Användare:Kildor

Från Wikipedia
sv Den här användaren har svenska som modersmål.
en-3 This user is able to contribute with an advanced level of English.

Kildor är en man i 40-årsåldern som är bosatt och uppvuxen i Stockholm. Kildor är främst intresserad av artiklar om just Stockholm, men även lokaltrafik i allmänhet och spårbunden sådan i synnerhet. Kildor arbetar gärna med strukturering och tycker det är viktigt med utformning, layout och språkvård.

Ståndpunkter och reflektioner[redigera | redigera wikitext]

Layout[redigera | redigera wikitext]

Wikipedia har en ren och enkel layout i grunden. Ramverket är snyggt och simpelt strukturerat utan några onödiga färger och grafiska element, vilket sätter själva artikeln i fokus. Artikeltext och relevanta illustrationer är det absolut viktigaste innehållet! Grafiska effekter, såsom färger, olika teckenstilar, ikoner och markeringar bör användas sparsamt och på ett genomtänkt sätt för att inte distrahera läsaren i onödan.

Åtgärdsmallar[redigera | redigera wikitext]

Det finns en övertro på att åtgärdsmallar leder till ett bättre uppslagsverk. Tanken är god: Man identifierar brister och uppmuntrar andra att hjälpa till. Problemet är bara att det flyttar fokus från individuellt förbättringsarbete till att framhäva andras brister och fel. Det riskerar att döda skrivglädjen när någon placerar en stor skrikig varningsmall överst i en artikel som man lagt ner ett par timmar på att skriva. Vi ska naturligtvis inte sopa våra brister under mattan, men vi kan påpeka dem på ett lämpligare sätt. Diskussionssidorna är den naturliga platsen att kommentera och diskutera själva artiklarna.

Vissa typer av åtgärdsmallar är befogade och lämpliga att placera i artikeln, t.ex. meddelanden om att en artikel riskerar att raderas eller att en artikel innehåller snedvridna eller felaktiga uppgifter. Men de allra flesta åtgärdsmallar skulle vi kunna vara utan. Man skulle utan problem kunna markera upp 99% av artiklarna med någon form av åtgärdsmall, men det är något som knappast skulle göra uppslagsverket bättre.

Förändringsarbete[redigera | redigera wikitext]

Det är mycket svårt att genomföra någon form av förändringar på Wikipedia. Det känns som att det krävs ett stöd på minst 75% av de som uttalar sig för att ett förändringsförslag ska accepteras eftersom ett "konsensus saknas" alltid innebär att nuvarande ordning ska behållas. Problemet är bara att diskussioner om förändringar i större utsträckning drar till sig kommentarer från de som är negativa till förslagen varför det sällan blir möjligt att samla tillräckligt stöd för en förändring.

Noterat[redigera | redigera wikitext]

Det är trevligare med klotter som är skrivet med glimten i ögat jämfört med ren vandalisering. Vad sägs om denna: Egentligen jämför man inte Mika med musik överhuvudtaget utan placerar honom i samma kategori som diskmaskiner och döende uttrar. [1].