Windows Fotogalleri

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Windows Live Photo Gallery)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Windows Fotogalleri
En komponent i Microsoft Windows
Detaljer
Engelskt namnWindows Photo Gallery
Förinstallerad påWindows Vista
Valfri installation påWindows 7, Windows 8 (tidigare även Windows XP)
ErsätterVisningsprogram för bilder och fax
BeskrivningProgram för bildbehandling och bildvisning
Relaterade komponenter
Paint

Windows Fotogalleri (även Windows Fotogalleriet, i Windows 7 tidigare känt som Windows Live Photo Gallery) är ett bildbehandligsprogram, taggredigerare, och redigeringsverktyg som medföljer i Windows Vista och som kan installeras valfritt i Windows 7 och Windows 8.

Programmet installeras med hjälp av Microsofts installationshanterare Windows Essentials.

Funktioner[redigera | redigera wikitext]

Windows Fotogalleri låter användarna ordna sina foton och bilder i foto- och bildsamlingar. Användaren kan i vyn Galleriet byta namn på, klassificera foton efter smak och tycke, ange när bilden togs och mycket mer. Funktionen Redigera ger dig möjlighet att ändra/redigera bildupplösningen eller ändra färgen. Programmet innehåller även funktioner så som att ändra bildupplösning, klippa ut, kopiera och klistra in, använda röda ögon-borttagningsverktyget, m.m. Man kan även skriva ut foton genom Guiden Skriv ut foto.

Fotogalleri har också stöd för att hantera och visa videoklipp, men dessa kan inte redigeras i programmet. Windows Fotogalleri är integrerat i Windows DVD Maker (Windows DVD-bränning) för att tillhandahålla funktioner för att bränna DVD-skivor.

Man kan använda Fotogalleri för att överföra foton och videoklipp från digitalkameror, skannrar och andra källor.

Enligt Microsoft och Windows Vistas produktinformation, ska Windows Fotogalleri finnas i alla Windows-versioner men bildspelsfunktioen finns bara i Home Premium och Ultimate.

Stöd för RAW-formatet[redigera | redigera wikitext]

Windows Fotogalleri stöder formatet RAW. Windows Vista introducerade en ny codec för formatet som kameratillverkare kan dra nytta av för att koversera mellan RAW-formatet och andra bildformat.

I februari 2007 lanserade tillverkarna Nikon, Sony och Olympus RAW-codecs.

Taggar[redigera | redigera wikitext]

Fotogalleriet använder sig av konceptet för att ordna objekt efter taggar, till exempel Människor/Jim, Platser/Paris. Den här "sid-effekten" i taggarna i fotona visas på sidan. Den har dock inte samma funktion som Photoshop-produkerna.

När man tar bort tagginformation från Fotogalleriet försvinner den från alla foton/bilder i Galleriet.

I Windows 7 och Windows 8[redigera | redigera wikitext]

Microsoft meddelande 2008 att Windows Fotogalleri inte kommer följa med i Windows 7, detta för att minska operativsystemets storlek. Programmet, som döptes om till Windows Live Photo Gallery, kunde istället valfritt installeras som är en del i Windows Live-produkterna. Det samma skedde med Windows Movie Maker och Windows Mail.[1]

Sedan en uppdatering i augusti 2012 (inför lanseringen av Windows 8) så kallas programmet återigen för Windows Fotogalleriet, men installationen är fortfarande valfri.

Versionshistorik[redigera | redigera wikitext]

Namn Datum
Windows Fotogalleri 30 januari 2007
Windows Live Photo Gallery 6 november 2007
Windows Live Photo Gallery 2009 7 januari 2009
Windows Live Photo Gallery 2011 30 september 2010
Windows Fotogalleriet 2012 7 augusti 2012

Källor[redigera | redigera wikitext]