Motorfabriken Göta

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
AB Götamotorer
TypAktiebolag
SäteSverige Osby
HuvudkontorNya Hallarydsvägen, Osby
BranschVerkstadsindustri
ProdukterFörbränningsmotorer
Antal anställda35 (1950-talet)
Historia
Grundat1907
GrundareHugo Pettersson
FöreträdareHagaborgs Mekaniska Verkstad, Blackstad
EfterträdareGöta Motorer Sten Carlsson

Motorfabriken Göta, eller Götamotorer, är en svensk motortillverkare i Osby, som etablerades i Osby 1907. Den har sina rötter i Hagaborgs Mekaniska Verkstad i Blackstad, som flyttades till Osby av fabrikören Hugo Pettersson (död 1939).

Företaget tillverkade motorer, till en början tändkulemotorn "Stabil" och utombordsmotorn "Kurir". Så småningom tillverkades båtmotorn "Göta" som från 1920-talet exporterades till Danmark, Island, Nederländerna och Tyskland. Efter andra världskriget tillverkades en- och tvåcylindriga tvåtaktsmotorer på 5-6 hästkrafter respektive 10-12 hästkrafter, som kunde drivas med både bensin och fotogen. De användes framför allt i fritidsbåtar.

Motorfabriken Göta uppförde 1918 en fabriksbyggnad vid Hasslarödsvägen. I början av 1960-talet flyttade företaget till nya lokaler vid Nya Hallerödsvägen under den nya ägaren AB Osby pumpindustri. Fabriken övertog 1966 också tillverkning av båtmotorn Solo, efter det att Bröderna Skoogs Motorfabrik i Borlänge lagts ned.

Företaget gjorde konkurs 1984, varefter verkstaden övertogs av Sten Carlsson (född 1941), som fortsatte att driva viss verksamhet och har bevarat industrimiljön som ett levande arbetslivsmuseum.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]