Wordpress

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
WordPress
WordPress logotyp

Administrationsgränssnittet i WordPress

Administrationsgränssnittet i WordPress
Utvecklare The WordPress Team
Matt Mullenweg
Ryan Boren
Donncha O Caoimh
Först släppt 27 maj 2003; för 14 år sedan (2003-05-27)
Senaste utgåva 4.9
(15 november 2017; för 59 dagar sedan (2017-11-15))
Senaste betautgåva 4.9 Beta 4
(25 oktober 2017; för 2 månader sedan (2017-10-25))
Skriven i PHP
Operativsystem Multiplattform
Typ Innehållshanteringssystem
Bloggprogram
Licens GPL[1]
Webbplats wordpress.org

Wordpress, normalt versaliserat WordPress, är ett blogg- och innehållshanteringssystem (CMS) skrivet i PHP och som använder databasen MySQL för datalagringen. Det distribueras under en GNU General public-licens och kan laddas ner och användas kostnadsfritt. Det är ett av de populäraste publiceringssystemen på marknaden och finns på tusentals bloggar och webbplatser.

WordPress har under åren utvecklats från ett bloggsystem till att även kunna hantera hela webbplatser likt ett mer avancerat CMS-system. Eftersom innehållet på alla sidor blir tillgängligt via en inloggningssida behöver man inte någon FTP-klient för att kunna redigera och uppdatera sina sidor på webbplatsen.

WordPress går även att anpassa fritt med hjälp av olika tillägg (plugins) och teman. I september 2017 fanns över 52 000 tillägg[2] och ett stort antal teman tillgängliga på WordPress webbplats som utvecklats av dess användare.

WordPress.com[redigera | redigera wikitext]

Det finns även en kommersiell bloggtjänst som heter wordpress.com och drivs av Automattic (grundat av Matt Mullenweg). Här kan man skapa en egen blogg gratis. WordPress.com bygger på WordPress och merparten av all kod som utvecklats till tjänsten släpps som tillägg i enlighet med GPL-licensen. På wordpress.com är användaren begränsad till de teman och tillägg som Automattic har valt att aktivera.

Användarnamnen på wordpress.com är tätt knutna till avatartjänsten Gravatar, även den ägd av Automattic. Vill man använda spamhanteringstillägget Akismet (levereras med WordPress) till sin egeninstallerade WordPress-sida behöver man även en API-nyckel som fås via användaren på wordpress.com. Medlemskap är, liksom att starta bloggar, gratis. Det finns däremot tilläggstjänster på wordpress.com som kostar pengar.

Ibland kallas den fristående versionen av WordPress för WordPress.org för att undvika missförstånd, hämtat från den officiella webbplatsens webbadress.

Distribution och installation[redigera | redigera wikitext]

På Microsoft-plattformen kan WordPress installeras med hjälp av Microsoft Web Platform InstallerWindows och IIS. Web PI kommer automatiskt att upptäcka eventuella saknade beroenden som exempelvis PHP eller MySQL och installera och konfigurera dessa innan den installerar WordPress.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”WordPress: About: GPL”. WordPress.org. https://wordpress.org/about/gpl/. Läst 15 juni 2010. 
  2. ^ "Plugins". Wordpress.org. Läst 4 augusti 2015.
  3. ^ ”Install WordPress for Windows”. Microsoft. http://www.microsoft.com/web/wordpress. Läst 18 januari 2011. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]