Iller (häst)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Iller (född hos godsägaren Einar Birger på Baldringe gård i Högestad 1944, avlivad 13 juni 1956 i Järfälla) var en svartbrun svensk halvblodshäst (valack) efter tyskfödda Flyinge-hingsten, fullblodet Savonarola. Iller ägdes av svensken Johan Asker och dog under fälttävlan vid de olympiska ryttarspelen 1956 i Stockholm med Johan Asker som ryttare.

Ryttarspelen 1956[redigera | redigera wikitext]

Fälttävlan blev dramatisk ur många synpunkter. Uthållighetsprovets terrängrittsbana på Järvafältet, och speciellt hinder nummer 22, nära Molnsättra gård, blev mycket svårt efter ett ihärdigt nattregn. Under banbesiktningen var det ingen som hade några synpunkter på hinder 22 men gyttjan framför hindret ställde till problem. Det var tänkt som en vattengrav och utgjordes av ett brett dike, men efter regnet blev det väldigt gyttjigt och många ekipage fick problem. Värst gick det för Iller, som försökte hoppa hindret tre gånger innan han föll och skadade sig så illa att han inte själv kunde ta sig upp och fastnade i gyttjan vid hindret. Iller drogs upp men hjälp av rep och det tog nästan en halvtimme att få loss honom. Han undersöktes sedan av en veterinär på platsen, som konstaterade att Iller brutit ena frambenet och han nödslaktades med ett pistolskott på platsen. Han fick sin grav i skogsdungen intill den plats där han stupat. Där lät Johan Asker fyra år senare resa en minnessten i granit över Iller. Texten på minnessten har orden

”Iller Sv. Br. V. E. Savonarola född 1944. Segrade i många tävlingar i Skandinavien och utomlands. Min trogne kamrat stupade här i olympisk fälttävlan den 13 juni 1956. Stenen restes av ägaren och ryttaren Johan Asker 1960.”

För fälttävlanssporten hängde händelsen med i många år som ett tungt ok och för det svenska laget betydde det även att man var borta från lagtävlingen.

Samtidigt som fälttävlans uthållighetsprov reds drabbades ryttarspelen av ytterligare en dramatisk olycka. Livgardsskvadronens (K1) ridhus vid Lidingövägen förstördes fullständigt vid en våldsam brand. Ridhuset var det näst största i Europa, fullständigt nyrenoverat och användes vid ryttarspelen för inomhusträning. Ett 40-tal hästar i det intilliggande stallet fördes i säkerhet.

Stamtavla[redigera | redigera wikitext]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dark Ronald Irland Irland
(1905-?) Fullblod
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wallenstein
(1917-?) Fullblod
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wiener Mädel
(1911-?) Fullblod
 
 
 
 
 
 
 
 
Savonarola Tyskland Tyskland
(1927-1943) Fullblod
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Black Jester
Storbritannien Storbritannien
(1911-1928) Fullblod
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Schwarze Kutte
Storbritannien Storbritannien
(1920-?) Fullblod
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Raiment
Storbritannien Storbritannien
(1913-?) Fullblod
 
 
 
Iller Sverige Sverige
(1944-1956) Halvblod
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Isaak Tyskland Tyskland
(?-?) Mecklenburgare
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sixtus Tyskland Tyskland
(1917-?) Mecklenburgare
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Flinke Tyskland Tyskland
(?-?) Mecklenburgare
 
 
 
 
 
 
 
 
Singoalla Sverige Sverige
(1932-?) Svenskt varmblod (halvblod)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Avepal Sverige Sverige
(1909-1930) Svenskt varmblod (halvblod)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Avella Sverige Sverige
(?-?) Svenskt varmblod (halvblod)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hella Sverige Sverige
(1917-?) Svenskt varmblod (halvblod)
 
 
 


Källor[redigera | redigera wikitext]