Battenburgmönster

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Battenburgmönster är ett mönster som tagits fram för att maximera synlighet. Det används främst på utryckningsfordon.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Battenburgmönstret utvecklades ursprungligen i mitten av 1990-talet för den brittiska trafikpolisens patrullbilar.[1] Därefter har även räddningstjänsten i Sverige, ambulanssjukvård och väg- och banförvaltare (såsom Trafikverket) infört mönstret på fordon i sina verksamheter. Namnet kommer från mönstrets likhet i utseende med tvärsnittet av en battenbergkaka.

Utveckling av mönstret[redigera | redigera wikitext]

Uppdraget att utveckla mönstret syftade till att skapa en visuell markering som maximerar synligheten för polisfordon som stannats på trafikolycksplatser. Markeringen skulle ge god effekt både i dagsljus och i mörker.

De viktigaste målen vid utvecklingen av battenburgmönstret var att:

  • förbättra polismannens och allmänhetens säkerhet genom att minska risken för trafikolyckor där synlighet av polisens fordon är en faktor.
  • möjliggöra identifiering av en polisbil upp till ett avstånd av 500 meter i normalt dagsljus.
  • bidra till att polisarbetet synliggörs för att lugna allmänheten och öka den brottsförebyggande effekten av trafikkontroller.

En viktig utgångspunkt var att forskning hade visat att det mänskliga ögat är mest känsligt för blå/gröna nyanser på natten och gul/gröna i dagsljus.

Utformning[redigera | redigera wikitext]

Battenburgmönster består vanligen av två eller tre rader med förskjutna reflekterande rektanglar i två kontrastfärger.

Exempel på battenburgmarkeringar
i Sverige
Battenburg-police.svg Polis Gul / Blå
Battenburg-ambulance.svg Ambulans Gul / Grön
Battenburg-fire.svg Räddningstjänst Gul / Röd
Battenburg-rail.svg Väghållningsfordon Orange / Blå

Uppföljning av säkerhetshöjande effekter[redigera | redigera wikitext]

En undersökning utförd vid Vägverket visar att orange/blå reflekterande och fluorescerande battenburgmönster på väghållningsfordon leder till att medtrafikanternas uppmärksamhet ökar, jämfört med observationer vid väghållningsfordon utan detta mönster. Förare som kör förbi fordon med battenburgmönster sänker hastigheten tydligt, störst är fartdämpningen hos förare som annars brukar köra fortast.[2]

Ett möjligt problem är att battenburgmönstrets signalstyrka urvattnas, i takt med att mönstret börjar användas på allehanda kommersiella fordon. [källa behövs]

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Paul Harrison (2004). ”High-Conspicuity Livery for Police Vehicles” (på engelska) (pdf). Home Office. http://theheap.net/files/14-04-high-conspicuity-livery.pdf. Läst 27 mars 2011. 
  2. ^ Granlund, J., Nilsson, T. & Hedlöf, S. (30 maj 2008). ”Förstärkt utmärkning av väghållningsfordon med s k Battenburgmarkering” (pdf). Vägverket. sid. 12(16). Arkiverad från originalet den 22 februari 2014. https://web.archive.org/web/20140222201846/http://www.trafikverket.se/PageFiles/13017/forstarkt_utmarkning_av_vaghallningsfordon_med_sk_battenburg_monster.pdf. Läst 27 mars 2011. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]