Örebro studentkår

Från Wikipedia
Örebro studentkår (ÖS)
                   
LärosäteÖrebro universitet
OrtÖrebro, Sverige
Antal medlemmarcirka 4000
Bildad23 oktober 1963
ValsystemListval
KårtidningLösnummer
Medlem iSFS
Webbplatshttp://www.orebrostudentkar.se

Örebro studentkår bildades 1963 och är idag enda studentkår vid Örebro universitet. Studentkåren företräder årligen runt 15 000 studenter. Till Örebro studentkår hör nio olika kårsektioner uppdelade efter Örebro universitets institutioner: Corax, DokSek, GIH, Grythyttan, Qultura, Serum, Sesam, Sobra och TekNat.

Verksamhet i form av utbildningsbevakning, löpande studiesociala aktiviteter och introduktion av nya studenter bedrivs på såväl Campus Örebro, Campus USÖ som Campus Grythyttan. Örebro studentkår driver studenttidningen Lösnummer och är ensam ägare till Örebro Kårhusrestaurang AB.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Örebro studentkår bildades 23 oktober 1963, drygt 40 år innan Örebro högskola fick universitetsstatus. Örebro studentkår bildades i samband med att en magisterutbildning under Kungliga Tekniska Högskolan förlades till Örebro. Det dröjde dock ända till 1966 innan Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) grundades och ända till 1970 innan den första byggnaden för högskolan byggdes på det som idag är Campus Örebro.

Under många år hade Örebro studentkår sitt säte på Högströmska gården vid Olaigatan. Idag har Örebro studentkår sitt kansli i Kårhusets östra del på Campus Örebro, Almby.

1966 skapades studenttidningen Lösnummer med uppdraget att granska Örebro studentkårs och Örebro universitets verksamheter.

2012 bildades Örebro Kårhusrestaurang AB med Örebro studentkår som enda ägare. Kårhusets café, pub och nattklubbsverksamhet hade tidigare drivits i form av en fristående förening. Efter dåligt skött ekonomi hos föreningen och med stora skulder till Örebro studentkår som inte betalades, beslutade Örebro studentkårs fullmäktige att ett aktiebolag skulle ersätta föreningen. Bolaget driver sedan 2014 verksamheten på Kårhuset.

Organisation[redigera | redigera wikitext]

Örebro studentkårs högsta beslutande organ är fullmäktige (FUM). FUM består av 41 mandat fördelade mellan samtliga kårsektioner. Kårsektionernas medlemmar väljer sina ledamöter till FUM under kårvalet som sker varje år under vårterminen. Fullmäktige beslutar bland annat om verksamhetsplan, budget, åsiktsdokument och val av heltidsarvoderade samt studentrepresentanter.

Kårstyrelsen är Örebro studentkårs högsta verkställande organ och består av ordförande, vice ordförande med utbildningspolitiskt ansvar (utbpol), vice ordförande med studiesocialt ansvar (studsoc) samt en ledamot från varje kårsektion. Presidiet (ordförande och vice ordföranden) väljs av fullmäktige medan kårsektionernas ledamöter väljs av kårsektionernas medlemmar. Kårstyrelsen beslutar i detalj om Örebro studentkårs organisation och verksamhet.

En stor del av Örebro studentkår är kårsektionerna. Kårsektionerna är uppdelade utefter institutioner vid Örebro universitet, undantaget DokSek som är för alla forskarstudenter och Serum. Kårsektionerna har i uppgift att arbeta med utbildningsbevakning, studiesociala aktiviteter och introduktion för de studenter som studerar inom deras institution.

Kårsektionerna har egna styrelser och utskott som driver deras arbete. Kårsektionerna har också ett medlemsmöte kallat sektionsmöte, där kårsektionernas medlemmar är med och bestämmer om kårsektionens verksamhetsplan, budget, styrdokument och val av styrelse och studentrepresentanter.

Kårsektion och respektive institution
Kårsektion Institution
Corax Humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap
DokSek Företräder alla forskarstudenter oavsett institution
GIH Hälsovetenskaper
Grythyttan Restaurang- och hotellhögskolan
Qultura Musikhögskolan
Serum Medicinska vetenskaper + Hälsovetenskaper
Sesam Handelshögskolan
Sobra Juridik, psykologi och socialt arbete
TekNat Naturvetenskap och teknik

På Örebro studentkårs kansli i Kårhuset arbetar politiskt arvoderade och anställda tjänstepersoner såsom ordförande, vice ordföranden, Lösnummers chefredaktör, student- och doktorandombud, ekonom, kommunikatör, administratör och samordnare.

Lösnummer[redigera | redigera wikitext]

Lösnummer är en studenttidning utgiven av Örebro studentkår sedan 1966. Lösnummer är definierad i styrdokument som religiöst, fackligt och partipolitiskt obunden samt att tidningen ska arbeta självständigt och oberoende av fullmäktige, kårstyrelse, kårsektionsstyrelser och andra organ inom studentkåren.

Lösnummer, som delvis finansieras av Örebro studentkår, trycktes i pappersformat fram till verksamhetsåret 2017/2018 då det beslutades att sluta ge ut papperstidningen till förmån för webbtidningen.

Tidningens arbete leds av en heltidsarvoderad chefredaktör och en deltidsarvoderad vice chefredaktör. Resten av styrelsen och redaktionen utgörs av ett antal ideellt arbetande studenter som skriver, fotograferar och illustrerar för tidningen.

Presidialer[redigera | redigera wikitext]

Period

Fr.o.m. 1995

Ordförande Vice ordförande(n)
1995/96 Fredrik Westerlund Fredrik Welander, Charlotta Karlsson
1996/97 Markus Ågren Klas Brynte, Christer Karlsson
1997/98 Tove Löfgren Lotta Kretschek, Christer Karlsson
1998/99 Erkan Debasso Daniel Lewin, Jenny Larsson
1999/00 Benny Ferdinandsson Martin Willén, Petter Dahlgren
2000/01 Anna Lundgren Ingrid Öst, Johan Berglund
2001/02 Niklas Faager Sara Blomberg, Jenny Johansson
2002/03 Katrin Sjunnesson Sara Rosberg, Ulrika Appelkvist
2003/04 Katrin Sjunnesson Sebastian Larsson
2004/05 Linus Gustavsson Rickard Pettersson
2005/06 Malin Andersson Peter Tillberg
2006/07 Stina Jivebo David Lif
2007/08 Markus Görs Hannes Kataja
2008/09 Madeleine Sidoli Linnea Nilsson, Arvid Vikman,

Mikael Johansson

2009/10 Joakim Nilsson Magnus Ahlin (till våren 2010,

därefter Johanna Bergman Laurila),

Erik Wretling, Sofia Eriksson

2010/11 Erik Pedersen Fredrik Jonsson, Calle Bergström, Leo Jonason
2011/12 Jacob Höglund Morgan Berglund-Willams
2012/13 Jacob Höglund Andreas Hallqvist
2013/14 Louise Hammar Johanna Hedin
2014/15 Kristine Arnhällen Maria Backsell
2015/16 Pooyan Masarrat Arvid Hanell, Kajsa Milstam
2016/17 Elin Dankvardt Arvid Hanell, Matilda Lundström
2017/18 Alexander Duarte Tsegai Lizette Johansson, Linnéa Eriksson
2018/19 Lasse Lund Kaltum Mohamud, Anders Wahlström
2019/20 Abdirizak Yusuf Muhamed Nicolaie Kattah, Anton Andersson
2020/21 Katarina Kristoffersson Kristin Törnqvist, Evelina Aittamaa
2021/22 Emilia Malm Kristin Törnqvist, Ida Björklund
2022/23 William Ahlgren Nicolaie Kattah, Sofia Holm
2023/24 Anna Olsenius Viktor Breström, Jakob Hagström, Aleksander Berger

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]