Adobe Photoshop

Från Wikipedia
Adobe Photoshop
UtvecklareAdobe
Först släppt19 februari 1990 (34 år sedan)
Skriven iC++
UtvecklingsstatusAktiv
OperativsystemMicrosoft Windows
Mac OS
Ipad OS
TypBildbehandling
SpråkFlerspråkig
LicensProprietär
WebbplatsAdobe Photoshop

Adobe Photoshop är ett populärt och professionellt bildbehandlingsprogram som används av miljontals fotografer, designers, grafiker och hobbyanvändare.

Photoshop skapar och redigerar i huvudsak rastergrafik och klarar av många olika bildformat. En av Photoshops stora fördelar är "lager". Med hjälp av lager kan man ha olika delar av en bild på separata lager så man på så vis kan redigera delar av bilden utan att övriga delar av bilden berörs. Säg att du skapar en kaffekopp som står på ett bord exempelvis, då kan man skapa bordet på ett lager och kaffekoppen på ett annat. På så vis kan man ändra färgen och justera kaffekoppen utan att bordet berörs av justeringarna.

Sedan 2011 är Adobe Photoshop en del av Adobe Creative Cloud,[1] vilket är en tjänst som tillhandahåller alla Adobes programvaror och även en del molntjänster.

Photoshop Elements[redigera | redigera wikitext]

Det finns även en enklare version av Photoshop till ett avsevärt lägre pris, som heter Photoshop Elements, vilket är en nedbantad version av det vanliga "Photoshop" med mindre avancerade funktioner.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Photoshop 1.0 introducerades i februari 1990 och byggde på programmet Display som skapades 1987 av Thomas Knoll och brodern John Knoll. Adobe Photoshop CC var tidigare en del av Adobe Creative Suite.


Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]