Adobe Photoshop

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Adobe Photoshop
Photoshop CC icon.png
Utvecklare Adobe Systems
Senaste utgåva CC 2017
(16 december 2016)
Skriven i C++
Utvecklingsstatus Aktiv
Operativsystem Microsoft Windows
Mac OS X
Typ Bildbehandling
Språk Flerspråkig
Licens Proprietär
Webbplats Adobe Photoshop

Adobe Photoshop är ett populärt och professionellt bildbehandlingsprogram. Företaget bakom är Adobe Systems. Adobe Photoshop är en del av en grupp program som är skapade av Adobe systems. Adobe Photoshop CC är en del av Adobe CreativeSuite. Photoshop 1.0 introducerades i februari 1990 och byggde på programmet Display som skapades 1987 av Thomas Knoll och brodern John Knoll.

Sedan 2011 är Adobe Photoshop en del av Adobe Creative Cloud,[1] vilket är en tjänst som tillhandahåller alla Adobes programvaror och även en del molntjänster.

Photoshop[redigera | redigera wikitext]

Photoshop är ett bildredigeringsprogram som används av miljontals fotografer, designers, grafiker och hobbyanvändare. Photoshop skapar och redigerar i huvudsak rastergrafik och klarar av många olika bildformat. En av Photoshops stora fördelar är "lager". Med hjälp av lager kan man ha olika delar av en bild på separata lager så man på så vis kan redigera delar av bilden utan att övriga delar av bilden berörs. Säg att du skapar en kaffekopp som står på ett bord exempelvis, då kan man skapa bordet på ett lager och kaffekoppen på ett annat. På så vis kan man ändra färgen och justera kaffekoppen utan att bordet berörs av justeringarna.

Photoshop Elements[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Adobe Photoshop Elements

Det finns även en enklare version av Photoshop till ett avsevärt lägre pris, som heter Photoshop Elements, vilket är en nedbantad version av det vanliga "Photoshop" med mindre avancerade funktioner.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Adobe creative cloud”. http://www.adobe.com/se/creativecloud.html. Läst 2015-21-02. 

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]