Hoppa till innehållet

Ylvis

Från Wikipedia
Vegard Ylvisåker till vänster och Bård Ylvisåker, under ett inslag från I kveld med Ylvis.

Ylvis är en norsk komikerduo bestående av de båda bröderna Bård Ylvisåker, född 1982, och Vegard Ylvisåker, född 1979. Bröderna kommer från Sogn men växte upp i Bergen och Afrika.

De gjorde sin professionella debut år 2000 på Ole Bull teatern i Bergen med föreställningen Ylvis – en kabaret. De gjorde också en nationell turné med föreställningen och efter turnén gav de föreställningen Ylvis goes philharmonic med Bergens filharmoniska orkester.

År 2001 var de ett stående inslag i NRK:s teveprogram Absolutt Norsk och senare i Trond–Viggo Torgersens TVT. De har sedan fortsatt göra både scenföreställningar och norsk teve. Bland annat har de gjort de norska varianterna av Hål i väggen och Schlag den Raab som motsvaras av svenska Vem kan slå Filip och Fredrik? under namnen Ylvis møter veggen respektive Hvem kan slå Ylvis.[1]

Hösten 2011 hade deras egen talkshow I kveld med YLVIS premiär på tv-kanalen TVNorge.

Hösten 2013 fick de ett internationellt genombrott med musikvideon The Fox. I mars 2015 framförde duon sin låt "Stonehenge" på svenska Melodifestivalen tillsammans med Lili & Susie.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Mikael Godö (31 augusti 2009). ”Gjennomført middelmådig” (på norska). dagbladet.no. https://www.dagbladet.no/kultur/gjennomfort-middelmadig/65278481. Läst 15 december 2023. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]