Adobe Photoshop

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Adobe Photoshop
Photoshop CC icon.png
UtvecklareAdobe
Först släppt19 februari 1990 (33 år sedan)
Senaste utgåva2022 (23.4.1)
(16 juni 2022)
Skriven iC++
UtvecklingsstatusAktiv
OperativsystemMicrosoft Windows
Mac OS
Ipad OS
TypBildbehandling
SpråkFlerspråkig
LicensProprietär
WebbplatsAdobe Photoshop

Adobe Photoshop är ett populärt och professionellt bildbehandlingsprogram. Adobe Photoshop är en del av en grupp program som är skapade av Adobe (tidigare Adobe Systems). Adobe Photoshop CC är en del av Adobe Creative Suite. Photoshop 1.0 introducerades i februari 1990 och byggde på programmet Display som skapades 1987 av Thomas Knoll och brodern John Knoll.

Sedan 2011 är Adobe Photoshop en del av Adobe Creative Cloud,[1] vilket är en tjänst som tillhandahåller alla Adobes programvaror och även en del molntjänster.

Photoshop[redigera | redigera wikitext]

Photoshop är ett bildredigeringsprogram som används av miljontals fotografer, designers, grafiker och hobbyanvändare. Photoshop skapar och redigerar i huvudsak rastergrafik och klarar av många olika bildformat. En av Photoshops stora fördelar är "lager". Med hjälp av lager kan man ha olika delar av en bild på separata lager så man på så vis kan redigera delar av bilden utan att övriga delar av bilden berörs. Säg att du skapar en kaffekopp som står på ett bord exempelvis, då kan man skapa bordet på ett lager och kaffekoppen på ett annat. På så vis kan man ändra färgen och justera kaffekoppen utan att bordet berörs av justeringarna.

Photoshop Elements[redigera | redigera wikitext]

Det finns även en enklare version av Photoshop till ett avsevärt lägre pris, som heter Photoshop Elements, vilket är en nedbantad version av det vanliga "Photoshop" med mindre avancerade funktioner.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]