Hoppa till innehållet

Battenburgmönster

Från Wikipedia
Version från den 3 mars 2010 kl. 12.06 av Höstblomma (Diskussion | Bidrag) (iw, kat, länkar)
Battenbergkaka

Battenburgmönster är ett mönster som tagits fram för att maximera synlighet. Det används främst på blåljusfordon, men även i andra applikationer såsom uniformer. Namnet kommer från dess likhet i utseende med tvärsnittet av en Battenbergkaka.

Battenburgmönstret utvecklades ursprungligen i mitten av 1990-talet för den brittiska trafikpolisens patrullbilar[1]. Därefter har även räddningstjänst, ambulanssjukvård och väghållare infört mönstret på sina fordon. Uppdraget var att skapa en visuell markering som maximerar synligheten för polisfordon som stannats på trafikolycksplatser. Markeringen skulle ge god effekt både i dagsljus och i mörker.

De viktigaste målen vid utvecklingen av Battenburgmönstret var:

"Förbättra polismannens och allmänhetens säkerhet genom att minska risken för trafikolyckor där synlighet av polisens fordon är en faktor".

"Kunna identifieras som en polisbil upp till ett avstånd av 500 meter i normalt dagsljus".

"Bidra till att polisarbetet synliggörs för att lugna allmänheten och öka den brottförebyggande effekten av trafikkontroller".

Forskning har visat att det mänskliga ögat är mest känsligt för blå/gröna nyanser på natten och gul/gröna i dagsljus. Battenburg mönster består vanligen 2 eller flera rader med förskjutna reflekterande rektanglar i växlande färg.

En undersökning utförd av Vägverket visar att orange/blå reflekterande och flouriscerande Battenburg markering på väghållningsfordon leder till att medtrafikanternas uppmärksamhet ökar och dämpar hastigheten kraftigt[2].


Exempel på Battenburg markeringar
i Sverige
Polis Gul / Blå
Ambulans Gul / Grön
Räddningstjänst Gul / Röd
Vägverket Orange / Blå

Galleri

Källor

<References>