur. Varför inte "veckans vetenskapliga upptäckt", "veckans växt/djur" (dom kan samsas då det är biologi), "veckans tråkämne" (där ämnen som ingen verkar vilja ta tag i nomineras) o.s.v. // Solkoll 12 september 2004 kl.13.59 (CEST)
Det är nog bäst att vara måttlig med veckans-konceptet, annars kommer de utvalda artiklarna sno uppmärksamhet för varandra./TKU 5 november 2004 kl.13.37 (CET)
Statistik över födelsedagar (vilket datum, eller veckodag) finns tyvärr inte på SCB (se deras egna artiklar om svårigheten att bestämma när vi passerade 9 millioner invånare). Min fingertopskänsla efter att själv varit på karolinska och sett deras lokalstatistik (årstavla med röda och blå nålar, en ruta med nålar per dag) är att det absolut INTE behöver vara så att det är jämt spritt över veckodagarna... Som bekant är det inte heller jämt spritt över året - 9 månader efter vilket större elavbrott som helst inträffar en topp och likaså är 9 månader efter midsommar en välbekant topp... Någon borde skriva en artikel! --Angelven 25 oktober 2004 kl.11.31 (CEST)
Det där med 9 månader efter elavbrott bör betraktas som en faktoid, i brist på bevis. I USA väntade man en ökning av barnafödandet runt den 11 juni 2002, men den uteblev. /TKU 25 oktober 2004 kl.14.38 (CEST)

"Om Veckans person blir verklighet så bör personartiklar inte längre vara valbara till Veckans artikel."

Finns risken att alla Veckans artiklar handlar om geografi, kultur eller sport. Var och varannan Veckans artikel handlar om geografi, kultur och sport är båda två välutbyggda kategorier. // Sander 8 september 2004 kl.18.11 (CEST)
Rösta på, och framförallt nominera, andra artiklar:) \Mike

Inofficiella personval[redigera wikitext]

I väntan på att administratörerna tar ställning till projektet, så föreslår jag att Arvid Lindman blir inofficiell veckans person under vecka 38 (13-19 september).--TKU 12 september 2004 kl.14.16 (CEST)